ב-1 ביוני 2024 נכנס לתוקף חוק חדש בישראל, הקובע שקורבן פעולת טרור (או יורשיו), שנהרג או שנגרמה לו נכות פיזית או נפשית, כתוצאה ממעשה טרור - זכאי לפיצוי כספי ממתגמל הטרור, לרבות הרשות הפלסטינית. הפיצוי שנקבע בחוק הינו בסך של 5 מיליון שקלים עבור מי שנותרה לו נכות ובסך של 10 מיליון שקלים, ליורשיו של מי שנהרג כתוצאה ממעשה טרור, מבלי צורך להוכיח את גובה הנזק שנגרם.

מהי חומרת הפציעה בגינה יפסק פיצוי בסך של 5 מיליון שקלים?

החוק לא קובע מהי חומרת הפציעה שבגינה ישולם פיצוי בסך של 5 מיליון שקלים די בנכות קבועה שנותרה לנפגע, בשיעור כלשהו, בשל פגיעה פיזית או נפשית, אותה יש להוכיח באמצעות חוות דעת רפואית של מומחה בתחום הפגיעה.

האם יש חשש שהתביעה תפגע בפיצויים שמגיעים לי מהמדינה?

בהתאם לחוק, נפגעי הטרור אינם צריכים לחשוש שזכויותיהם יפגעו, הפיצוי הנ"ל הינו בנוסף לתגמולים שמתקבלים מהמדינה, מהמוסד לביטוח לאומי, ממשרד הביטחון וכן בנוסף לפיצוי נזיקי (75% ממנו) אם ייפסק.

המשמעות – מלחמה בטרור

בית המשפט העליון בישראל קבע זה מכבר (במסגרת ע"א 2362/19 פלונים נ' הרשות הפלסטינית), שהרשות הפלסטינית היא מתגמלת טרור ומאשררת מעשי טרור, מעצם היותה משלמת משכורות למחבלים ולבני משפחתם. החוק מחדש וקובע כי בשל כך, חזקה כי היא חייבת בפיצוי עונשי לנפגעי הטרור.

הרשות הפלסטינית משלמת סכומי עתק, משכורת חודשית והטבות נוספות, למחבלים ולמשפחותיהם, לעצורים ולאסירים ביטחוניים הכלואים בישראל, בגין פעולות טרור פלסטיני או פגיעה בביטחון מדינת ישראל. התמיכה הכספית קבועה ומעוגנת בחוקת הרשות הפלסטינית. כאשר, ככל שהעונש שהושת על המחבל גדול יותר, בשל עבירה חמורה יותר שביצע, כך גדלה המשכורת לה הוא זוכה. כך מחבלים רבים מקבלים "משכורות" שהינן גבוהות מהשכר הממוצע לשכיר ברשות הפלסטינית, אשר הלכה למעשה מעודדת פעילות טרור. למרבה הזוועה, מחבלי חמאס אשר ביצעו את הטבח ב-7 באוקטובר 2023, ובני משפחותיהם יזכו אף הם לפיצוי, על פי חוק הרשות הפלסטינית.

החוק הינו צעד חשוב להעברת כספי מימון הטרור, מהרשות הפלסטינית לטובת נפגעי הטרור, ותרומה חשובה למלחמה בטרור. החוק מצמצם את התמריץ הכלכלי לפעילות טרור, באמצעות תשלום כספי הרשות הפלסטינית המוקפאים בישראל והעברתם לנפגעי הטרור.

המשמעות – צדק לנפגעים, שיקום והנצחה

החוק קובע סכומי פיצויים משמעותיים בסך של מיליוני שקלים לנפגע, אשר מגשימים מטרה נעלה לא פחות - להעניק לנפגעי הטרור פיצוי כספי משמעותי אשר יסייע לשיקום נפגעי הטרור ובני משפחותיהם, למטרת הנצחת אלו שאינם ולכל מטרה על פי צרכי הנפגע ובני משפחתו.

חקיקת החוק החשוב, החלה לפני 7.10.2023 ולפני מתקפת הפתע שהובילו ארגוני טרור מרצועת עזה, על ישראל, תוך ביצוע מעשי טבח, אונס, חטיפת אזרחים, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, ואירועים אלו הגדילו את מעגל נפגעי הטרור ואת הזכאים לפיצוי על פי החוק.

כמה עולה לנפגע טרור להגיש את התביעה ?

המחוקק, אשר מבקש לעודד הגשת תביעות לפיצוי כנגד הרשות הפלסטינית וכנגד מתגמלי טרור, קבע כי הגשת התביעה פטורה מתשלום אגרה, ואין עלות כספית בהגשת התביעה לבית המשפט.

עורכי הדין המתמחים בתחום דיני הנזיקין, לרוב, גובים שכר בגין הייצוג, רק בתום ההליך המשפטי ורק לאחר קבלת הפיצויים מהנתבע, אשר נושא גם הוא בתשלום שכר טרחת עורכי הדין, כאשר התביעה מתקבלת. נסיבות אשר מקלות על הנפגע – התובע, להגיש את תביעתו.

איך מתבצע תשלום הפיצוי?

החוק גם מסדיר את אופן גביית הכספים מהרשות הפלסטינית: סכום הפיצוי שיפסק כנגד הרשות הפלסטינית ישולם מכספי הרשות הפלסטינית אשר מוקפאים ומוחזקים על ידי מדינת ישראל (על פי חוק להקפאת כספים ששילמה הרשות הפלסטינית בזיקה לטרור מהכספים המועברים אליה מממשלת ישראל, תשע"ח-2018). כיום מוחזקים בקופת המדינה ומוקפאים כספי הרשות הפלסטינית בסך של מאות מילוני שקלים, אשר חלק מהם עשויים להיות משולמים לנפגעי הטרור על פי חוק זה.

כל עוד קיימים כספים בקופה, אין קושי לגבות את הכספים (ובכל אופן ניתן לפעול להטלת עיקול על הכספים, כדי להבטיח את תשלום הפיצוי בתום ההליך המשפטי).

נפגעי טרור זכאים למצות את כל זכויותיהם על פי החוק, מומלץ לכל מי שנפגע לפנות לייעוץ מקצועי, לעורך דין המתמחה בתחום דיני הנזיקין ולהגיש את התביעות המתאימות, כדי להבטיח קבלת פיצוי והכרה מלאה.

האמור אינו בגדר המלצה, ייעוץ או חוות-דעת משפטיים ואינו נועד כמובן להחליף אותם או לבוא במקומם.

מאת הילה בודיק קוכמן, עו"ד ונוטריון, מתמחה בדיני נזיקין ונפגעי פעולות טרור.

***

כתבה שיווקית בחסות בודיק קוכמן טובל, משרד עורכי דין ונוטריון; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.