התחדשות עירונית מעלה על פני השטח, באופן בולט ומיידי, את כל החששות והפחדים הכי סמויים של האדם. תחילתו של פרויקט מסמנת שמשהו עומד להשתנות, גם אם העתיד חיובי, הרי שאנחנו עומדים לאבד את המוכר הידוע וזה מרעיד את האדמה מתחת לרגלינו ומשבש אותנו. באותו הרגע, עולים וצפים מתוך תת המודע שלנו, כל החששות והמחשבות שהיו נחבאים בפינה חשוכה. אנחנו לא יודעים אם בחרנו בעורך הדין הנכון או שבחרנו ביזם הנכון, אולי כולם עובדים עלינו, מה יהיה בתקופת הבניה, אולי אני מאבד את הבית שלי לעולמים. שמעתי על מקרה שכזה או על מקרה אחר. אני בכלל לא רוצה לעזוב. טוב לי עם הדירה הישנה שלי. בואו נעשה סדר בפסיכולוגיה של התחדשות עירונית ונבין איך מקלים על הדיירים בנושא הזה.

הפחד משינוי

כלל בסיסי הוא שהמוח שלנו נוטה להעדיף את המוכר, הנוח והידוע. נוח לנו בדירה הישנה שלנו, גם אם היא קטנה וצפופה, עדיין אנחנו מכירים אותה הכי טוב, מכירים כל פינה, אוהבים את השגרה וההרגלים הישנים שלנו, מכירים את כל השכנים, גם אם הם לא תמיד משלמים את ועד הבית או מתנגדים לשיפוצים. המוכר והידוע הם המקום הבטוח שלנו, אזור הנוחות בו אנו מתנהלים. העתיד הלא ברור וחוסר הוודאות הנלווים לכל סוג של שינוי מרתיעים אותנו.

חשוב בהקשר זה, לאפיין את בעלי הזכויות ולמפות אותם. באופן טבעי, מאמר זה עוסק בדיירים אשר גרים בפועל בבניין והשינוי אשר עומד לקרות, יחול עליהם באופן מוחשי ופעיל, על כן החשש שלהם הוא גדול יותר. לעומתם משקיעים, אשר רכשו דירה בבניין להשקעה וכאקט פיננסי, פחות רגישים לשינויים ופחות חוששים ממנו, אלא אם כן, השינוי ישפיע על תזרים המזומנים ועל התחזית העסקית שלהם. לרוב, הם אלו שדוחפים לשינוי, משום שהראיה שלהם היא פיננסית והם מבינים שערך הדירה ודמי השכירות שהם יקבלו, יהיה גבוהים יותר. הם אינם גרים בבניין ואינם חוששים מהשינוי במובן שחייהם ישתנו.

חשוב לשים לב שישנו הבדל בין שינוי שאדם לוקח באופן פעיל, ונובע מבחירה ישירה שלו, ולכן הוא שולט באירוע, לבין שינוי שנכפה עליו ואינו בשליטתו. בהתחדשות עירונית, אם הדייר אינו בנציגות ואינו משתתף פעיל בפרויקט, הוא כמובן מרגיש שהוא אינו נמצא בשליטה והוא מאבד את המוכר והידוע. מצב כזה הוא מפחיד יותר, ואותו אדם עשוי להרגיש שהוא נטול עוצמה ונטול השפעה על חייו. אם כן, הפחד משינוי הוא למעשה סוג של פחד מאיבוד שליטה וזאת גם במקרים בהם אנו לא באמת שולטים במצב הנוכחי אותו אנו מעוניינים לשנות. מקורו של הפחד משינוי מושרש אצל כל אחד ואחת מאיתנו עוד מגיל הילדות והוא מלווה אותנו לאורך כל החיים. כל אחד כמובן מגיב אחרת לשינוי ואנו צריכים להבין זאת. יש כאלו שלמרות החשש הגדול, מצליחים להכיל את הפחד ומתקדמים קדימה ואחרים פשוט נכנסים להיסטריה ומסרבים לכל הצעה או תוכנית, כאשר הפחד למעשה משתק אותם.

הרצון להתחדשות

מנגד, התחדשות כהזדמנות חייבת להיתפס באופן חיובי. גם אותם בעלי חששות ופחדים משינוי, היו רוצים להתחדש, אבל הפחד חוסם אותם. כולם אוהבים ללבוש חולצה או נעלים חדשות ומרגישים הרבה יותר טוב כשהם מתחדשים בפריטים הקטנים, אבל כשזה נוגע לדירה, שהיא בדרך כלל, הנכס הכי יקר של האדם, אנחנו חוששים. החשש הוא בעיקר מהאובדן, כי הרי סיכמנו שכולנו אוהבים דברים חדשים. אז מה יקרה אם באמת נחשוב על התחדשות כהזדמנות, כדחף לעשות משהו שונה וטוב יותר.

בשפה העברית, המילים פחד ודחף מורכבות מאותן אותיות וכאשר הופכים את המילה פחד ניצבים מול המילה דחף, והדבר ממחיש לנו שהפחד הטמון בנו בנוגע להחלת שינויים כאלו ואחרים, בטח כאשר מדובר בדירת מגורים, יכול להפוך לדחף ליצירת שינוי להפיכת החיים שלנו טובים יותר ואיכותיים יותר. במקום לחשוב על כל הצדדים הפסימיים של תהליך ההתחדשות והשינוי, מומלץ לחשוב על הצדדים החיוביים הנלווים להתחדשות, הדירה החדשה והרחבה יותר, החניון המקורה, הלובי הנאה, המעליות, המרחבים המוגנים. בעצם כל מה שאין לכם היום והולך להיות חלק מהשינוי. הדיירים חייבים להבין שבמקום לחשוב שהם מאבדים שליטה עקב פרויקט של התחדשות עירונית, הם יראו בשינוי כהזדמנות להשגת שליטה בחיים שלהם והזדמנות לשפר אותם לבלי הכר. הדיירים חייבים להבין כי השיפור של סביבת המגורים שלהם יכול להביא לצמיחה אישית שלהם ושל משפחתם ולהפוך את החיים שלהם טובים יותר.

נפש האדם סבוכה ומורכבת. אבל כאשר אנו ניגשים לפרויקט של התחדשות עירונית, ברור לנו הפער בין החששות משינוי והרצון להתחדש. אנחנו חייבים להציג לדיירים את התמונה המלאה, להפיג את החששות שלהם, לצמצם ככל הניתן את חוסר הודאות שלהם, תוך מתן שליטה על התהליך. איך אנחנו נותנים להם שליטה. אנחנו מצרפים אותם לנציגות אם זה אפשרי, אנחנו מיידעים אותם על כל שלב בתהליך, אנחנו מנגישים להם את כל החומרים של הפרויקט וכמובן זמינים ועונים לכל שאלה שמתעוררת. באופן הזה אולי ניתן להקל ולו במעט על הפחד משינוי ולהביא את הדיירים החוששים והנלהבים כאחד, לנחלה ולהתחדשות.

מאת עורך דין אבי ענתבי, בעלים, משרד עורכי דין ענתבי ושות'

***

כתבה שיווקית בחסות משרד עורכי דין ענתבי ושות'; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.