בגידה עלולה להיות אירוע כואב במיוחד מבחינתו של בן הזוג הנבגד, החש מרומה ומנוצל. יש מקרים שהחוויה הקשה לא עוזבת את הצד הנפגע שנים ארוכות, ולעיתים חיים שלמים, ומשפיעה על יכולתו למצוא זוגיות חדשה, על כושר התפקוד בחיי היום יום, בעבודה ובכלל.

השאלה הנשאלת היא האם בגידה הינה עילה לפיצויים? או במילים אחרות - האם בגידה יכולה להוות עוולה נזיקית שניתן לפסוק בגינה פיצויים?

זוהי שאלה השבה ועולה לאורך השנים בתיקי גירושים שונים ועד כה בתי המשפט לא אפשרו להחיל את דיני הנזיקין על אירוע של בגידה בין בני זוג. 

בית המשפט העליון קבע כי בגידה איננה מהווה עוולה נזיקית ולא ניתן לפסוק פיצויים בגינה. 

בית המשפט נימק עצמו, בין השאר, בכך שבגידה נמצאת לא אחת ברקע סכסוך הגירושים וכי ניתן לשער כי תביעות כאלו יוסיפו שמן למדורה וישמשו כאמצעי לסחיטה ונקמה.

למרות זאת, פעמים רבות יש מי שמנסה את מזלו לאור עצה שקיבל או היות ולא מסוגל להשלים עם זה שלא יפוצה על העוול שנגרם לו ומגיש תביעה שכזו.

בתי המשפט בהחלט מוכנים להתייחס להיבט הכלכלי של בזבוז כסף על המאהב/ת מתוך הקופה המשפחתית ולבצע איזונים וקיזוזים אך ככל שמדובר בפיצויי בגין הבגידה גופה, עד כה לא אפשרה הפסיקה מתן פיצויי כזה.

האם יש סיכוי שזה ישתנה, הרי מדובר בנזק אמיתי לנבגד?

כשמדובר בדיני משפחה תמיד קיים סיכוי שרוח התקופה תוליד שינוי. לדוגמא, אם לפני עשרים שנה היה ברור שהאם היא המשמורנית הבלעדית על הילדים, היום חל שינוי מהותי בתפיסה. הפסיקה צועדת ברוח שינויי התקופה ואחריות הורית משותפת הופכת לנורמה מקובלת.

האם מערכת יחסים אינטימית המתנהלת מחוץ לנישואים יכולה להקים זכויות וחובות מבחינה משפטית כשל ידועים בציבור?

כמובן שזה משתנה מנסיבות לנסיבות. בבוא בית המשפט להחליט לעניין דינו של הקשר בהיבט של זכויות וחובות ייבחנו מספר קריטריונים:

האם היו מגורים משותפים, האם הקשר שנוצר הוא בגדר קשר מחייב לתפיסתם הסובייקטיבית של הצדדים, כיצד הציגו עצמם הצדדים לצדדי ג ועוד בחינות אשר יקבעו לבסוף האם הקשר מחייב משפטית באופן שמייצר זכויות וחובות.

המשמעות היא, שמערכת יחסים אינטימית ארוכת-שנים לא תהפוך בהכרח את בני הזוג לידועים בציבור, ומנגד, על פי הפסיקה, העובדה שהצדדים או מי מהם נשוי לאחר אינה שוללת את האפשרות שבני הזוג יוכרו כידועים בציבור. ככל שהצדדים יוכרו כידועים בציבור הדבר יכול להקרין על חלוקת עיזבונם בפטירה.

האם רומן מחוץ לנישואים ישפיע על מזונות ילדים?

בגידה של אחד מהצדדים לא תוביל לשלילת או הפחתת מזונות הילדים – דמי המזונות נקבעים בהתאם להכנסות ההורים, גיל הילדים, צרכי הילדים, זמני השהות של כל אחד מההורים עם הילדים ומצבם הכלכלי. אף הורה לא יתבקש לשלם סכום גדול יותר כסנקציה על בגידתו ומאף ילד לא ישללו מזונות ילדים כי הורהו בגד בהורה השני.

קביעת משמורת בהליך גירושים עקב בגידה

בגידה מצד אחד מבני הזוג אינה משפיעה על אופן קביעת המשמורת בהליך גירושים. המשמורת תיקבע לפי טובתם של הילדים ויכולתם ורצונם של ההורים לשאת בנטל הטיפול בהם.

האם בגידה תשפיע על מזונות אישה?

לפי הדין העברי אשה יהודיה שנישאה לבעלה היהודי כדת משה וישראל זכאית למזונות ממנו עד לגירושים. גם בנישואים לא כדת משה וישראל ניתן לקבל מזונות לפי הפסיקה. כמובן, אם מדובר באישה עובדת שמשתכרת דיי צרכה במצב כזה לא יפסקו מזונות.

ישנן נסיבות בהן למרות היות האשה איננה עובדת ומשתכרת ואשר בגללן תאבד אותה אשה את זכותה למזונות. בגידה מוכחת של אשה בבעלה, כאשר מדובר בבני זוג יהודיים, תוליד בהכרח תוצאה של אובדן מזונות אשה עבור אותה אשה ומעבר לכך היא תאבד את מתנותיה ואת זכותה לכתובה.

חלוקת רכוש בהליך גירושים כשיש בגידה

החוק איננו משית סנקציה רכושית על גבר או אישה שבגדו בבני זוגם ובתי המשפט מקפידים על כך. יחד עם זאת, לא ניתן להתעלם מפסקי דין שיצאו תחת ידיהם של בתי הדין הרבניים המכונים "הבוגדת 1 " ו "הבוגדת 2" ואשר בתי הדין מצאו במסגרתם קונסטרוקציה לאיזון לא שיוויוני ברכוש .

כמו כן, כחלק מחלוקת הרכוש יחולקו החובות בין הצדדים. במקרה ואחד הצדדים צבר חובות כספיים עקב הבגידה וההוצאות הקשורות בה, ככל שתעמדו על כך שהצד הבוגד יישא בחובות שלו, יש סיכוי שכך יקרה.

עו
עו"ד אביבית מוסקוביץ|צילום: יח"צ

לסיכום:

בגידה אינה עולה לכדי עוולה נזיקית אך ייתכן וייפסקו פיצויים בגין בזבוז כספים מהקופה המשפחתית על המאהב/ת. בנוסף בן הזוג הבוגד צריך לקחת בחשבון שרומן מחוץ לנישואים עשוי להוליד מערכת זכויות וחובות של ידועים בציבור (גם אם מדובר בתקופה בה אחד מבני הזוג היה נשוי לאחר/ת). ועדיין בשנת 2023 על פי הדין העברי אישה שבגדה תאבד את כתובתה ואת זכותה למזונות אישה אך לא את זכות הילדים למזונות.

 

מאת עו"ד אביבית מוסקוביץ, מייסדת וראש המשרד, אביבית מוסקוביץ, חברת עורכי דין

לאתר המשרד לחצו כאן