למרות המשבר בענף הנדל"ן, הפעילות בסביבת ריבית הגבוהה והמחסור בכוח אדם, בענף האדריכלות מעידים כי בשנה האחרונה חלה עלייה בהיקף העבודות הנכנסות. במסגרת הפורום השנתי של Duns 100 מבית דן אנד ברדסטריט, בכירי הענף ניסו להצביע על חוסר ההתאמה והקשיים הקיימים במערכת, ועל הנושאים הבוערים שעל סדר היום. ״מחסור בכוח האדם, ריביות גבוהות, וזמינותם של חומרי בנייה מהווים חלק קטן מהאתגרים שעמם מתמודדים האדריכלים בישראל", הסבירה שילה זברו וייס, מנהלת מחלקת Duns100 בדן אנד ברדסטריט. "המשבר בתכנון והרישוי יוצר חסמים, ולא פותר את הבעיה של מחסור במומחים בענף, שמתמודד עם פגיעה במעמד האדריכלים ובאיכות התכנון הציבורי״.
משה צור וארנה צור, בעלי משה צור אדריכלים בוני ערים, ציינו כי חשו בשנה האחרונה עלייה בהיקפי העבודה הנכנסת. " זו הזדמנות להתמקד בהעמקת האיכות האדריכלית והתכנונית", אמר משה. "זו הדרך גם להעמיק את ההבנה שהגדלת שכר הטרחה לרמה רואויה היא אינטרס של היזם. זה משפיע בעשרות אחוזים על איכות התכנון".
גם סוגיית כוח האדם בענף עלתה פעמים רבות. ארנה צור ציינה מצדה כי הקושי הגדול נובע מהחסמים הרבים הקיימים בהכשרת האדריכלים בישראל, ואף ציינה כי לא כל אלו שמוגדרים אדריכלים - עוסקים במקצוע. "פעם רוב האנשי םשלמדו אדריכלות הפכו לאדריכלים, היום זה לא קורה", אמרה. "המחסור בכוח האדם כואב לנו. גם שכר הטרחה מקשה עלינו. אנחנו לא נלחמים כמו שאנחנו צריכים להילחם על זה. בחו"ל אנחנו מרוויחים פי כמה ממה שאנחנו מרוויחים בארץ. אפילו יזמים שאנחנו מכירים מהארץ משלם לנו יותר כשהוא בחו"ל".
משה הוסיף "יזמים חייבם להבין שהם חייבים להעלות את שכר הטרחה. זה תהליך שצריך לקרות. כמו שבכל העולם המערבי שכר הטרחה מבטא הערכה לאיכות המשרד – גם בארץ זה צריך לקרות".
מוטי כסיף, שותף בכיר - BLK-D ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים, אמר כי "כמות העבודה והפניות היא גדולה יותר מכושר הייצור. אנחנו בגירעון אדריכלי גדול שגם אם נכפיל את משרדי האדריכלים בארץ לא נענה על הדרישה – בייחוד בתחום ההתחדשות העירונית. ההתחדשות העירונית פורחת וגדלה מאוד. במקביל לזה מתקיימת הפעילות העסקית הרגילה. למרות ההכרזה שהשוק המשרדי מת. הוא קיים אך על אש קטנה, אולי בפרויקטים של של עירוב שימושים".
האדרכיל אילן פיבקו אמר בהקשרים אלו כי "אנחנו מגלים להפתעתנו, למרות הציפייה לפשיטות רגל, אך בקושי אחת קרתה. מה שמוכיח שהכלכלה כאן היא מאוד עמידה וזו הפתעה טובה בעיניי. כולם דיברו כאן על זה שפתאום קיבלנו המון עבודה. זה מעורר תהייה. זה הגיוני שאדם אומר לעצמו – לבנות אני לא יכול, אבל אני יכול להתחיל כי זה ייקח לי המון זמן כי הבירוקרטיה מטורפת אז הוא מרשה לעצמו להתחיל בתכנון. הסוד הוא שהכלכלה הנדלנית היא בכל זאת בידיים של אנשים בבורסה – וכל התחלת בנייה שכזו משפרת את מצבם בבורסה. כולנו בכל מקרה נהנים מזה. כמו כן, שיעור הילודה בישראל הוא מהגבוה בעולם המערבי. הגידול כאן הופך אותנו למדינה שרוכשת דירות. אנחנו אחת המדינות שלא הולכת למצב של שכירות. הנקודה היא שזה עושה כלכלה שרק רוצה לבנות".
לומדים 5 שנים, ומה יוצא מזה?
גיא מילוסלבסקי - שותף - מילוסלבסקי אדריכלים דיבר גם הוא על משבר כוח האדם. "במקצוע שלנו לומדים חמש שנים, ויוצא שלא יודעים שום דבר", אמר. "אחר כך הבחינות קשות, ובסוף אתה פוגש מקצוע שהיה לפחות עד לפני מספר שנים ברמת שכר ירודה, ורק אחרי שמגיעים לגיל 60 מרגיש בנוח לקרוא לעצמך אדריכל. זה מקצוע מדהים, אבל עם הרבה מאוד אתגרים בהכשרה ובעבודה. אנחנו רואים קצב כניסת עבודות מאוד גדול למשרד. מה שאנחנו מנסים לעשות היום זה להעמיק את איכות התכנון. זה דורש מאיתנו המון זמן ואנרגיה. תהליך מורכב שבמהלכו לומדים. הוא מורכב במובן הזה שהדור הצעיר שיודע את המערכות אבל הידע המקצועי שלו ברמה לא גבוהה".
מילוסלבסקי דיבר גם על השלכות הלחימה על הענף, וכן על קשיי הפיתוח בצפון ובדרום. "המשרד שלנו בצפת פורק בגלל המלחמה", אמר. "משרדים קטנים בצפון ובדרום גייסו במשך שנים וביום אחד כל כוח האדם נעלם ביום אחד. פשוט נעלמו. התאדו. להרכיב חזרה את הפאזל של להביא בחזרה את אותם אנשים – שגם ככה זה קשה להכשיר אותם – זה הופך למורכב. כמו כן, מה שקורה בצפון זה מחדל, בדגש על הכינרת. אי אפשר למצוא שם כוס קפה בסופ"ש. אם לא תהיה תוכנית של הממשלה שעושה משהו משמעותי ברמה הדמוגרפי לא יקרה כלום".
גיל שנהב - מנכ"ל ובעלים - כנען שנהב אדריכלים, אמר: "בואו ננפץ את המעגל שבו אנו נמצאים. צריך להבין מה אנחנו ומה השליחות שלנו. הרוב כאן משרדים גדולים. הבעיה היא במשרדים הקטנים. המשימה שלנו בישראל היא לטפל בדור שלא מסוגל לקנות דירה. יש פה משבר מגורים קיים, והמתודלוגיה קדימה לאוכלוסיה הולכת לעשות את זה. נכשלנו בטיפול בנושא הזה. במקרה הזה שתי בעיות פותרות אחת את השנייה. יש לנו אירוע קשה שנקום ממנו. אחרי המלחמה זו ההזדמנות של כולנו במקום להתעסק בשכר הטרחה אנחנו צריכים להתמקד במשימה שלנו – אני שם מונח חדש – התחדשות מרחבית – מרחבים היא מילה חדשה לפריפריה. התחדשות מרחבית שאנחנו צריכים לעשות אחרי המלחמה היא המפתח גם לעבודה, גם לאוכלוסיה וגם לכל נושא המגודים, כי אם אנחנו נייצר מסחר תעסוקה ובריאות במרחבים כל הבלגן ירגע. בינתיים אנחנו מדברים על סימפטומים ולטפל בהם באירוע שאי אפשר לטפל בו ככה. בואו ניקח את זה כמשימה, ולא רק את שכר הטרחה".
טל וינשטוק, מנהלת מקצועית ברן בלנדר-אדריכלות ובינוי ערים בע"מ התייחסה לעניין מצב משרדי התכנון ויזמות הנדלן בתקופת חרבות ברזל: "בתכנון מתחמי פינוי בינוי לא חלה האטה ואנו ממשיכים לקדם ולאשר תוכניות במלוא המרץ, בליווי ותמיכה אוהדת של ועדות התכנון השותפות למאמץ. גם הדרישה לפתרונות דיור נוספים בשוק לא פסקה ואנו מקדמים ביתר שאת את היתרי הבניה והתכנון לביצוע, למתחמי המגורים הגדולים מעורבי השימושים, בהם אנו מתמחים".
בהמשך דבריה התייחסה גם לסוגיית תקני החנייה כחלק ממרקם החיים העירוני בישראל, והטיפול בבעיית הגודש: "הפחתת תקני החניה תוכל להיות רלוונטית ולאפשר לאנשים לחיות בעיר, רק באם ישלימו את רישות התחבורה הציבורית המתוכנן. ניצני האפשרויות של הקו האדום של הרכבת הקלה ניכרים במשרדינו שיושב ממש על תחנת יהודית. במידה והרכבת הקלה והמטרו יפעלו לאורך כל השבוע וגם בסופש, ניתן יהיה לחיות בתוך הערים במרכז ללא רכב צמוד ואכן כבר היום מתוכננים במשרדינו פרויקטים לאורך צירי המטרו העתידיים בתקן חניה מופחת וריבוי דירות קטנות ללא חניה בכלל".
"תכנון לא עוצרים"
בפורום השתתפה גם ורד סלומון ממן, האדריכלית הראשית במשרד הבינוי והשיכון, שסיפרה על פעולות המשרד בתקופת המלחמה. "בנוגע לתקציבי תכנון ברמת הממשלה, אני יכולה להגיד בגאווה שלא רק ששחררו לנו תקציבים, אלא פתחו לנו מבערים", ציינה. "האוצר הבין שבתכנון אסור לעצור. קיבלנו מיליונים בסוף 2023, מימשנו אותתם (סגירת חוזים מיידיים עם חברות מתכננות). ב-1 בינואר נכנס תקציב ממשלתי לתכנון סטטוטורי, ומה שהאדריכלים כאן מדברים על הצפת עבודה – זה נכון. הייתה הבנה למעלה שתכנון לא עוצרים, אלא שמגבירים קצב. הבעיה היא לא תקציב"
היא התייחסה לסוגיית כוח האדם ואמרה כי "האתגר שלנו כממשלה הסיפור הרגולטורי והספור של הקרקע. יש עליו מאבק מאוד עיקש. הסיפור של פתיחת קרקעות נמצא בעין הסערה. גם אתם נתקלים בגלים האלה של מעצורים לא פשוטים שאנחנו נתקלים בהם. זה מאבק שאנחנו מובילים עם מנהל התכנון. הסיפור של קרקע לפיתוח עולה לשולחן ועולה מדרגה, כיוון שהקרקעות האלה מוגבלות בתמא 35. הסיפור של גידול דמוגרפי במדינת ישראל אין כמוהו בעולם ולא פלא שמשרדי האדריכלות רק עובדים. אם לא האמנו לפני עשור שיהיו ביקושים בדימונה וחצור אז היום זה כבר ברור. אנחנו צריכים ידיים עובדות".
על פעילות משרד השיכון אחרי בתקופת הלחימה הוסיפה: "נכון שהייתה ביקורת על משרדי הממשלה, אבל ממקור ראשון אומרת שמשרד הראשון התעשת מהר, אסף את התמונה הכי אמיתית שיש...נכנסנו בין הראשונים לתמונה, על אף הקדימות שניתנת לגופי הביטחון ומס רכוש. לא חיכינו. ביקשנו מכל הגופים להזרים לנו את המידע כדי שתהיה לנו תמונת מצב אמיתית של כמה פגיעות, איפה פגעו ולחשוב על היום הבא בשבוע הראשון של המלחמה. לא חיכינו למנהלת תקומה, שלא לדבר על הצלע של הדיור המוגן - שמוסדותיו פונו ראשונים. כמו כן הזרמנו מיליונים לפתיחת המקלטים בצפון, שמצבם היה רעוע למדי. הרשויות טיפלו בהם יחד איתנו".
משתתפי הפורום
אורית מילבאואר - בעלים - מילבאואר אדריכלים | אילן פיבקו - מייסד ובעלים - פיבקו אדריכלים | אלעד יהודה - שותף ומנכ"ל - ישר אדריכלים | אמיר שוורץ - מנכ"ל ובעלים שותף - תימור שוורץ אדריכלים | ארנה צור - אדריכלית ומתכננת ערים, שותפה בבעלות ומנכ"ל - משה צור אדריכלים - בוני ערים | בני פרי - שותף - Architects 5V | גיא מילוסלבסקי - שותף - מילוסלבסקי אדריכלים | גיל שנהב - מנכ"ל ובעלים - כנען שנהב אדריכלים | ורד סולומון ממן - אדריכלית ראשית - משרד הבינוי והשיכון | טל וינשטוק - מנהלת מקצועית - רן בלנדר-אדריכלות ובינוי ערים בעמ | טל קאופמן - אדריכל שותף - קיקה ברא"ז אדריכלים ומתכנני ערים בע"מ | יונתן הרמן - מנכ"ל - גורדון אדריכלים ומתכנני ערים בע"מ | ליאור אחירון - שותף - גיורא גור אדריכלים| לירן יהודה שוקרון - בעלים, שותף - פרימוביץ-בס אדריכלים ומתכנני ערים | מוטי כסיף - שותף בכיר - BLK-D ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים | משה צור - אדריכל ומתכנן ערים, בעלים, COB ומתכנן ראשי - משה צור אדריכלים - בוני ערים | מתי פרימוביץ - בעלים, שותף - פרימוביץ-בס אדריכלים | עודד לויתן - שותף - אוברזון אדריכלים | עומר דלוס נאמן - אדריכל עמית, מנהל פיתוח אסטרטגי - אורבך הלוי אדריכלים ומהנדסים | עידן בכר - מנכ"ל - פיבקו אדריכלים | קובי בוגין - מנכ"ל - א.ב מתכננים | רוני תימור - מנכ"ל ובעלים שותף - תימור שוורץ אדריכלים | רפאל דה לה פונטיין - מייסד ומנהל שותף - BLK-D ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים.