מה קורה במצב בו ההורים נעתרים לבקשת בתם למתן הלוואה כספית לרכישת דירה ובפועל, בסופו של יום, כספי ההלוואה משמשים למימון הליכי הגירושין של הבעל מהאישה? כיצד ניתן היה למנוע את המקרה הכואב הזה?
בזמן האחרון ניתן לראות יותר ויותר מקרים בהם הילדים מבקשים עזרה כלכלית מההורים, ובמיוחד עזרה כספית לרכישת דירת מגורים. בדרך כלל מדובר בדירה ראשונה של זוג צעיר, שנישא לפני זמן קצר, וזקוק לסיוע כספי מההורים להגשמת החלום לרכישת דירת מגורים להתחלת החיים המשותפים ביחד.
אולם, מה קורה כאשר העזרה הכלכלית המשמעותית שמקבלים הזוג מההורים בפועל אינה משמשת לצרכי רכישת דירת המגורים אלא למטרות אחרות, ובמיוחד כמו במקרה הכואב הזה בו ההלוואה שימשה בסופו של יום למימון הליכי הגירושים של הבעל מהאישה - שהוריה הם נותני ההלוואה הכספית ובעצם מימנו לחתן את הליכי הגירושים מבתם.
נקודת המפתח לסוגיה זו הינה ההלכה המשפטית שנקבעה על ידי בית המשפט העליון, שרבים לא מודעים אליה, והיא קובעת כי כספים הניתנים מהורים לילדים החזקה הינה כי יש לראותם כמתנה, אלא במקרה בו ההורים נותנים את הכסף כהלוואה ועורכים הסכם הלוואה ושם קבעו באופן מפורש כי הסיוע הכספי הינו הלוואה לכל דבר, עם תנאים מפורטים כמו מטרה מוגדרת ומדויקת להלוואה, מועד פירעון, נסיבות בהן יש לפרוע את ההלוואה, אופן החזר ההלוואה, התייחסות לסוגיות ריבית והפרשי הצמדה ותנאים נוספים להסכם ההלוואה.
זוהר ונועם (שמות בדויים) נישאו זה לזו אחרי תקופה קצרה של התאהבות והמצב הכלכלי שלהם לא אפשר להם לרכוש דירת מגורים. נועם שהיה בעל כריזמה ויכולת שכנוע מרשימה ביותר, שכנע את זוהר, לבקש מהוריה הלוואה לרכישת דירה.
סבא של זוהר נפטר זמן קצר לאחר חתונת הצדדים ונועם ידע, משיחות משפחתיות, כי אמה של זוהר קיבלה ירושה משמעותית מאוד מאביה, סבא של זוהר, ויש באפשרותם של הוריה של זוהר לעזור לזוג הצעיר לרכוש דירה. ההורים של זוהר נענו לבקשת בתם ונתנו לזוג הצעיר הלוואה כספית בסך של מיליון וחצי שקלים, כדי לחסוך לצדדים לקחת משכנתא מהבנק. בפועל, העסקה בקשר לדירה שנועם וזוהר רצו לרכוש התבטלה והם חיכו תקופה ארוכה לעסקה אטרקטיבית חדשה לרכישת דירה. כעבור זמן מה, התגבשה בליבו של נועם המחשבה להתגרש מזוהר.
בינתיים, הכסף שקיבלו זוהר ונועם מהוריה של זוהר, הופקד בחשבון המשותף של הזוג הצעיר, ובאמצעות כספים אלו מימן נועם בפועל את השירותים המשפטיים בהליך הגירושין מזוהר. כך קרה, כי הוריה של זוהר מימנו את הליכי הגירושין של החתן מבתם היקרה. כדי למנוע את המקרה הכואב במקרה זה, מוטב היה על ההורים לערוך הסכם הלוואה מסודר ומפורט עם הבת והחתן ולקבוע מהם תנאי החזר ההלוואה, לרבות דרישה של החזר ההלוואה במקרה של פרידה בין בני הזוג. במצב כזה, היה נדרש נועם להחזיר את כספי ההלוואה להורים ולא יכול היה להשתמש בכספים אלו ככספים משותפים למימון הליכי הגירושין שלו מאשתו.
עו״ד מרב רייכמן-שקד הינה שותפה, עו״ד ומגשרת במשרד אירית רייכמן ושות׳ המתמחה בדיני משפחה, ירושה ועסקים משפחתיים המדורג זה שנים רבות כמשרד מוביל בתחום.