פורום duns 100 כינס את בכירי ענף המשפט בתחום הצווארון הלבן והמשפט הפלילי ודנו על הנושאים הבוערים בתחום: מטרתו ומשמעותו של חוק המידע הפלילי החדש, העומס בבתי משפט והמחיר שהציבור משלם על כך, פרשת כלכליסט ו-NSO, ההתנהלות בתיקי נתניהו והקשר בין המשפט לאמון הציבור.
"תחום הצווארון הלבן והמשפט הפלילי הינו תחום סוער תמידית", ציינה אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט. "גם השנה היינו עדים למספר פרשיות מרכזיות מעניינות, ביניהן משפט נתניהו, פרשת פגסוס ופרשת שי אביטל, שרק אתמול התבשרנו על כך שהפרקליטות ביקשה את מעצרו. כיום, אמון הציבור במערכת המשפט נמצא על סדר היום של המפלגות השונות לקראת הבחירות הקרבות, וזאת לצד נושאים מהותיים המצריכים טיפול מן היסוד, דוגמת הפשיעה במגזר הערבי, הגידול בתופעת הפרוטקשן ועוד".
עו"ד ארז אבוהב, מייסד ובעלים, 'ארז אבוהב משרד עורכי דין' מדבר על אופן מתיחת הביקורת על המערכת על היישום של חוק פסילת ראיות. "המציאות מלמדת שחוק פסילת ראיות הוא דקלרטיבי בלבד, חסר שיניים", ציין. "במציאות, בתי המשפט מכשירים את השרץ ומקבלים את הראיות, הדוגמא לכך היא פסק הדין האחרון של ביהמ"ש העליון בפרשת דומא. במקום להדביק אות קין על פעולות הפסול, מעלימים אותן מתחת לשטיח. צריכים להגן פה אחד על מערכת המשפט. הביקורות צריכות להישמע באופן ענייני ומשפטי. איש ציבור, חבר כנסת שר או כל נציג מפלגה אחר אשר קורא להשמיד את מערכת המשפט צריך להשעותו באופן מיידי ולא צריך לשמש איש ציבור".
גם עו"ד עמית בכר, שותף במשרד ש. הורוביץ התייחס לנושא. "צריך לעשות אבחנה בין ביקורת נדרשת על מערכת המשפט, ויש על מה, לבין הטענות שמועלות כאילו הפגמים במערכת נובעים מכוונות פוליטיות כדי לעשות הפיכה שלטונית. יש חלקים גדולים בציבור שמאמינים לטענות האלה וזו סכנה לדמוקרטיה וסכנה חברתית לא פחות מהפגמים הקיימים במערכת. הסכנה הזו גם מונעת דיון מעמיק ורציני בבעיות האמיתיות. אחת מהן בהקשר לפירות העץ המורעל היא מעצרים בשלב החקירה שהם ארוכים ומוגזמים ויכולים לגרום לאנשים להודות גם אם אין תרגיל פסול. אם אין מסוכנות אין צורך במעצרים האלה".
"בפרשת כלכליסט-NSO חשוב לא לשפוך את התינוק עם המים"
על חשיבות הכלים הטכנולוגיים מדבר עו"ד יובל ששון, שותף - מיתר | עורכי דין: "בפרשת כלכליסט-NSO חשוב לא לשפוך את התינוק עם המים. ללא עדי מדינה לא היה ניתן להפיל את משפחות הפשע ומה שקורה בחברה הערבית היה קורה ברחובות תל אביב. באותה מידה, ללא כלי איסוף טכנולוגיים לא הייתה אפשרות לטפל בטרור והוא היה משתולל ברחובות וכן לא ניתן היה לפענח ולמנוע פשיעה. הפשיעה והטרור עושים שימוש באותם כלים טכנולוגיים שאת החדירה אליהם מבקשים כעת למנוע. בעקבות תיקי נתניהו בפרשת כלכליסט-NSO או השימוש בכלים טכנולוגיים, התפתח דיון לא בריא לדמוקרטיה ולחברה הישראלית של חוסר הלגיטימיות בגיוס עדי מדינה, וחוסר הלגיטימיות בשימוש באמצעים הטכנולוגיים".
עו"ד ששי גז, מייסד ובעלים, גז ששי משרד עורכי דין, מדבר על הליקויים הקיימים במערכת: "החקיקה די חדשה וקשה לראות איך יישמו אותה בבתי המשפט. השאירו להם את שיקול הדעת. במשטרה מפתחים את תרבות השקר, עוד לא העמידו שוטר על עדות שקר, עוד לא קרה שנזפו על עדות שקר. החוק דקלרטיבי, התקדמו צעד אחד טוב, אך הכל יהיה תלוי בתיק. אם התיק היה פחות מרצח, בית המשפט היה פוסל את ההודאה".
ניר יסלוביץ, בעלים ומייסד, ניר יסלוביץ משרד עורכי דין, מצטרף לדבריו: "כולי תקווה כי חוק פירות העץ המורעל לא יהפך להיות בגדר המלצה בלתי חייבת לשופטים. הגיע העת שהמערכת השיפוטית תגיע לכלל מסקנה שאסור ששומרי החוק יהפכו למפרי החוק כיאה לשיטת המשפט האמריקאית"
בנושא זכויות הנחקרים בישראל מציין עו"ד יובל זמר, מייסד ובעלים – יובל זמר משרד עורכי דין: "פסק הדין בעניין בן אוליאל (הרצח בדומא) הוא החמצה ענקית של הזדמנות לבצר את מעמדן של זכויות נחקרים במדינת ישראל, להעניק להן את המעמד שהן ראויות לו וליישר קו עם המצב המשפטי הנהוג במקומות רבים בעולם לפיו אין מקום לשיקול דעת וראיה שהושגה באמצעים פסולים תוך הפרת זכויותיו של הנחקר נפסלת בלי ששאלת חומרת העבירה עולה לדיון. אין בכלל ספק שתוצאה לפיה רוצח מתועב יצא לחופשי היא תוצאה קשה אך אם אנחנו רוצים באמת הגנה על זכויות אדם אנחנו חייבים להיות נכונים לשלם את המחיר".
יש נטייה לקחת סיכונים משפטיים בקרב הפרקליטים, דבר שלא תמיד מוביל להצלחה. עו"ד דרור מתתיהו, שותף וראש מחלקת צווארון לבן, פישר (FBC): "חלק גדול מעורכי הדין בפרקליטות המדינה הם אנשים טובים, ישרים והגונים. אבל צריך לזכור שמדובר באנשים בשר ודם, אשר גם הם עושים לעתים טעויות קשות. אלא שכאשר הם טועים, מדובר בהרס חיים שלמים של נאשמים, במישורים שונים. לכן יד הפרקליט צריכה לרעוד לפני הגשת כתב אישום והוא צריך לוודא היטב שיש סיכוי סביר להרשעה על בסיס עובדתי ומשפטי מוצק. התחושה היא שבשנים האחרונות חלק מהפרקליטים מתאהבים בטענותיהם, מגלים להיטות יתר ולוקחים יותר סיכונים משפטיים, בניסיון להרחיב את האחריות הפלילית על מקרים ונסיבות שטרם נדונו בפסיקה. כך, עד שבחלק מהמקרים הם אינם מצליחים לשמוע ולראות שאין סיכוי סביר להרשעה. למשל, בעניינו של אור אלוביץ׳, תיק החקירה בפרשת התזרים נסגר וכך גם תיק 4000. האישומים הפריפריאליים שיוחסו לו בוטלו גם הם על ידי בית המשפט כבר בפתח ההליך בעקבות טענות מקדמיות שהגשנו ושהעלינו לפני הפרקליטות כבר בשלב השימוע. הגיעה העת להניח לו.״
עו"ד ערן זך, שותף המתמחה בעבירות צווארון לבן במשרד יגאל ארנון - תדמור לוי מדבר על הביקורת כלפי מערכת המשפט: "נשמעה פה ביקורת חמורה על מערכת המשפט ואני חושב שכשמדברים על מערכת, צריך להפריד בין גורמיה - בתי משפט, פרקליטות וגורמי חקירה. הביקורת משתנה, לדעתי, בין גורם לגורם. מהניסיון שלי אני חושב שיש לנו שופטים מצוינים שניתן לסמוך עליהם. נכון, גם שופט יכול לטעות, אבל יש שופט לצדו או מעליו שיכול לתקן את הטעות ובסך הכל מערכת השפיטה עובדת טוב. הפרקליטות עושה עבודה מתוך אמונה אמיתית בדרכה ובטח שאין לייחס לה כוונת זדון כלשהי, אבל היא צריכה ללמוד להודות בטעויות שלה ובטח שלא להגן עליהן. באשר לגורמי חקירה שם הבעיה חמורה יותר".
עו"ד אורון שוורץ, מייסד ובעלים – שוורץ נרקיס ושות' מסכם ואומר: "אמון הציבור במערכת המשפט לא מושתת על דאגה לשמירה על זכויות נאשמים והליך הוגן, אלא מלמד על היעדר תודעה תרבותית דמוקרטית. הציבור רוצה לראות נאשמים תלויים בכיכר העיר והביקורת העממית מוחה על ענישה שאינה אכזרית מספיק ובתי המשפט מתחרים בדיוק על אכזריות זו. ללא חינוך לזכויות אדם, עוד מגיל הגן, לא יהיו זכויות".
השתתפו: עו"ד אביעד שאולזון, שותף קוסטליץ ושות', עורכי דין, עו"ד אורון שוורץ, מייסד ובעלים, שוורץ-נרקיס ושות' עורכי דין, עו"ד אורי סקוזה, מייסד ובעלים, אורי סקוזה, חברת עורכי דין, עו"ד אורית חיון, מייסדת ובעלים, אורית חיון, משרד עורכי דין, עו"ד אלי פרי, שותף, חדד רוט שנהר ושות', משרד עורכי דין, עו"ד אלעד רן, שותף מייסד, רן - תירוש ושות', עורכי דין, עו"ד ארז אבוהב, מייסד ובעלים, ארז אבוהב, משרד עורכי דין, עו"ד בוקי כצמן, שותף, AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', עו"ד בני כץ, מייסד ובעלים, בני כץ משרד עורכי דין, עו"ד בעז בן צור, שותף מייסד, בן צור קורב ושות', עורכי דין, עו"ד גיא שנער, שותף, אייזבנרג, שנער - עורכי דין, עו"ד גיל פרידמן, שותף מייסד, משרד עו"ד גיל פרידמן, עו"ד גלעד ברון, מייסד ושותף מנהל, ברון ושות', משרד עורכי דין, עו"ד דרור מתתיהו, שותף וראש מחלקת צווארון לבן, פישר (FBC & Co.), עו"ד זכי כמאל, מייסד ובעלים, זכי כמאל משרד עורכי דין, עו"ד טל גבאי, שותף מייסד, פריד – גבאי, משרד עורכי דין, עו"ד יובל זמר, מייסד ובעלים, יובל זמר משרד עורכי דין, עו"ד יובל ששון, שותף, מיתר | עורכי דין, עו"ד ינון סרטל, שותף, סרטל, לזר משרד עורכי דין, עו"ד ירון ליפשס, ראש מחלקת צווארון לבן כספי ושות' עורכי דין ונוטריונים, עו"ד ליאור שטלצר, עו"ד, נחמני -בר, משרד עורכי דין, עו"ד ניר יסלוביץ, מייסד ובעלים, ניר יסלוביץ, משרד עורכי דין, עו"ד עידית רייכרט, מייסדת ובעלים, עידית רייכרט, משרד עורכי דין, עו"ד עמית בכר, שותף, ש.הורוביץ, עו"ד ערך זך, שותף, מומחה בעבירות צווארון לבן, יגאל ארנון - תדמור לוי, ד"ר צבי גבאי, שותף בכיר, ברנע ג'פה לנדה, עו"ד ששי גז, מייסד ובעלים, גז ששי - משרד עורכי דין ואפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט.