להקת Oasis, שהפכה לאחד הסמלים הגדולים ביותר של המוזיקה הבריטית, לא רק שהיא הייתה הצלחה מסחרית ענקית – היא גם סיפקה לא מעט דלק לתקשורת בשל המתחים בין האחים נואל וליאם גלאגר. הקרע ביניהם, שהתבטא בשערוריות פומביות והתפצלות הלהקה בסופו של דבר, נוגע לא רק באדם וביחסים האישיים – אלא גם לעקרונות של ניהול עסק משפחתי. כיום, עם חזרת הלהקה לאור הזרקורים בעקבות טור הופעות חדש בבריטניה, אפשר להבחין לא רק בהתפתחות האישית של שני האחים, אלא גם בתהליכים חשובים שנוגעים לניהול עסקים משפחתיים.
הקרע בעסק המשפחתי: על מה מדובר?
Oasis הייתה לא רק להקה, אלא גם חברה עסקית לכל דבר ועניין. כמו כל עסק משפחתי, קיים כאן קשר חזק בין קריירה אישית ועסקית. האחים גלאגר, כמו בעלי עסקים משפחתיים רבים, חוו קונפליקטים אישיים שנגעו לא רק באגו ובסכסוכים פנימיים, אלא גם בהחלטות עסקיות קריטיות. כאשר הסכסוך בין האחים הגיע לשיא, גם הקריירה המוזיקלית של הלהקה ספגה מכה קשה. שיא הסכסוך בין נואל וליאם התרחש רגעים לפני שהופיעו בפריז ב-2009, מה שהוביל לפיצוץ הלהקה. זו הסיבה שהשיח על ניהול עסק משפחתי חייב לכלול את האספקטים האישיים, אשר יכולים לעיתים לעלות על הכדאיות הכלכלית.
הטור החדש – כמה האחים גלאגר ירוויחו בתאם להסכם החדש?
ההסכם האחרון שחתמו האחים גלאגר בעקבות ההכרזה על האיחוד שכולם ציפו לו למען הטור ההיסטורי אינו סתם הסכם שולי – מדובר בחוזה שמעמיד בפני הלהקה, ואולי גם בפני כל עסק משפחתי, את חשיבות ניהול המשא ומתן המשפטי הקפדני. כך לדוגמה, בשל הפחד כי אחד האחים יפוצץ את אחת ההופעות במהלך הטור המתקרב, החוזה קבע כי האחים גלאגר יקבלו עבור כל הופעה סך של 11.8 מיליון דולר (לפי הפרסומים השונים באנגליה) והכספים ישולמו להם רק לאחר סיום כל הופעה, מה שמעיד על הצורך להבטיח את השמירה על זכויות הצדדים וכן צדדים שלישיים התלויים בהם – האחים עצמם (שומרים על עצמם מפניהם), ספקים, עובדי במה סוכנים ועוד. הסכמים כאלה חשובים במיוחד בעסקים משפחתיים, שבהם לעיתים האמונות האישיות של בני המשפחה עלולות לפגוע בקבלת החלטות אובייקטיביות.
האם שירים הם נכס משפחתי? תוקף זכויות יוצרים בתוך עסקים משפחתיים
שירים כמו “Wonderwall” ו-Don’t Look Back in Anger” אינם רק קלאסיקות מוזיקליות – הם נכסים בעלי ערך כלכלי עצום ששייכים לעסק המשפחתי של Oasis. עבור להקה כמו Oasis, שמורשתה המוזיקלית הפכה לנכסי צאן ברזל של התרבות הבריטית, השירים עצמם מהווים את הלב הפיננסי של העסק המשפחתי.
בעסקים משפחתיים, במיוחד כאלה שמבוססים על יצירה כמו מוזיקה, השירים יכולים להיתפס כנכסים המועברים בין הדורות, ולא רק בהיבט האמנותי אלא גם בהיבט הפיננסי. זכויות היוצרים והתגמולים על השירים משמרות את השפעתם לאורך זמן ומייצרות הכנסות גם שנים רבות לאחר פרסומם – זכויות אשר עוברות בירושה. במקרה של Oasis, אם נואל וליאם היו פועלים בהסכמה בנוגע לניהול זכויות היוצרים שלהם, היו יכולים להבטיח שהנכסים הללו יוותרו במשפחה וימשיכו להניב רווחים לאורך זמן.
בני המשפחה יכולים להסדיר את זכויות היוצרים באמצעות חוזים וכלים משפטיים ביניהם, ולהבטיח שהשירים לא יעברו לגורמים חיצוניים, כפי שקורה לעיתים בלהקות אחרות שמוכרות את זכויות השירים שלהן (כמו שעשה מייקל ג’קסון בשנות ה-80). הסכמים כאלה יכולים להבטיח את שליטת העסק המשפחתי על נכסיו, ולהימנע מכשלים משפטיים או מחלוקות כלכליות שעלולות לפגוע בהכנסות.
אחד הכלים המשפטיים החשובים ביותר בעסקים משפחתיים הוא האמנה המשפחתית. מדובר במסמך משפטי המסדיר את החובות והזכויות של בני המשפחה ביחס לעסק המשפחתי, ועריכתו עשויה מאוד לסייע בניהולו המוצלח של העסק ובשמירה על המשכיותו. האמנה כוללת סעיפים מפורטים בנוגע למטרה, חזון, אופיו ודרכי ניהולו של העסק, אופן קבלת ההחלטות, מינוי המנכ”ל, וקריטריונים לבחירת בן המשפחה שימשיך את ניהול העסק בדור הבא. האמנה גם מספקת את המבנה המוסכם להעברה בין דורית, ומסייעת לקבוע מראש את הדרכים בהן יתחלקו המשאבים, וכניסת הדור הבא לניהול.
האמנה המשפחתית יכולה להוות כלי קריטי להבטחת יציבות לאורך זמן, כמו במקרים של עסקים משפחתיים גדולים וגלובליים. גם ב-Oasis, אם היו מתקיימים כללים ברורים יותר או אמנה משפחתית חוזית ומסודרת, ייתכן שהיה ניתן למנוע את הסכסוכים הפומביים והקרעים העסקיים שגרמו לפיצוץ בלהקה. כשמדובר בעסק משפחתי, האמנה מספקת את המסגרת שמבהירה את האחריות האישית והעסקית של כל אחד מבני המשפחה, ומסייעת לגשר על פערים בתפיסות.
הקרע בין נואל וליאם כאירוע משפטי: האם אפשר למנוע עימותים עסקיים במשפחה?
הסכסוכים הפומביים בין נואל וליאם גלאגר הפכו לאירועים משמעותיים לא רק מבחינה מוזיקלית אלא גם מבחינה משפטית. עימותים כאלה, שמלווים במריבות על זכויות יוצרים, כסף והכוונה אמנותית, יכולים לשתק את הפעילות העסקית ולעיתים קרובות מובילים לקריסת העסק המשפחתי.
האם ניתן היה למנוע את הקרע בין האחים אם היה קיים הסכם מסודר מראש, כמו אמנה משפחתית או חוזה ברור יותר? אפשר להניח שהתשובה היא "כן". במקרים רבים בעסקים משפחתיים, כאשר ישנם כללים ברורים ומוסכמים מראש לגבי איך תתנהל החברה – מי אחראי על מה, איך מתקבלות החלטות עסקיות, ומי מקבל את ההכנסות – הסיכוי לחילוקי דעות וקרבות פיננסים ומשפטיים יורד באופן משמעותי. במקרה של Oasis, אם היה נחתם הסכם משפטי שיבהיר את הזכויות והחובות של כל צד, יתכן והייתה אפשרות למנוע את המחלוקות שהובילו לפיצוץ הלהקה. האמנה המשפחתית יכולה לשמש כלי חשוב במניעת בעיות כאלה , תוך יצירת מסגרת ברורה ליחסים העסקיים והמשפחתיים, ובכך להבטיח יציבות לאורך זמן.
סיכום
החזרה של Oasis לבמה והסכמים עסקיים חדשים שהתאגדו סביבם מספקים שיעור חשוב לכל עסק משפחתי – גם כאשר הדינמיקה האישית טעונה ומורכבת, ניתן למצוא דרכים לגשר על הפערים ולמצוא פתרונות שיבטיחו את המשך הפעילות העסקית בצורה יציבה ומסודרת. ההסכמים המתקיימים בין האחים גלאגר לא רק משקפים את תהליכי ההתפתחות האישיים שלהם, אלא גם מספקים תובנה חשובה כיצד ניתן לנהל את האתגרים המשפטיים והכלכליים שבאים עם ניהול עסק משפחתי – דבר שחיוני להבטחת המשכיות העסק גם לדורות הבאים.
***
כתבה שיווקית בחסות אבידור לפיד, עו"ד (רו"ח) - משרד עורכי דין; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.