הרבה מאיתנו נחשפו בסוף השנה שעברה לחתונה של הזמר שולי רנד, ואשת הטלוויזיה צופית גרנט. מאחורי הקלעים של חתונתם, נחשפנו לנושא כאוב מאוד במציאות הישראלית, אשר נקרא - סרבנות גט. בישראל ישנם מסורבי/ות גט רבים נשים וגברים כאחד. לדוגמה, שולי רנד, הוא למעשה מסורב גט, שקיבל היתר להינשא לאישה שניה. לצד זאת, ישנן נשים רבות בישראל שהן מסורבות גט ואין להן אפשרות לקבל היתר לנישואין. כמו כן, ישנם גם גברים שהם מסורבי גט ועדיין לא זכו להיתר המיוחל של הרבנים. לכן, מצאתי לנכון לכתוב את המאמר שלהלן, שבו נדון בנושא הכאוב והמשמעותי הזה. נסביר מה המקור למתן גט, מה הדין לגבי סרבנות גט, כיצד ניתן לכפות גט ועוד. נעיר, כי מטרת המאמר היא להעניק לקוראים תוכן איכותי, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי. 

נישואין בישראל – לפי ההלכה

הכל מתחיל בדין שחל בישראל, בכל הנוגע לנישואין וגירושין. בישראל קיימת סמכות שיפוט בלעדית לבתי הדין הדתיים על זוגות בהתאם לדתם. במידה ומדובר ביהודים, קובע חוק שיפוט בתי הדין הרבניים, התשי"ג–1953 (להלן: חוק בתי הדין הרבניים), כי נישואין וגירושין בין יהודים ייערכו לפי דין תורה. בהתאם, כאשר זוג יהודי מבקש להתגרש, יהיה עליו להגיש הסכם גירושין ובעדר הסכמה של שני הצדדים יהיה על אחד הצדדים להגיש תביעת גירושין כנגד בן הזוג השני לבית הדין הרבני. אגב, גם אצל מוסלמים ונוצרים ישראלים, חל הדין הדתי. לדוגמה בני זוג מוסלמים אזרחי ישראל, יפנו בתביעה לבית הדין השרעי לגירושין. 

בעת הגשת תביעת גירושין לבית הדין הרבני, על מבקש הגירושין להוכיח כי יש לו עילת גירושין מבין עילות הגירושין המפורטות בהלכה העברית. המוכרת שבין עילות הגירושין היא עילת הבגידה, כלומר סיטואציה שבה הגבר או האישה מקיימים יחסי אישות עם בן זוג אחר. עילת גירושין נוספת יכולה להיות מעשה כיעור של האישה או הגבר, כלומר, התנהגות לא נאותה, לרבות קיום מפגשים לא נאותים עם בן או בת זוג אחרת גם ללא קיום יחסי אישות. עילות גירושין נוספות הן למשל: אי סיפוק מיני או אי קיום יחסי אישות במשך לפחות חצי שנה רצופה, כאשר לאחד מבני הזוג נמאס בצורה מהותית מבן או בת הזוג השני וקיימת איבה גדולה בן בני הזוג שלא ניתנת לאיחוי . עילות נוספות הן התנהגות אלימה של אחד הצדדים, הגבר לא מפרנס את אישה ועוד. 

יעקב בלס – עורך דין גירושין (צילום: יח
צילום: יח"צ

בית הדין הרבני ינסה בתחילה לבדוק אם יש סיכוי לאיחוי הקרע בן הצדדים וכמו כן יבדוק אם ישנה עילה מוכחת למתן פסק דין לגירושין. במידת האפשר ינסה בית הדין הרבני להביא את הצדדים לפשרה מאחר וזהו  עיקרון בסיסי בדין העברי דתי. אך כאשר אין הסכמה בין בני הזוג ובמידה והוכחה עילת גירושין לאחר שמיעת ראיות בתביעת הגירושין, אז בית הדין הרבני יורה על גירושין וטקס מתן גט. חשוב לציין כי תביעת גירושין יכולה להיות מוגשת בהסכמה ואז אין כל צורך בהוכחה של עילת גירושין. כמובן שבמקרה כזה הגירושין עצמם הם מהירים יותר ופשוטים בהרבה.

במידה ובית הדין הורה על טקס מתן גט, הבעל ייתן את הגט לאשתו. במעמד הטקס, בעצם מרגע מתן הגט, האישה מותרת לכל אדם והצדדים לא נשואים יותר זה לזו.  אך מה קורה כאשר הבעל מסרב לתת לאשתו גט, או להיפך, כאשר האישה מסרבת לקבל את הגט מבעלה? זהו מצב שנקרה סרבנות גט.

סרבנות גט

סרבנות גט היא תופעה מצערת, כאשר הבעל מסרב לתת גט לאשתו, או לחילופין האישה מסרבת לקבל את הגט מבעלה. שכן לפי ההלכה הגט חייב להינתן ולהתקבל מרצון. סרבנות גט, יוצרת קושי אמיתי בעיקר אצל נשים, אך גם אצל גברים. על כך אסביר:

אישה שמסורבת גט מבעלה, יכולה למצוא את עצמה אישה עגונה. אישה עגונה לפי ההלכה, היא אישה שלא יכולה למעשה להינשא. חמור מכך, היא גם לא יכולה להביא ילד לעולם מגבר אחר משום שהיא מוגדרת עדיין בתור אישה נשואה. אישה נשואה שמקיימת יחסי אישות עם גבר אחר ומביאה ילד לעולם חושפת את ילדה לכך שהוא יהיה ילד ממזר (אסור בקהל ואסור בחיתון). על כן, ההשלכות בעבור הנשים הן חמורות מאוד והרות גורל. לצערנו, ישנן נשים בישראל שבמשך שנים ארוכות הן מסורבות גט ועקב כך הן לא נישאות שוב. זו תופעה קשה במיוחד לנשים מסורתיות ודתיות. 

גם גבר מסורב גט חשוף לסיטואציה שבה הוא לא יכול להינשא שוב. היעדר האפשרות של גבר להינשא מחדש ולמעשה היותו כלוא בנישואין הקודמים, בוודאי מקשה על גברים רבים בישראל. אומנם גם אצל גברים יש איסור על קיום יחסי אישות עם אישה אחרת במידה והם נשואים, אך יחד עם זאת, אם נולד ילד מסיטואציה כזו הוא לא ייחשב בתור ממזר. 

מה אפשר לעשות נגד סרבנות גט?

לאחר מתן פסק דין המחייב מתן גט, הדין הדתי מאפשר הטלת סנקציות על סרבנות גט. לצד זאת, חשוב לזכור כי ההלכה מסתייגת מכפייה של גט מהחשש שאולי כפייה של גט מביאה לגט מעושה, כלומר, גט שניתן בכפייה הוא לא גט שניתן ברצון. יחד עם זאת, כיום בתי הדין הרבניים מטילים סנקציות על סרבני גט וגם על סרבניות גט. הבה נמנה את הסנקציות האפשריות: מאסר, ניתן להטיל מאסר קצוב על סרבני גט שמוארך מפעם לפעם. מזונות עונשיים, הכוונה למזונות שמשולמים על ידי הבעל לאישה, עד מתן גט. המטרה היא בעצם להטיל על הבעל חובת תשלום חודשית ללא קשר להכנסותיה, שתכביד עליו כדי שייתן לאשתו גט. איסור על החזקת כרטיס אשראי ורישיון נהיגה ועיקולים, זו סנקציה ברורה, שנועדה להטיל סנקציות כספיות על סרבני וסרבניות גט. כמו כן, בשנים האחרונות החל בית הדין לבייש סרבני גט. מפורסם המקרה של מרצה באוניברסיטה מסוימת, ששמו וסרבנותו פורסמו ברבים. כמובן שקיימות סנקציות נוספות. 

היתר 100 רבנים

אצל גברים, כפי שקרה אצל שולי רנד, ישנה אפשרות לקבל היתר 100 רבנים, ואז רשאי הבעל להינשא לאישה שניה. בעצם לא ניתן גט, אך ניתן להינשא לעוד אישה, כך שהדבר לא יהווה עבירה פלילית לפי חוקי המדינה. אצל נשים, הדבר אינו אפשרי בשל הוראות ההלכה. 

עורך דין גירושין, יעקב בלס