לעצור את העיכובים - הגיע הזמן להוביל התחדשות עירונית כמשימה לאומית
שנת 2024 היא שנת מבחן משמעותית למדינת ישראל בכלל ולענף הנדל"ן וההתחדשות העירונית בפרט. זו שנה שבה יצטרכו גורמי הממשלה והרשויות לבחון את עצמם האם הצלחנו ללמוד את לקחי המלחמה בכלל התחומים וגם בהערכות האזרחית לקראת המלחמה הבאה? הרי אם יש משהו שלימדו אותנו מראות הבתים הרעועים הנפגעים מטילי החמאס והחיזבאללה ותמונות האנשים הרצים לחדרי המדרגות על מנת להתמגן, הוא- שהתחדשות עירונית היא לא פחות מעסק להצלת חיי אדם והגיע הזמן להתייחס אליה ולאשר אותה כמו שמאשרים כל נושא אחר העוסק בפיקוח נפש.
כשבוחנים את הבעיות בענף ההתחדשות העירונית עולה, בראש ובראשונה, הצורך לטפל בבעיית הבירוקרטיה המעיקה ולייצר מנגננים בירוקרטיים יעילים ולא מעיקים. על מנת להבין את עומקה של הבעיה הבירוקרטית ישנם שני נתונים משמעותיים: הראשון הוא שכיום, משך הזמן השערוריתי שבו ידרשו להמתין בעלי דירות בהתחדשות עירונית להיתר בנייה יכול להימשך שש שנים ויותר. הנתון השני הוא שעל פי הרשות להתחדשות עירונית, ישנן תוכניות של כ-250 אלף דירות עם ממ"דים המונחות על שולחנם של מוסדות התכנון ונמצאות בשלבי אישור שונים. שני נתונים אלו לבדם מאירים את הבעיה בצורה ברורה ומוכיחים כי הגיע הזמן לעשות סדר בבירוקרטיה האין סופית ולייצר מנגנון ודאי, מקוצר ויעיל הרבה יותר.
אני קורא למקבלי ההחלטות לייצר מסלול מקוצר לקידום פרויקטים של ההתחדשות העירונית. מסלול שבו ייבחנו הפרויקטים בצורה יסודית ובפרק זמן סביר כדי שבעלי דירות לא יצטרכו לרוץ למקלטים מעובשים ולחדרי מדרגות לצורך הגנה רעועה, אלא יזכו להגנה ראויה במדינה מוקפת אויבים. אחת הדרכים בהן אפשר להתחיל להניע יותר פרויקטים היא הוצאתה לפועל של תכנית שקד, המייצרת רפורמה בתחום ההתחדשות העירונית. חלופת שקד כוללת תוכניות לרישוי מהיר, הרחבת סמכויות לוועדות מקומיות באישור תוכניות, ותמיכה בפרויקטים של הריסה ובנייה מחדש. אנו בקבוצת קורל אנו שמחים להיות בין החברות שמובילות מתחמי התחדשות עירונית ברחבי הארץ בערים כגון: אשדוד, תל אביב, רמת גן, פתח תקווה וחולון ועושה כל שביכולתה לייצר התחדשות מהירה ופחות בירוקרטית.
בעלי הדירות חייבים להבין- אתם שותפים ולכן זה הזמן להתאגד ולקדם התחדשות עירונית
אנחנו בקבוצת קורל נכנסנו לתחום ההתחדשות העירונית עם הבנה אחת מאוד ברורה- יש לנו שותפים. כקבוצה המובילה פרויקטי בנייה ענקיים של בשותפות עם החברות הגדולות במשק אנו מבינים כי השותפות הפעם קצת אחרת. מדובר בשותפות בעייתית עם פערי ידע, הבנה ומקצועיות משמעותיים ולכן במיוחד בפרויקטים כאלו, אנו נדרשים להעניק שקיפות מלאה לבעלי הדירות. אך, למרות פערי הידע וההבנה, גם לבעלי הדירות יש אחריות בתהליך. מהרגע שבו אנו נבחרנו כחברה שתוביל את מסע ההתחדשות שלהם נדרש מבעלי הדירות להבין כי ללא התארגנות יעילה, מסודרת ומאורגנת יהיה קשה מאוד להתקדם. לנו ברור כי בהתחדשות עירונית יש פאן כלכלי משמעותי מאוד עבור בעלי הדירות, מה שיכול לגרום להם לחשוש מעט יותר לפני כל החלטה. אך לצערנו השבת השחורה של 7 באוקטובר והמלחמה הקשה שבאה בעקבותיה, עם אלפי טילים שנורו לכל עבר מדינת ישראל, הציפו שוב את הצורך הדחוף במיגון הבתים במדינת ישראל. ולכן בעלי הדירות צריכים למקד את השיח מכזה המגלם רצונות כלכליים לשיח הכולל בעיקר רצונות כנים להובלת התחדשות עירונית וככזה השואל מה ניתן לעשות כדי לקדם את הפרויקט מהר ככל האפשר ולשמור על החיים?
האם זה אומר שיש להתפשר בהיבטים כלכליים? ממש לא!
אנו קוראים לבעלי הדירות בכל פרויקט שלנו למצות את המשא ומתן, להתחבר לתוכניות המתאר של העיר, להבין כיצד ניתן למקסם את התהליך וכמובן לבחון האם החברה שנבחרה מסוגלת לעמוד בדרישות המקצועיות והכלכליות הנדרשות בהובלת פרויקט התחדשות עירוני, אולם מרגע שהתקבלה החלטה לנוע ולקדם את הפרויקט - יש לייצר, גם בין בעלי הדירות, מנגנוני בקרה שלא יהפכו את התהליך לארוך ומורכב עוד יותר.
חשוב שכולנו נזכור, כי בשנים האחרונות מעט שכחנו, להתחדשות העירונית תפקיד קריטי בן ביצירת מיגון, חידוש מרכזי הערים והן ביצירת מענה לצורך, העולה באופן תמידי, בדירות מגורים. הגיע הזמן להתייחס לענף ההתחדשות העירונית כמשימה לאומית. זה הזמן להיצמד למטרה המקורית שבגללה נוצרה התכנית הממשלתית להתחדשות עירונית ולראות במלחמה כהזדמנות אמיתית לשינוי. לייצר מנגנוני קידום קצרים ויעילים יותר כדי שנוכל לייצר עתיד בטוח, בדרך של שותפות, שקיפות ויסודיות - כך אנו עובדים כקבוצת נדל"ן ובנייה המובילה פרויקטים רחבים של בנייה וכך אנו דואגים לפעול גם בהתחדשות עירונית.
מאת אלמוג חיים אבוטבול, מנכ"ל ומייסד קבוצת קורל.
***
כתבה שיווקית בחסות קבוצת קורל; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.