תקופת החגים בסוף השנה האזרחית היא תקופה מרובת סמלים אופייניים (סנטה קלאוס, עץ חג מולד, חנוכייה וכו'). כמי שעוסקים, בין היתר, ברישום סימני מסחר, שאלנו את עצמנו האם שמות וסמלים של חגים יכולים להירשם כסימן מסחר או כחלק מסימן מסחר?

סימן מסחר הוא אחד האלמנטים החשובים בבניית מותג, ומטרתו היא להעניק לבעל הסימן זכות ייחודית לשימוש בו והגנה מפני שימוש מפר. לא פחות מכך, הוא משמש כמזהה מקור עבור המוצר או השירותים של בעל העסק ומהווה חלק בלתי נפרד מבניית המוניטין שלו.

סימני מסחר יכולים להיות מורכבים מאותיות, ספרות, מילים, דמויות, צלילים או צירופים של אלה, והייעוד שלהם הוא לשמש את היצרנים או ספקי השירותים לסימון סחורותיהם או שירותיהם, כך שהצרכן יוכל לזהות את מקורם ולבדל אותם מאחרים.

מסיבות מסחריות כאלה ואחרות סביב תקופת החגים (למשל קידום מוצר שמכירותיו מיועדות להתקיים לקראת החג) עסקים עשויים להיות מעוניינים לכלול בסימן המסחר שלהם שמות של חגים או ביטויים כמו "שנה חדשה", "חנוכה", "כריסטמס" וכדומה.

האם ניתן לרשום את התוספות הללו כסימן מסחר, או כחלק ממנו, ובכך לתת לבעליו של הסימן את אותה זכות ייחודית להשתמש בו?

 

פקודת סימני המסחר הישראלית, בדומה לנהוג בעולם, אינה אוסרת על שימוש בשמות חגים כחלק מסימן מסחר. סימנים הכוללים שמות של חגים נרשמו בצורות שונות ברחבי העולם, כאשר הכלל הוא שהסימן שכולל את שם החג יהיה בעל אופי של סימן מסחר, דהיינו, יהיה מסוגל לזהות את מקור הטובין, לא יתאר את הסחורות או השירותים, יעמוד בדרישות נוספות של הפקודה וכמובן - שיהיה זמין לרישום.

בישראל רשומים מספר סימנים הכוללים את המילה "Christmas", כמו למשל, סימן המסחר "Ballantine's Christmas Reserve" אשר נרשם עבור משקאות אלכוהוליים. דוגמה נוספת היא הסימן הרשום "feeric lights & christmas" אשר נרשם עבור תחומים רבים ובין היתר למוצרי טואלטיקה, נרות, מוצרי אמנות קישוט ועוד.

ברחבי העולם נרשמו סימני מסחר הכוללים את המילה "Sylvester" ו"Novy God" - כך למשל בהודו, נרשם הסימן "Sylvester" עבור הנעלה, וסימן הכולל את המילים "Novy God" נרשם ברוסיה עבור מוצרי תפירה.

סימן מסחר (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

הרצון לרשום סימן מסחר שכולל שמות חגים יכול לעיתים להתלוות לרצון לכלול בלוגו סמלים דתיים. כאן המקום לציין כי סעיף 11(7) לפקודת סימני המסחר בישראל קובע במפורש כי, "סימן הזהה לסמל בעל משמעות דתית בלבד או סימן הדומה לו, לא יוכל להירשם". תכלית הוראה זו היא למנוע פגיעה ברגשותיו של ציבור דתי ולהותיר את השימוש בסימנים אלו בנחלת הכלל. כאמור, סימן מסחר הכולל סמל בעל משמעות דתית בלבד, עשוי להיכנס לאחד הסייגים הקבועים בסעיף 11 לפקודה אשר קובע רשימה של סימני מסחר שלא ניתן לרשום. כך לדוגמה, סימן מסחר הכולל צלב, לוחות הברית או את המילה "משיח" או כל סמל דתי אחר, עשוי שלא להירשם.

נציין כי בפועל סימנים הכוללים סמלים דתיים נפסלים לרישום בין היתר כשמדובר בפגיעה משמעותית, ובוודאות קרובה בציבור הדתי הרלוונטי, או כשקיים ערך לשמירה על הסימן פתוח לכלל הציבור. מנגד, כשמדובר בסימן מסחר הכולל סמל דתי אך הוא איננו בעל משמעות דתית בלבד או שהפגיעה היא קלה, יתכן שהסימן, על אף הסייג הקבוע בסעיף 11(7), יאושר לרישום.

בכל מקרה, גם כשהסימן שלכם עומד בכל הדרישות, על מנת להירשם כ"סימן מסחר", מומלץ לבצע בדיקת זמינות על מנת לוודא שהסימן פנוי לרישום בתחום הרלוונטי ועומד בדרישות החוק והפסיקה, וכמובן אינו מפר סימן מסחר זהה או דומה עד כדי הטעיה, אשר כבר נרשם.

נאחל לכם שסימני המסחר שתבחרו לרשום יהיו רק כאלה שיש להם סיכוי טוב להירשם וכמובן, שנה אזרחית טובה.

מאת ארין שרף, עורכת דין ומטפלת בתחום סימני מסחר במשרד כהן, דה-פריס, שטדלר ושות' מקבוצת CDS- LUTHI

המידע המופיע במאמר זה אינו מהווה ואינו מיועד להוות ייעוץ משפטי. כל המידע, התוכן והייעוץ הם למטרות מידע כלליות בלבד. אין באמור לעיל כדי להחליף מידע שנמסר על ידי עורך דין, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת הליך משפטי כזה או אחר. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד

***

כתבה שיווקית בחסות כהן, דה-פריס, שטדלר ושות' (מקבוצת CDS-LUTHI); הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100