הגשת תביעה נראית לרוב כהליך מסורבל, מלא בבירוקרטיה, אפילו מפחיד לעיתים. אולם, לדברי עו"ד אימבר גולן פרטוש  המתמחה בדיני נזקי גוף, אפשר הפוך את הליך התביעה למדויק ביותר באמצעות הכרה שך ההליך עצמו. לדבריה, ניתן להגיש תביעות נגד משרד הביטחון למיצוי זכויות ולקבלת פיצויים בצורה קלה ומהירה יחסית, ולנהל הליך שבסופו תדעו האם אתם זכאים לקבלת פיצוי כספי ו/או קצבה חודשית בגין הכרה בנכות מטעם אגף השיקום של משרד הביטחון.

איך עושים את זה? הנה המדריך של עו"ד אימבר גולן פרטוש:

תביעות משרד הביטחון - מידע כללי

"שירות בכוחות הביטחון, בייחוד בימי מלחמה סוערים כמו אלו המתרגשים על מדינת ישראל, גובה פעמים רבות מחיר גופני ונפשי יקר. פגיעות ופציעות שונות עשויות להוביל לנכות גופנית ואף לפגיעה נפשית ולהגביל את תפקודו של הנפגע במידה משמעותית", מסבירה עו"ד גולן פרטוש, "מדינת ישראל אחראית לתשלום פיצויים כספיים לנפגעי מלחמה ולנכי כוחות הביטחון. חשוב לדעת, אם חליתם או נפגעתם במהלך שירות סדיר במילואים או בקבע כחלק מכוחות צה"ל או כוחות הביטחון, ייתכן בהחלט שאתם זכאים להכרה בנכות מאגף השיקום של משרד הביטחון".

מי זכאי להכרה בנכות מטעם משרד הביטחון?

לדברי עו"ד גולן פרטוש, חיילי חובה, מילואים וקבע המשרתים בצה"ל או בכוחות הביטחון שנפגעו, נפצעו או חלו במהלך שירותם או כתוצאה מהשירות, יכולים להגיש תביעה להכרה בנכות בין אם מדובר בנכות פיזית ובין אם מדובר בנכות נפשית או שכלית. ההכרה ניתנת על ידי אגף השיקום לנכים של משרד הביטחון.

"לצערנו הרב" משתפת עו"ד גולן פרטוש, מנהלת ומייסדת משרד עורכי דין אימבר גולן פרטוש, "מעגל נפגעי המלחמה מאז ה-7 באוקטובר התרחב בצורה מבהילה ורבים מהנפגעים עונים על הגדרות הזכאים להכרה מטעם משרד הביטחון". לדבריה חשוב ליידע את הנפגעים בזכויותיהם ולהדגיש את חשיבות התיעוד בתהליך הגשת התביעה לצורך בקשת פיצויים כספיים.

"בשנים האחרונות" ממשיכה עו"ד גולן פרטוש, "הולכת וגוברת המודעות למשמעותם המכרעת של פציעות נפשיות ושכליות על רמת התפקוד ויכולת ההשתכרות של הנפגעים, לכן חשוב להגיש תביעה גם במקרים אלו לצורך קבלת עזרה כלכלית משמעותית".

מתי יש להגיש בקשה להכרה בנכות?

"בקשה להכרה בנכות תוגש עד 3 שנים ממועד השחרור מהשירות. במידה והאירוע ו/או השלכותיו תועדו, ניתן לאחר בהגשת הבקשה", אומרת עו"ד גולן פרטוש, "חשוב לדעת כי במקרה של פדויי שבי או נפגעי פוסט טראומה, אגף השיקום מקל בנוגע לזמן הגשת הבקשה, ולמעשה אין כל הגבלת זמן כלפי בקשות עבור פגיעות ישנות של שבויים שהשתחררו או נפגעי פוסט טראומה. מסיבה זו מומלץ להגיש בקשה בתחומים אלו גם כעבור למעלה מ-3 שנים מגמר השירות". 

מה כוללים תהליכי תביעות משרד הביטחון?

הליכי תביעה מול משרד הביטחון כוללים 2 שלבים עיקריים:

הגשת תביעה להכרה בנכות בצירוף מסמכים רפואיים המעידים על מצבו של המטופל.
עמידה בוועדה הרפואית של אגף השיקום במשרד הביטחון.
 "לביצוע שני שלבים אלו בצורה מדויקת ומקצועית - השפעה מכרעת על הצלחת התביעה ועל דיוק אחוזי הנכות שייקבעו למגיש הבקשה", מדגישה עו"ד פרטוש גולן.

מתי יש להגיש בקשה להכרה בנכות?

"בקשה להכרה בנכות תוגש עד 3 שנים ממועד השחרור מהשירות. במידה והאירוע ו/או השלכותיו תועדו, ניתן לאחר בהגשת הבקשה", אומרת עו"ד גולן פרטוש, "חשוב לדעת כי במקרה של פדויי שבי או נפגעי פוסט טראומה, אגף השיקום מקל בנוגע לזמן הגשת הבקשה, ולמעשה אין כל הגבלת זמן כלפי בקשות עבור פגיעות ישנות של שבויים שהשתחררו או נפגעי פוסט טראומה. מסיבה זו מומלץ להגיש בקשה בתחומים אלו גם כעבור למעלה מ-3 שנים מגמר השירות". 

מה כוללים תהליכי תביעות משרד הביטחון?

הליכי תביעה מול משרד הביטחון כוללים 2 שלבים עיקריים:

- הגשת תביעה להכרה בנכות בצירוף מסמכים רפואיים המעידים על מצבו של המטופל.
- עמידה בוועדה הרפואית של אגף השיקום במשרד הביטחון.
 
"לביצוע שני שלבים אלו בצורה מדויקת ומקצועית - השפעה מכרעת על הצלחת התביעה ועל דיוק אחוזי הנכות שייקבעו למגיש הבקשה", מדגישה עו"ד פרטוש גולן.

מהן ועדות רפואיות ומי מוסמך לייצג אנשי כוחות הביטחון בוועדה רפואית?

הוועדות הרפואיות כוללות גורמים רפואיים מטעם משרד הביטחון שבסמכותם לקבוע זכאות ולהגדיר אחוזי נכות לפי הפרמטרים הקובעים בחוק. גובה אחוזי הנכות שייקבעו למגיש הבקשה ישפיע באופן ישיר על סכום הפיצוי אותו יקבל. 

הוועדות הרפואיות של משרד הביטחון נחלקות לשתיים:

1. ועדה מחוזית - בוועדה זו הדרג המחליט כולל רופא אחד בלבד.
2. ועדה עליונה - ועדה זו כוללת לפחות 3 רופאים.

"נכי צה"ל ונפגעי כוחות הביטחון המזומנים לוועדות אלה, רשאים להביא עמם אדם מטעמם על מנת שייצג אותם נכונה ויציג את רמת הגבלת התפקוד שלהם בצורה שתשקף את מצבם מדויק", אומרת עו"ד פרטוש גולן, "ההמלצה היא לבחור באיש מקצוע משפטי המצוי היטב בסעיפי החוק ובעל מומחיות בייצוג בוועדות רפואיות של משרד הביטחון. בסמכות עורך דין משרד הביטחון להציג את מצב מרשו בפני רופאי הוועדה ולענות על שאלותיהם. ועדות רפואיות כוללות לפי צורך גם בדיקה רואית ו/או נפשית. בשלב הבא תחליט הוועדה האם זכאי הנבדק לאחוזי נכות. בנוסף יחליטו נציגי הוועדה האם מדובר בנכות זמנית או בנכות לצמיתות".

האם ניתן להגיש ערעור על החלטות הוועדה?

"אכן כן", אומרת עו"ד פרטוש גולן ומסבירה שדחיית התביעה היא לא בהכרח סוף הסיפור, "לאחר קבלת הודעה על החלטת הועדה המחוזית ניתן להגיש ערר לוועדה העליונה בנוגע לסוג הנכות וגובה אחוז הנכות". 

עו
עו"ד אימבר גולן פרטוש |צילום: אילן סימן טוב

מהו פרק הזמן להגשת ערעור לוועדה העליונה?  

ניתן להגיש ערעור עד 45 יום מעת קבלת ההודעה מקצין התגמולים. ישנם מקרים בהם ניתנת ארכה למגיש הבקשה של עד 60 יום ממועד קבלת ההודעה ולעיתים תינתן אף ארכה נוספת של חודש ימים. עו"ד פרטוש גולן מסבירה כי יש חשיבות מכרעת להגיש את הערעור במהירות ובאופן מדויק ומותאם למצב, "כאן תרומתו של עורך דין בעל ניסיון בייצוג והגשת ערעורים למשרד הביטחון היא גדולה שכן ביכולתו להכין את האסמכתאות והמסמכים הרפואיים, ליצור קשר עם מומחים ולהגדיל את הסיכויים לקבלת הערעור ולשינוי הפסיקה בקרב מקבלי ההחלטות".

מהן המחלות בגינן ניתן לתבוע את משרד הביטחון?

"כחלק משגרת לחימה, חשופים חיילי צה"ל למחלות מדבקות כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים, נוזלי גוף או דם", מסבירה עו"ד פרטוש גולן, "חייל צה"ל או אנשי כוחות הביטחון שחלה כתוצאה ישירה משירותו בשדה הקרב או באזורי שירות נוספים, נחשב לבעל מחלת שירות והוא רשאי בגינה להגיש תביעה לקבלת פיצוי כספי. נציין כי משרד הביטחון מכיר רק באנשי שירות שחלו במחלת שירות, כלומר מחלה הקשורה בקשר ישיר לשירות אותו ביצעו".

אילו זכויות ניתן לממש מול משרד הביטחון?

משרד הביטחון פועל בשני מישורים על מנת לסייע לנפגעי שירות הביטחון ולנכי צה"ל: טיפול רפואי ומתן זכויות והטבות. הטיפול הרפואי כולל מימון של בדיקות וטיפולים שונים בתחום הגופני והנפשי לצד מימון אביזרים וציוד רפואי, תרופות, הוצאות אשפוז וכן הבראה וחמי מרפא. נוסף לכך, אגף השיקום של משרד הביטחון מעניק תגמולים וסיוע כלכלי כמענקים חד פעמיים או כתמיכה קבועה לצד הלוואות, סיוע בדיור וסיוע באחזקת רכב רפואי. אגף השיקום מאפשר מימון שכר לימוד, שיקום תעסוקתי וכן מעטפת טיפולים לבני משפחת הנפגע. קבלת הזכויות וההטבות מותנית בהכרה של משרד הביטחון בנכות וכן ניתנת לפי גובה אחוזי הנכות שנקבעו בוועדה הרפואית.

מהן דרגות הנכות לפי משרד הביטחון ובמה הן מזכות?

עד 9% נכות - הנפגעים אינם זכאים למענק חד פעמי או לקצבה.
9.75%-20% נכות - הנפגעים זכאים לקבלת מענק חד פעמי בלבד, ללא קצבה.
20%-100% נכות - הנפגעים זכאים לקבלת מענק חד פעמי וקצבה חודשית לכל החיים.

"לפי המדרגות האלה ניתן להבין מדוע קביעת אחוזי הנכות בוועדה הרפואית לפי החלטת קצין התגמולים היא בעלת השפעה גדולה מאוד ועשויה לקבוע את זכאות מבקש ההכרה לקבלת פיצויים וקצבה וכן את גובה הפיצויים והקצבה", מסבירה עו"ד פרטוש גולן. 

מה חשוב להציג בתביעה?

לפי דברי עו"ד גולן פרטוש, הדבר החשוב ביותר בהגשת התביעה הוא תיעוד גורמי הפציעה והשלכותיה על מצב הנפגע ברמה הפיזית והנפשית. עו"ד גולן פרטוש מסבירה כי לתיעוד כל החומר הרלוונטי כעדות לפגיעה, ישנה חשיבות עליונה בהצלחת התביעה, "חשוב לאסוף ולתעד כבר בזמן השירות כל מסמך רפואי רלוונטי באמצעות יצירת העתקים של החומרים הקיימים במרפאות המשטרה והצבא: דוחות פציעה, ביקורי צוות רפואי, רשמים רפואיים ועוד. חשוב מאוד להגיע לשחרור מהשירות עם התיק הרפואי, משום שלאחר מכן, מניסיון, קשה להשיגו".

 

עו"ד אימבר גולן פרטוש, היא מנהלת מקצועית ובעלים אימבר גולן פרטוש חברה לעורכי דין

 

***
כתבה שיווקית בחסות אימבר גולן פרטוש - חברה לעורכי דין. הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100