לאחרונה היינו עדים להדלפת ענק נוספת של "מסמכי פנדורה" ע"י ארגון התחקירנים הבינלאומי ה-ICIJ, בה לקח חלק גם ארגון "השומרים" הישראלי, ובמסגרתה נחשפו יותר מ-12 מיליון מסמכים מחברות שסיפקו שירותים לחברות אוף-שור ונאמנויות. במסמכים השתרבב שמם של לא מעט אישים מוכרים מכל רחבי העולם, כגון: מלך ירדן, עבדאללה, ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייאר, וכן, כמובן אי אפשר בלי הזווית הישראלית, כאשר לא פחות מ-565 שמות שונים של ישראלים נכחו באותם המסמכים, כשהמוכרים ביניהם היו ניר ברקת וחיים רמון, יחד עם המיליארדר מרטין שלאף, ששמו עלה לא מעט לכותרות בשנים האחרונות בהקשרו של אביגדור ליברמן.

במסמכים נחשפו "חברות אוף-שור" רבות מישראל ומרחבי העולם, שהעדיפו להתאגד במדינות כמו: איי קיימן, ברמודה, פנמה ועוד, עקב רגולציה נוחה יותר ושיעורי מס השואפים לאפס, דבר שכמובן מקל על ניהול העסקים שלהן. הצדקה נוספת להקמת חברות במדינות הללו, היא האפשרות לקיים מסחר עם מדינות ובתחומים שהרגולציה בישראל לא מאפשרת, כמו עסקי פורקס למשל או מסחר עם מדינות שאינן בעלות קשרים עם ישראל.

יש לציין, כי אמנם הקמת חברות אוף-שור באותן מדינות אינה מהווה עבירה על החוק, אולם יש לדווח לרשויות המס על הכנסות בהתאם לחוק.

כיצד כל אחד מאיתנו יכול להשקיע גם הוא בקרנות אוף-שור בתנאים נוחים?

חשיפת מסכמי פנדורה, מצד אחד שופכת אור על האופן בו אנשי עסקים ומשקיעים בכירים מישראל, מבצעים את עסקיהם באמצעות חברות וקרנות אוף-שור, ומצד שני היא פותחת פתח לכל אחד ואחת מאיתנו להשקיע בקרנות אוף-שור, שנרשמות באותן מדינות בגלל הרגולציה הלא מכבידה ובעצם כך שההשקעה באמצעותן כמעט לא מוגבלת בסכום או בתנאים.

עו
עו"ד גיא קלינבוים, שותף מנהל במשרד עו"ד GBK

כך למשל, קרנות גידור, אשר מבקשות להתאגד במדינות כאמור, בעלות רגולציה מיטיבה שמאפשרות לנקוט באסטרטגיות מסחר, ולפעול במכשירים פיננסיים מגוונים לאין שיעור, לעומת כלי השקעה מקומיים מפוקחים כגון קרנות נאמנות, קרנות סל או פוליסות חסכון. כל זאת על מנת לאפשר למנהלי הקרן להביא למיקסום התשואה למשקיעים בזכות רגולציה מקלה ועידוד הטבות מיסוי. קרנות פנסיה, קופות גמל וקרנות השתלמות רבות, מאפשרות לחוסכים לבחור כיום במסלול השקעותIRA  (Individual Retirement Account), מסלול של קופת גמל בניהול אישי, שמאפשר לחוסך לבחור באופן עצמאי באילו אפיקי השקעה להשקיע, ולקחת החלטות בעצמו לגבי אופן ותזמון ההשקעה.

ה-IRA מאפשר לחוסכים להשקיע את כספם בקרנות אוף-שור רבות ומגוונות, כגון: קרנות גידור, קרנות נדל"ן, קרנות חוב ועוד. השילוב של השקעה במסלול IRA בקרנות אוף-שור יוצר מגוון רחב של אפיקי השקעה, שבעבר לא היו פתוחים בפני החוסכים והמשקיעים בישראל. מסלול זה מאפשר לגוון את תיקי ההשקעות של יחידים ומשפחות, בהשקעות אלטרנטיביות כמו קרנות נדל"ן, שמשקיעות כספים מעבר לים או בקרנות חוץ שונות, למקסם את ההכנסה הפוטנציאלית שלהם ולדאוג לעתיד בטוח יותר עבורם.

מסלול IRA - פותח עולם שלם של השקעות אלטרנטיביות ונדל"ן בחו"ל עבור החוסכים

בשנים האחרונות, תחום הנדל"ן הפך להיות אחד הדברים החמים ביותר בקרב המשקיעים הישראלים, כאשר רבים מהם לוטשים עיניים לנדל"ן מעבר לים, שפותח אפשרויות גדולות ומגוונות להשקעה, במחירים אטרקטיביים ועם דרישה להון עצמי נמוך.

הנהירה של משקיעי הנדל"ן הישראלים לחו"ל, היא מגמה שמתפתחת בעת האחרונה, בעיקר עקב הריבית האפסית במשק, המחירים שלא מפסיקים לעלות בשוק הנדל"ן הישראלי ושווקי ההון שמגלים חוסר יציבות, בייחוד בתקופת הקורונה.

מסלול ה-IRA מאפשר לחוסכים להשקיע בעצמם כראות עייניהם בקרנות המנפיקות אג"ח ובעצם מעמידות הלוואות עבור פרויקטי נדל"ן מעבר לים, כאשר כספים אלו מושקעים בפרויקטים גדולים ומגוונים, בארצות מערביות ומתקדמות שהפוטנציאל שלהן הוא עצום, כגון: ארה"ב, אנגליה, ספרד ועוד. דבר שבעבר לא היה אפשרי בצורה אינטימית שכזו, אלא רק באמצעות קרנות ריט או עבור משקיעים עתירי הון.

מסלול ה-IRA מאפשר לחוסכים שרואים את הזדמנויות הנדל"ן שנפתחות בחו"ל, ומחפשים הון פנוי להשקעה בקרנות הנדל"ן השונות, להשקיע מצד אחד את כספי הפנסיה שלהם בהתאם לדרך ולצורה שהם יבחרו, ומצד שני גם להוסיף להשקעה כסף פנוי נוסף מהצד, ובכך למנף עוד יותר את ההשקעה ולהגדיל את התשואה וההכנסה הפוטנציאלים.

חברות אוף-שור - צורת התאגדות חוקית לחלוטין ובעלת יתרונות רבים

מסמכי פנדורה, החושפים מספר רב של חברות ישראליות ובינלאומית, שבחרו להתאגד בארצות כמו: איי קיימן, איי הבתולה או פנמה, ממחישים את היתרונות החוקיים הרבים שיש להתאגדות בארצות אלו, שכוללים מיסוי נמוך מאוד, רגולציה מקלה, ודיני החברות הכוללים התערבות מינימלית וחופש פעולה כמעט מירבי, שהם כנראה אחד מסודות המשיכה של אותן מדינות ומה שהופך אותן לפופולריות כל כך עבור מייסדי החברות והקרנות.

רישום חברה במדינות אלו, עשוי גם למשוך משקיעים רבים ומגוונים, שלא מעטים מהם לוטשים עיניים לעבר חברות האוף-שור כאשר הם מכירים את שלל האפשרויות הטמונות בכך.

אפשר לומר, שפעמים רבות קרנות וחברות האוף-שור מוזכרות באזכורים שליליים בתקשורת, אך הפעם נחשפנו לעובדה כי קיימת כיום אפשרות לכל חוסך ומשקיע לנצל לטובתם את אותן חברות האוף-שור באופן שלא היה קיים עבורם עד כה. וכן, לבצע השקעה באפיקי השקעה מגוונים, שנותנים יד חופשית להשקעה ללא צורך להיות תלוי בחסדי גופי ההשקעה הגדולים בעלי ראייה השקעתית שונה, ובכך נפתח צוהר שהיה סגור עד כה עבור משקיעים "קטנים" וחסרי ניסיון.

חשוב להדגיש, שפעילותן של חברות האוף-שור חוקית לחלוטין, וכל אדם יכול להקים חברה באותן מדינות, עם זאת, נדרשת הבנה של הרגולציה והחקיקה המקומית, וכן ניסיון בינלאומי בביצוע חוזים והסכמים עם גופים זרים, שהינו חלק בלתי נפרד מהפעילות של אותן חברות.

עסקאות בינלאומיות מצריכות לא פעם התמודדות עם רגולציה וחקיקה זרה לצד התנהלות מול גופים שונים ומורכבים, הדורשים הבנת האופן בו הם מתנהלים ועושים עסקים. לכן רצוי להקיף עצמכם באנשי מקצוע מיומנים, כגון: יועצי השקעות בינלאומיים ורואי חשבון ויועצי מס מובילים. כמו כן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקצועי בעל ניסיון בינלאומי, שיוכל לסייע בהקמת חברות וקרנות אוף-שור שונות מעבר לים, לייעץ בעריכת הסכמים בינלאומיים וללוות בהתקשרויות השונות ובהתנהלות מול גורמי המסחר והרגולציה השונים.

 הכותב הוא שותף מנהל במשרד עורכי דין GBK, המומחה בנדל"ן ויזמות ברחבי העולם, ומשמש כנאמן להשקעות נדל"ן בינלאומיות ועסקאות מסחריות, עם חשבונות נאמנות בכל רחבי העולם