ההתפתחויות החברתיות והמשפטיות אשר הובילו למיסוד זוגיות בקרב זוגות מאותו מין, יצרו תאים משפחתיים חדשים, כמו גם הזדמנויות להורות ממוסדת ומוכרת מצד הערכאות המשפטיות.

אולם, כמו שאצל הזוגות הסטרייטים פרידות הן דבר נפוץ, וככל שיש יותר נכסים וילדים כך המצב יכול להפוך את הפרידה למורכבת יותר, כך קורה גם אצל זוגות מאותו מין, שעד לפני תקופה לא ארוכה, עבור רבים מהם, הבאת ילדים לעולם היוותה אתגר משמעותי שרבים מהם ויתרו עליו.

וכך, במציאות הנוכחית, מיסוד הזוגיות והבאת ילדים לעולם הפכו לחלק משגרת חייהם של זוגות מאותו מין, "הרצון לכונן תא משפחתי הביא איתו את האתגרים אותו חווה התא המשפחתי ה'סטרייטי', בדגש על הרגע שבו מצטרפים הילדים אל הבית והזוגיות משתנה וחווה אתגרים חדשים", מסביר עו"ד מתן חודורוב, שהמשרד בראשותו עוסק בתחומים מגוונים, כולל ענייני משפחה, הסדר מעמד בני זוג, פליטים ומבקשי מקלט, איחוד משפחות, הסכמי ממון וחיים משותפים ועוד, "אחת הדוגמאות הבולטות באה לידי ביטוי בתא המשפחתי המורכב משני גברים. לא פעם עולה השאלה מי מהגברים - שרבים מהם מנהלים קריירה - יעשה את הפשרה ויישאר בבית. יש גם את האתגרים הרגילים האחרים: שחיקה במערכת היחסים, עייפות, וכל האלמנטים המוכרים שיכולים לאתגר את התא המשפחתי, כאשר שיווי המשקל של התא משתנה ותשומת הלב נעה באופן טבעי לכיוון הילד, או הילדים".

עו
עו"ד מתן חודורוב|צילום: יח"צ

לדברי עו"ד חודורוב מקרי הפרידות והגירושין בקהילה הגאה נפוצים כאמור כפי שהם נפוצים בקרב זוגות סטרייטים, אולם, בשונה מזוגות סטרייטים בהם ברוב המקרים ההורים הם ההורים הביולוגיים, הרי שבזוגות חד מיניים רק אחד מן ההורים הוא ההורה הביולוגי. עובדה זו עשויה לסבך את המצב במקרה של פרידה, ולכן היא מצריכה ביצוע של מספר פעולות משפטיות בכדי להסדיר את הזכויות ההוריות של ההורה הלא ביולוגי.

מלבד הסדרת ההורות באימוץ, תהליך שאורך זמן רב, המערכת המשפטית מאפשרת כיום להירשם כהורה של הילד באמצעות צו הורות פסיקתי. בהתקיים תנאים משפטיים מספקים ניתן לפתוח בהליך שיתקיים בבית משפט לענייני משפחה ובסיומו גם בן או בת הזוג הלא ביולוגיים יכולים להירשם כהוריו של ילדם הביולוגי של בן או בת זוגם, ללא צורך בתהליכי אימוץ ארוכים. הדבר מסייע להורים חד מיניים רבים, בדגש על גברים שהביאו לעולם תינוק יחד עם בן זוגם ומזרעו של בן הזוג, או בנות זוג שהביאו לעולם ילד באמצעות תרומת זרע ורק אחת מהן היא אם ביולוגית לילד, "לצו אימוץ יש קריטריונים רבים ומדובר בהליך מורכב וממושך. כדי לייעל את התהליכים ולא להציף בתביעות אימוץ את בתי המשפט, נוצר צו ההורות הפסיקתי המאפשר הליך מהיר, אשר בדרך כלל לא מצריך עריכת תסקיר ומעורבות של עובד סוציאלי שבודק את הקשר", מסביר עו"ד מתן חודורוב, "צו ההורות הפסיקתי בא להתמודד עם זה שבישראל אין התייחסות בחוק לאופן הסדרת הורות של בן זוג לא גנטי של קטין שנולד בהליך פונדקאות חו"ל, ומדובר בפתרון מהיר המוביל להסדרת הורות גם - אך לא רק - לבני זוג מאותו המין. הצו מתאים לכל אדם שרוצה לקבל זכויות כהורה על הילד, כל עוד אין על תעודת הלידה ו/או בחיים -הורה נוסף/שלישי"

אי הסדרת ההורות עשויה כאמור לגרום לבעיות להורה הלא ביולוגי בכל הקשור לזכויותיו על הילד, להסדרי הראייה, ולסוגיית המשמורת במקרה של גירושין ו/או פרידה, "המחלוקות הקשות של הסדרי ראיה ומשמורת לא פוסחות על זוגות חד מיניים. יש כאלו שמסיימים את הקשר בטוב, ויש כאלה שהפרידה הופכת לזירת קרב והילדים נמצאים במרכז הזירה", מסביר עו"ד חודורוב, "במקרים של פרידת זוגות בהם אחד מההורים אינו ההורה הביולוגי של הילד, ולא בוצעה מראש הסדרת הורות על הילד, אין החלה אוטומטית ו"חזקת הורות" להורה הלא ביולוגי. במצב שכזה ההורה הלא ביולוגי עשוי להיאלץ ולהתמודד עם מספר מבחנים שונים ולהוכיח את הקשר בינו ובן בן הזוג לשעבר (ההורה הביולוגי) ןבינו לבין הילד אותו הוא מגדל הלכה למעשה. לצערי ישנם לא מעט מקרים בהם ניתן לראות שלאחר הפרידה מקשה ההורה הביולוגי על ההורה הלא ביולוגי, תוך שהוא מנסה למנוע מההורה הלא ביולוגי את השותפות ההורית, על כל המשתמע מכך. במצב שכזה, כדי שהבן זוג הלא גנטי יקבל זכויות הוריות, הוא צריך לתבוע את ההורה הביולוגי. לאור זאת מומלץ לכל מי שנמצא בזוגיות רלוונטית להסדיר מלכתחילה את ההורות באמצעות צו הורות פסיקתי, צו אשר מכיל בתוכו את ההסכמה של ההורה הביולוגי למתן זכויות הוריות לבן או בת הזוג שאינם ההורים הביולוגיים, אך משמשים כהורים בפועל גם בעיני עצמם, וגם בעיני הילדים".

מאת עו"ד מתן חודורוב, מייסד מתן חודורוב משרד עורכי דין