בעולם המודרני ובעיקר בשנים האחרונות, נראה על פניו שכחברה הפכנו למונעי אינטרסים אישיים בלבד ומערכת המשפט הפכה במידה רבה לכלי שרת לכך ואף כשחקן משמעותי במערכת הפוליטית. זוועות שבעה באוקטובר, מחזירים את החשיבות של מערכת המשפט, במטרתה הבסיסית והעיקרית כמגנה על חיי האדם, כבודו וקניינו ומזכירים לנו את מטרתה המקורית והקלאסית כמעצבת זכויות אדם בסיסיות אלו. לצד זאת החשיבות הגדולה שיש למערכת המשפט בהחזרת תחושת הביטחון לציבור, במתן פלטפורמה לפתרון סכסוכים בדרכי שלום, בעיצוב דעת הקהל בארץ ובהשפעה על דעת הקהל העולמית.

בשנת 1961 התקיים משפט אייכמן בבית המשפט המחוזי בירושלים. המשפט היה פתוח לקהל, תועד ותוקשר באופן חריג ביותר לימים ההם. זכר השואה היה עדיין טרי. אנשים עם מספר מקועקע על פרק ידם, היו מחזה שכיח. רוב בני העם ראו את פניהם ושמעו את קולם של השופטים בפעם הראשונה בחייהם ונחשפו אל מנגנון הרוע המוחלט, המגולם בדמותו של האדם היושב בתוך תא הזכוכית.

חומרת האירועים שאירעו בפוגרום יום 7.10.23, היקפם, כמו האכזריות הבלתי נתפסת של המחבלים, מצדיקים ללא ספק הקמתו של בית דין מיוחד לדון בפשעיהם.

היום, כולנו המומים וכואבים. אנו מלאים בכעס וזעם על האויב הנתעב והנפסד שרצח והתעלל בנו. נשמעים קולות על המתת המחבלים ללא משפט, על עונש מוות, על נקמת דם ועוד כיו"ב.

ראוי להיזכר, לאחר מלחמת העולם השנייה נדונו פושעי מלחמה נאצים בארצות רבות. לעיתים קרובות המשפטים היו פוליטיים ואף ספרטניים. במקרים רבים הנאצים ומשתפי הפעולה שלהם, הוצאו להורג בכיכרות הערים, באופן ספונטני וללא משפט. אף אחד לא זוכר את המשפטים האלה היום. בחלק מאותן מדינות, עלו משטרים טוטליטריים ולא נלמד מהם דבר. לעומתו – גם אחרי למעלה מ-75 שנה, כל העולם החופשי זוכר את משפטי נירנברג, אשר שימשו השראה לאנושות משך שנים רבות לאחר המלחמה, למעשה עד עצם היום הזה. ספק אם המודעות הקיימת לפשעי הנאצים, הייתה מחלחלת לתודעה העולמית ובפרט לתודעת העם הגרמני, בצורה כה עמוקה, אלמלא משפטי נירנברג ומשפט אייכמן.

 

פסל (דוד מועלם) (צילום: דוד מועלם)
צילום: דוד מועלם

בבית הדין המיוחד לפשעי חמאס יתקיימו משפטים הוגנים, עפ"י כל כללי הצדק הטבעי של המשפט האוניברסלי. הדיון יהיה פתוח לציבור וישודר בערוצי התקשורת הממלכתיים. המשפטים יתועדו במלואם. לנאשמים תהיה זכות מלאה לשמוע וגם להישמע. יהיה להם ייצוג הולם של עו"ד.

קיומו של משפט צודק ופתוח מקנה בראש ובראשונה לגיטימציה להעניש בחומרה את הנאשמים, אם יימצאו אשמים ובכך למלא את תפקידה הקלאסי של מערכת המשפט. יש להניח שמשפט מתוקשר ימנע במקרים רבים את התמסמסות ההליך המשפטי, מן הרמה העקרונית אל הרמה התכליתית, בדמותן של עסקאות טיעון מקילות, בשל קשיי פרוצדורה משפטית וכיו"ב (והיו מקרים שראיתי באופן אישי כעורך דין פלילי).

אבל לא רק הרתעה. המשפטים יחשפו בפני כל העולם את הפרטים הקטנים של מכונת הרצח, האונס והביזה. העולם כולו יראה בתמונת מאקרו מפורטת, את הפרטים הקטנים של הרוע השטני בהתגלמותו. כמו משפטי נירנברג ומשפט אייכמן, שחשפו את פשעי הנאצים לעולם כולו, כך משפטי בית הדין המיוחד יחשפו את פשעי חמאס ועוזריו, באופן שגם אחרון האנטישמים בעולם, לא יוכל להישאר אדיש. תגבר הלגיטימציה של ישראל במלחמתה ארוכת השנים בטרור.

בחזרה אל משפט אייכמן. בשנות החמישים מדינת ישראל הצעירה נקרעה לשניים סביב משפטו של מלכיאל גרינוולד, אשר נודע לימים בשם "פרשת קסטנר". כמה שנים מאוחר יותר, משפט אייכמן פתח את מדינת ישראל לשיח פנימי מכיל ומפויס על השואה. לא עוד בושה ואשמה של אלה אשר הלכו כצאן לטבח, אלא הבנה, הכלה, מרפא וגם הדגשת הגבורה. משפטו של אייכמן הביא לא במעט לרפואה בחברה הישראלית השסועה.

משפטי מחבלי חמאס, יביאו לקידום השיח ההגיוני בחברה הישראלית השסועה גם היום, סביב נושאים אחרים.

כידוע, עובר למועד המאורעות עמדה מערכת המשפט הישראלית בעין הסערה של הוויכוח הציבורי והייתה לנושא המעורר מחלוקת קשה מאוד בציבור. תהא זו ההזדמנות של מערכת המשפט, להתעלות מעל המחלוקת ולהראות את גדולתה וחשיבותה במילוי תפקידה בחברה הישראלית לכל הצדדים באותו הוויכוח. כמו כן, היא שוב תישא בנטל הכבד והחשוב, של הצגת פניה של מדינת ישראל כמדינת חוק וצדק בעולם כולו. אין ספק כי זו תהא שעתה היפה.

כמובן, סוף מעשה במחשבה תחילה. את קיומו של בית דין מיוחד לפשעי החמאס ועוזריו יש להסדיר בחקיקה ראשית, כמו החוק לעשיית דין בנאצים ובעוזריהם תש"י 1950, כמו סדרי דין וסמכויות אכיפה, המתאימים למשפטים מסוג זה. חובה על משרד המשפטים להתחיל בהכנות מיד. יפה שעה אחת קודם.

דבר אחרון, ירושלים היא כמובן בירת הנצח של העם היהודי, אבל בית הדין המיוחד יוקם באחד מיישובי הדרום הסמוכים לעזה. אולי במבנה מיוחד, שייבנה באחד השדות הסמוכים לקיבוץ בארי וכשיסתיים תפקידו, יהפוך למוזיאון לזכרם של הקורבנות.

מאת עו"ד דוד מועלם, בלאו, אהרן-מועלם ושות'


***
כתבה שיווקית בחסות "בלאו, אהרן-מועלם ושות'", הכתבה נערכה בידי מערכת Duns100