השמועות רוחשות וגועשות - חיי הנישואין של הארי ומייגן שוב במשבר. מדורי הרכילות נחרצים בדעתם, בזאת הפעם יחסיהם הגיעו למבוי סתום והארי כבר פנה להתייעצות עם עורך דין המתמחה בגירושים.

השאלה המעניינת את כולם היא האם הארי יצטרך לשלם למייגן "כופר מלכותי" במסגרת הגירושים. מכיוון שחלק נכבד מנכסיו של הארי (אשר שוויים הוערך בכ– 25 מיליון דולר טרם הנישואים) הינם ירושות שונות ומצויים בנאמנויות החסינות בפני חלוקה בעת גירושים, נראה, כי הנכס העיקרי שניתן לחלוקה בין בני הזוג הוא הקניין הרוחני שיצרו במהלך חייהם המשותפים. הדוכס והדוכסית מסאסקס הפכו לאימפריית קניין רוחני עם סדרת טלוויזיה, הסכתים (פודקאסטים), יומני רשת ואף ניסיון לרשום את המותג "סאסקס רויאל" כסימן מסחרי (ניסיון שהסתיים בלא כלום לאחר שהמלכה אליזבת הטילה על כך ווטו). נוסף על כל אלה, ישנו, כמובן, ספרו האוטוביוגרפי של הארי, אשר יצא לאור בתחילת השנה ונמכר במאות אלפי עותקים כבר ביום הראשון לפרסומו.

לכאורה, יש לבחון בתחילה האם בני הזוג ערכו טרם נישואיהם הסכם ממון המשקף הפרדה רכושית. התשובה לשאלה אינה ברורה, ואולם, נראה כי במקרה הנדון אין בהכרח חשיבות רבה לשאלה זו וזאת משתי סיבות עיקריות: ראשית, בהתאם לדין הבריטי, שאפשר שחל על גירושי הצדדים בהתחשב בכך שטקס הנישואים נערך בבריטניה ורוב רכושו של הארי מצוי בבריטניה, הסכמי ממון אינם מחייבים (אולם יש לקחת אותם כשיקול בעת קבלת החלטה על חלוקת רכוש). שנית, ניתן לשער, כי תחום הקניין הרוחני אינו מכוסה במסגרת הסכם הממון בין השניים מאחר ותוצרי הקניין הרוחני של הזוג המלכותי נוצרו לאחר נישואיהם.

אם כן, מה יעלה בגורל הקניין הרוחני שצברו השניים במהלך הנישואים? ניתן להניח, כי לעוסקים בתחום דיני המשפחה התשובה מובנת מאליה לכאורה– עסקינן בנכס בר חלוקה כמו כל נכס אחר. לעוסקים בתחום דיני זכויות יוצרים התשובה פחות מובנית מאליה, לפחות ביחס לספרו האוטוביוגרפי של הארי "ספייר" (ובתרגום לעברית – "רזרבי", על-פי הכלל הידוע, כי מלכי ומלכות בריטניה חייבים יורש ויורש רזרבי).

זכויות יוצרים משתייכות לענפי הקניין אך הן אינן קניין קלאסי במובני חלוקתו ופירוק השיתוף בו. זכויות היוצרים מורכבות מאגד של זכויות חומריות ומוסריות. הזכויות החומריות מעניקות ליוצר זכות לסחור בזכויות היוצרים, ואילו הזכויות המוסריות – תפקידן להגן על שלמות היצירה ומניעת סילופה. זכות היוצרים נשלטת על-ידי מערכת הצדקות ודינים השונים מדיני הקניין המסורתי, למשל זכויות יוצרים מוענקות לזמן מוגבל. על מנת לעודד את התפתחות היצירה, הכלל הבסיסי בדיני זכויות יוצרים הינו, כי היוצר הוא הבעלים של זכויות היוצרים ביצירתו. ההשקפה הינה, כי ליוצר יש קשר אישי מיוחד ליצירה שהיא בבחינת בבואה לנימי נפשו . פסקי דין רבים רואים בקשר שבין הסופר ליצירתו כקשר של אבהות. כלומר, בעוד שבמשקפיים של דיני משפחה, ספרו של הארי הינו נכס הניתן חלוקה ככל נכס אחר, במשקפי דיני זכויות היוצרים יראו בהארי כיוצר, הבעלים היחיד בזכויות היוצרים בספרו.

האם ספרו האוטוביוגרפי של הארי נמנה על הנכסים ברי החלוקה במסגרת גירושין אפשריים? מדובר בשאלה בעלת חשיבות רבה לאור כישלונם היחסי של פרויקטים משותפים של הארי ומייגן ולעומת 20 מיליון הדולר אותם קיבל הארי, כך על-פי השמועות, עבור הספר, כמו גם תמלוגים עתידיים.

באופן מפתיע, החוק, הפסיקה והכתיבה בישראל לא התמודדו עדיין עם השאלה הערכית של חלוקת זכויות יוצרים במסגרת איזון משאבים בין בני זוג בעת הפרידה. עם זאת, סביר להניח, כי ספר אוטוביוגרפי, דוגמת ספרו של הארי, הינו נכס בר חלוקה. ומדוע? היצירה אינה עומדת לבדה, אלא נובעת מאינטראקציה חברתית ומחילופי מידע תרבותי. בין היוצר לבין סביבתו מתקיימת מערכת יחסי גומלין של השפעות ותרומות להליכי היווצרותה של זכות היוצרים. במיוחד כך כאשר מדובר במערכת יחסים זוגית, המהווה כר פורה של השפעות. במקרה הנדון אמנם מדובר בספר הנמנה על סוגת האוטוביוגרפיות כזה המספר את סיפור חייו של הארי, אך סיפור חייו שזור בחיי נישואיו, חרף היותם קצרים. חלק לא מבוטל בספר מוקדש לחיי הנישואים של הזוג והתהפוכות שחלו בהם. במילים אחרות, הביטויים היצירתיים הבאים לידי ביטוי בספרו של הארי נרקמו ונוצרו בחלקם הגדול במהלך חייהם המשותפים של הזוג, כשחייהם המשותפים משמשים כחומרי גלם לרקימתם ולהיווצרותם. באופן זה – קשה עד כמעט בלתי אפשרי לראות אחד מבני הזוג בתור יוצר נפרד מבן זוגו, ולכן נראה שזוהי דוגמה ליצירה משפחתית משותפת.

עם זאת, למרות שמדובר ככל הנראה ביצירה משותפת, אין פירוש הדבר, כי חלוקה שוויונית היא הפתרון הנכון. כך, חלוקה שוויונית בזכויות היוצרים בספר עלולה ליצור בעיות אחרות ולהקשות, למשל, על עיקרון "הפרידה הנקייה". על מנת ליישב מורכבות זו יש צורך, לדעתי, ביצירת פתרון במסגרתו יישארו זכויות הניהול של הספר אך ורק בידי הארי, אשר ישלם למייגן תשלומי איזון כפי שייקבעו על-ידי בית משפט.

לסיכום, במידה והשמועות על הגירושים הן נכונות, ונקווה שלאו כך הם פני הדברים, נראה, כי בין הארי ומייגן צפוי מאבק ממושך על הבעלות בזכויות היוצרים של הספר. על מנת להימנע מגורל דומה, מומלץ לזוגות להסדיר עוד בטרם הנישואים את יחסיהם בהסדרה חוזית בכל הנוגע לבעלות משותפת בזכויות יוצרים, תוך ניסיון לצפות תרחישים אפשריים של היווצרות זכויות כאלה במהלך נישואיהם.

 

מאת עו"ד טל איטקין, מייסדת וראש משרד עו"ד טל איטקין

***
כתבה שיווקית בחסות משרד עו"ד טל איטקין. הכתבה נערכה בידי מערכת Duns 100