בשוק ההון הישראלי, שמורגל לטרנדים משתנים, החל מהתחדשות עירונית ועד טכנולוגיה וקנאביס, בולט לאחרונה כיוון חדש: חברות הביטחוניות. מאז ה-7 באוקטובר שוק ההון חווה טלטלה, וכעת מתחיל להתייצב תוך זיהוי הזדמנויות חדשות. הצמיחה כוללת כיום 15 חברות פעילות בבורסה בתל אביב, והיא אינה מקרית. לצד שמות ותיקים כמו אלביט מערכות והתעשייה האווירית, גם חברות טכנולוגיה חדשניות כמו אימאג'סט ונקסט ויז'ן ממצבות את עצמן בחזית. רק ביולי האחרון TSG מערכות השלימה הנפקתIPO , וסולרום החזקות, השלימה עסקת מיזוג עם DM3 בספטמבר 2024.
הגידול בביקוש למוצרי ביטחון ושירותים נובע לא רק מהתמודדות עם איומים מיידיים, אלא גם מהסלמה ביטחונית כלל-עולמית. ממלחמת רוסיה-אוקראינה ועד למצב החירום אצלנו, ממשלות ברחבי העולם מגבירות השקעות בתקציבי הביטחון, משמרות את התעשיות המקומיות ומצמצמות תלות בייבוא ביטחוני. השינויים הללו הופכים את החברות הביטחוניות – גם בישראל – להשקעה אטרקטיבית מתמיד, כשהן נהנות מעלייה בביקוש לצד תמיכה גוברת מממשלות וארגונים.
מתחזקת ההבנה בקרב מקבלי ההחלטות בממשלות ובארגונים השונים כי ישנה חשיבות לשמירת רציפות של התעשיות הביטחוניות המקומיות כאשר חלק ממדינות העולם מטילות סנקציות על ייבוא וייצוא מוצרים ביטחוניים או הקשורים לכך. כל אלו הופכים את חברות הענף הביטחוני לאטרקטיביות להשקעה.
מגמות אלו הובילו בתקופה האחרונה למספר ניסיונות של חברות ביטחוניות להיכנס לשוק ההון הישראלי בכלל ובבורסה בתל אביב בפרט. נראה שכרגע קיים חלון הזדמנויות של גיוסי הון בחברות ביטחוניות בבורסה בתל אביב. ניסיונות אלו נעשים הן דרך כניסה לבורסה ב"דלת הראשית" באמצעות הנפקות ראשוניות לציבור והן דרך כניסה ב"דלת האחורית" כחלק מעסקאות עם שלדים בורסאיים, חלקם זכר לגל ההנפקות הקודם של החברות הטכנולוגיות אשר לא הצליחו להניב תשואות גבוהות למשקיעים.
למרות ההתפתחות המהירה, קיים אתגר משמעותי: התנגשות בין דרישות גילוי נאות לבין שמירה על סודיות ביטחונית, כאשר לא פעם מדובר בשמירה על בטחון המדינה. במקרים חריגים אלו, חוק ניירות ערך מסמיך את רשות ניירות ערך לפטור מגילוי מידע בתשקיף, בתנאי ששר הביטחון אישר כי הגילוי עלול לפגוע בביטחון המדינה. חשוב לשים לב, כי הסמכות למתן פטור מגילוי על ידי רשות ניירות ערך נתונה בתשקיף בלבד, כאשר בכל הנוגע לדיווחים השוטפים של אותה החברה הסכמות למתן הפטור מגילוי המידע הרגיש נתונה לבית המשפט המחוזי.
הכניסה של חברות ביטחוניות לבורסה מציבה בפני המשקיעים והחברות אתגרים לא מבוטלים, אך גם הזדמנויות גדולות. מצד אחד, מדובר בענף שמתפתח, אך עדיין קטן ולא משוכלל דיו, עם חברות רבות המתמודדות עם קשיים בניהול חברה ציבורית ובסיכונים רגולטוריים. מצד שני, על רקע המציאות הביטחונית המשתנה והגידול בביקוש למוצרים ושירותים ביטחוניים, ישנן לא מעט סיבות לראות בהנפקות הזדמנות ארוכת טווח לאותן חברות.
אף כי אי-הוודאות שוררת, וההשלכות המלאות של המצב הביטחוני אינן ברורות עדיין, קשה להתעלם מהפוטנציאל שמסתמן בחברות הביטחוניות. אם המגמה הזו אכן תימשך ותתחזק, יש סיכוי לא מבוטל כי תחום החברות הביטחוניות יהפוך לאחד ממנועי הצמיחה המרכזיים בשוק ההון הישראלי, עם השפעה משמעותית על הכלכלה המקומית והעולמית כאחד.
מאת עו"ד אלעד רשטיק, שותף במחלקת המימון והתאגידים הציבוריים ועו"ד רז לנדאו, מחלקת מימון ותאגידים ציבוריים במשרד ברנע ג'פה לנדה
***
כתבה שיווקית בחסות ברנע ג'פה לנדה; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.