שכר האדריכלים בדרך למעלה. זה מובן מאליו. במשך שנים עולם האדריכלות מתומחר בהערכת חסר, זאת בעוד הדרישות מאדריכלי העתיד רק הולכות וגדלות. תוכנות מידול ותכנון פרמטרי, אוטומציה, פרויקטים מורכבים ועמוסי מערכות ודרישות, מגדלים עם מאות דירות ומשרדים, עבודה מול ממשקים מקבילים רבים, רישוי, כל אלה ועוד מחייבים את האדריכל כיום להחזיק במגוון רחב של יכולות ומיומנויות, ללמוד ולהתמקצע, וכל זאת בלי לשכוח לרגע את הגרעין הבסיסי שהביא אותו לתחום – תשוקה, יצירתיות וחזון. 

אנו נמצאים בתקופה של מחסור באדריכלים, שבה המשרדים מתחרים זה בזה ועם מוסדות התכנון וחברות ההייטק על כל צעיר וצעירה מוכשרים המחפשים את דרכם. המחסור הנוכחי באדריכלים עומד ביחס הפוך לתועפות העבודה שעל הפרק – פרויקטים של מגורים, משרדים, תשתיות שלא נבנו בישראל מיום הקמתה, בנייה חדשה והתחדשות עירונית, כשהכל בסוף מתנקז לשולחנו של האדריכל. מלים רבות נכתבו על העיכובים באישורי תוכניות, כאשר צריך לזכור שגם בצד השני של ועדות התכנון האנשים שאוחזים בעט ובעכבר ומשחררים (או לא) את ההיתרים המיוחלים, גם הם אדריכלים, וכי גם מוסדות התכנון נמצאים במחסור ובמצוקת כוח אדם מתמשכת.

אדריכלות היא מקצוע מולטי דיסציפלינרי המצריך ידע בהרבה מאוד תחומים הנלמדים במהלך העבודה ובאמצעות צבירת ניסיון. תקופת ההכשרה של אדריכל היא ממושכת – רק כשנה לאחר קליטה במשרד אדריכל צעיר מתחיל להיות אפקטיבי לצוות. לעתים קרובות השנים הראשונות מוקדשות להתמקצעות נקודתית באספקט אחד ורק במהלך התקופה האורכת בין 2-3 שנים ניתן להתמקצע גם במלאכת התכנון הכולל. אדריכלים רבים מודים בצניעות כי הבגרות המקצועית בתחום האדריכלות מגיעה באופן יחסי מאוחר יותר מאשר במקצועות אחרים. העידן הדיגיטלי הופך תחומים רבים למהירים ובעלי סיפוק מידי, ואילו האדריכלות נותרה ריצה למרחקים ארוכים. למתמחים הצעירים אצה הדרך, ואנו מנסים להבין את גישתם ולייצר משימות מותאמות על מנת להעניק להם את העידוד המתקבל מתחושת סיפוק והתקדמות לאורך כל הדרך הארוכה.

האדריכלים ערן שקד וערן לשם (צילום: CityBee אדריכלים)
האדריכלים ערן שקד וערן לשם|צילום: CityBee אדריכלים

 בין האתגרים שעל הפרק ו"עדכוני התוכנה" של כוח האדם בתחום ניתן למנות שימוש בחומרים חדשים ומתועשים שעוד לא הגיעו לארץ, בנייה במודולים מתוחכמים והטמעת אוטומציה, הנמכת וצמצום טביעת רגל פחמנית ועוד. סוג הבנייה כיום, אשר דורש ציפוף משמעותי ועלייה לגובה, הופך כל פרויקט לאתגר של ממש על מנת לוודא שאותה שכונה קטנה, מיקרוקוסמוס של מאות אנשים שנמצא בכל בניין בודד, תייצר חיים טובים ויעילים למשך עשרות השנים הבאות. זאת לצד תכנון סוגי דיור כמו מעונות, דיור מיוחד, דירות להשכרה ועוד, שמחייבות אותנו ואת עובדינו לתכנן קדימה וליצור פתרונות עתידיים לבעיות שעדיין לא קיימות.

קיים פער גדול בין האיכויות והידע שאדריכל צריך להביא כיום לשולחן והצורך האובייקטיבי באנשי מקצוע וריבוי המשימות, לבין השכר שמוצע כיום לשכירים בתחום. כל זאת עוד לפני שהכנסנו למשוואה את האינפלציה ואת יוקר המחיה המשתולל, ואת העובדה שהעובדים שלנו הם רובם ככולם אנשי משפחה, ושהם הגיעו לתפקידם לאחר לימודים ארוכים ותובעניים. מי שבחר במקצוע האדריכלות לא עשה זאת מטעמים כלכליים אלא בגלל אהבה ותשוקה לתחום, אבל עם אלה לא הולכים למכולת ולא קונים דירה. 

מיקור חוץ ושימוש בעובדים בחו"ל לצורך חלק מהמשימות הפשוטות יותר מאפשר לנו לשלם שכר גבוה יותר לעובדים הישראלים. המלחמה באוקראינה פגעה ללא ספק באפשרות הזאת, ואנו, כמו משרדים רבים בתחום, מחפשים את הטריטוריה הבאה שבה נמצא עובדים מתאימים מבחינת היכולת המקצועית, הלך הרוח ומוסר העבודה. 

בשנה האחרונה אנו צופים בעלייה תלולה במחיר הדירות, הקרקעות, חומרי הבנייה וגם כוח האדם לסוגיו. מהפועל על הפיגום ועד לכלל הספקיות ונותני השירותים. גם החברות היזמיות כבר מבינות כי אין מנוס מהעלאת שכר התכנון, ומבינות כי תכנון מצוין, ייחודי ומוקפד שווה יותר ומוכנות לשלם עבורו. היזמים מחפשים שונות, רוצים להיות חדשניים ויותר טובים מאחרים, ומוכנים להשקיע בכך את מה שנדרש.

אנו בעלי משרד CityBee שמחים וגאים להוביל את המגמה של העלאת שכר לאדריכלים ומתן אופק מקצועי ארוך טווח לצד התמקצעות טכנולוגית ואוטומציה הולכת וגדלה, ומתנערים מהשיח הבכייני שלצערנו מאפיין חלק מהעוסקים בתחום. לא ניתן לצפות לשכור אנשי מקצוע בתחום תובעני, להכשיר אותם לרמות הגבוהות והמתקדמות ביותר, להעמיד בפניהם אתגרים משמעותיים ורבי אחריות ולצפות לשלם להם שכר של שליח Wolt. להערכתנו רמות השכר בתחום עתידות לעלות בעשרות אחוזים בשנים הקרובות, ובצדק. מי שלא מבין זאת היום ומברך על המגמה, ימצא את עצמו נגרר לכך בעל כורחו בעוד זמן לא רב. 

 

מאת האדריכלים ערן שקד וערן לשם, CityBee אדריכלים