העברת ביטול עילת הסבירות והצעות החקיקה סביב סוגיית העברת דמי המזונות לסמכותם של בתי הדין הרבנים ממשיכות לעורר סערה. משפטנים בכירים בתחומי דיני המשפחה וירושה מתחו ביקורת חריפה אתמול נגד המהלך, והביעו חשש מהמגמות שעשויות להתעצם בימים אלה. ״זה אחד הימים הקשים של המדינה", הצהיר עו"ד רוברט ליכט פטרן, שותף מייסד ומנהל, ליכט פטרן ושות׳ עורכי דין, במסגרת פורום Duns 100 למשפטנים הבכירים בענף. "נפל דבר בישראל שחלילה עלול להידרדר לדבר חמור עוד יותר"
"היכולת של בית המשפט העליון לשמש כבלם לפעולות מנהל שפוגעות באוכלוסיות חלשות ובזכויות אדם פוחתת משמעותית בהתאם לחוק החדש שיש לקוות שיבוטל במהרה"', הסביר ליכט פטרן. "מדובר בתהליך כולל להחלשת בית המשפט העליון ושומרי הסף במגוון רחב של תחומים והדבר חמור במיוחד בתחום של דיני משפחה שבו בית המשפט העליון בשבתו כבגצ פעל באופן מסורתי מאז קום המדינה באקטיביזם שיפוטי (גם במישור סמכויות בית הדין הרבני במיוחד בצמצום הדין הדתי והשפעותיו), פעל להגנת אוכלוסיות חלשות ולהבטחת זכויות אדם במשפחה. כך ביהמ"ש העליון פיתח את חזקת השיתוף שהבטיחה זכויות שוות לנשים בחלוקת הרכוש המשפחתי, כך בדיני משמורת ילדים שבהם הדין הדתי נתן עדיפות לגברים, כך במישור של ידועים בציבור שלא יכולים או לא רוצים להינשא, כך ע״י יצירת ושמירת זכויות משפחות להטביות וכך בתחומים רבים נוספים. יש לקוות כי החוק הרע הזה יעבור מן העולם מהר וכי כל הרעיונות המסוכנים של החזרת הדין הדתי ירדו מסדר היום ומערכת המשפט בתחום דיני המשפחה תחזור להתקדם למקומות של שיוויון והכרה בכל סוגי המשפחות בישראל כפי שראוי שיקרה במדינה מתוקנת בשנת 2023״.
״אני לא חושבת שביטול עילת הסבירות, שהיא יום שחור למדינת ישראל, קשורה לתחום שלנו באופן ישיר - יש פה בליץ חקיקתי שבאמצעות חקיקה הולכים לשנות פה באופן יסודי פסיקות של עשרות שנים", אמרה עו"ד רות דיין וולפנר, מייסדת ובעלים, רות דיין משרד עו״ד. "בתי הדין הרבניים כפופים בעל כורחם לפסיקות של בית המשפט העליון. מבחינתם לדון בכל תיק לפי כללי ההלכה. התיקון שעלה בשבוע שעבר בחוק בשיפוט בתי דין רבניים שהכניס את מזונות ילדים לסמכות בית הדין הרבני לפי חוק, מה שעוקף את פסיקות בג״ץ הוא רק ההתחלה וזה מאוד ברור שזה הולך לשם. בנוסף, אם ידונו בענייני רכוש לפי הדין האישי זו תהיה מהפכה רצינית ויום שחור לכל אישה במדינת ישראל״.
עו"ד טליה קופלמן פרדו, מייסדת ובעלים, קופלמן פרדו טליה, שופטת בדימוס, הביעה חשש מקריסה כוללת של המבנה המשפטי השורר כיום בישראל. "אני לא מכירה עוד מדינה שיש בה בית דין דתי לצד בית דין אזרחי שיש לו סמכויות מקבילות", אמרה. "כל הדבר הזה בעצם מתפרק ואני חושבת שזה מכניס חוסר שקט לדבר שהיה גם כך קשה במיוחד. אני לא חושבת שדיברו רק על עילת הסבירות - כן או לא, אנשים דיברו על מה שהולך להיות. הולכת להיות מהפכה שמתחילה בזה וממשיכה בדברים אחרים. אני רואה את הבעייתיות בהמשך, ואגב לא בתיקונים של החוק, הועדה לבחירת שופטים היא המקום שצריך לתת בו את הדעת״.
"אקטיביזם על גב המתדיינים"
במסגרת הפורום דנו הבכירים בנושאים שעל סדר היום המקצועי וביניהם השפעת הרפורמה המשפטית על דיני משפחה וירושה – דין הלכתי לעומת דין אזרחי, האם נראה פגיעה בזכויות נשים או להט"בים? פרשת מחדל העוברים באסותא, הרחבת סמכויות בית הדין הרבני בהקשר מזונות ילדים ועוד. הבכירים קיבלו סקירה על הנשה בענף מפי אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה אנליזה ומוצרים בדן אנד ברדסטריט בפורום .Duns 100 ״אנו מצויים בתקופה מורכבת בישראל והרבה דברים משפיעים וישפיעו על תחום דיני המשפחה והירושה", אמרה. "עולות המון שאלות על הדין האזרחי או מול הדין הרבני, או מה יהיה עם בג״ץ? רק מלפני שבוע התבשרנו על הצעת חוק חדשה ממשרד הדתות שעוסקת במזונות ילדים בבית הדין הרבני - האם יהיה פה פתח לסחטנות? נצטרך לעקוב ולראות״.
אל מול דברי הביקורת, היו מי שביקשו להנמיך את הלהבות. "צריך להכניס את הדברים לפרופורציות - צמצום עילת הסבירות לא יביא למצב של העדר סמכות לבית המשפט העליון אלא מצמצם אותו ומחזיר אותו למימדים הנכונים שלו", אמרה עו"ד מורן סמון, מייסדת ומנהלת, מורן סמון – משרד עורכי דין. "התמורות בתחום דיני המשפחה לא קשורות לעילת הסבירות, והאקטיביזם של בית המשפט העליון התחיל עוד הרבה לפני שביקשו לצמצם את עילת הסבירות, והוא זה שמעצים את המלחמה על גבם של המתדיינים״.
עו"ד רחל שחר, מייסדת ובעלים, רחל שחר, משרד עורכות דין ונוטריון, ציינה אף היא כי ״בנושא ביטול עילת הסבירות כבר נאמר הרבה מאוד, מה שלא נאמר זה הדברים החיוביים בעניין. סוף-סוף יש בינינו שיח על ערכים, על הגנת החלש. מכאן עולה השאלה: מהי המשמעות של הרחבת הסמכויות של בתי הדין הרבניים? בעיניי מדובר בנושא ציבורי חשוב, גם אם אין תוצאות ביד״.
"התחושה הציבורית היא מאוד קשה ומגיעה גם לדיני משפחה - פעם ראשונה ראיתי חנות שהיא בבעלות של להט״ב עם ריסוסים והשחתה"
עו"ד עמרי דליהו, שותף בדליהו רונן ושות' משרד עורכי דין, ביקש מהמחוקק לייצר סוף סוף הפרדה ברורה בכל הקשור להכרעה בין הערכאות: "במדינת חוק כמו מדינת ישראל, בה כל ערכאה כפופה להחלטות הערכאות שמעליה, לא יכול להיות מצב בו רק חלק מבתי הדין הרבניים מיישמים את קביעתו של כב' הש' מזוז בבע”מ 7628/17 לפיה, הלכת "שרגאי" משנת 1969 עדיין "שרירה וקיימת" וכי הסמכות לדון בתביעה למזונות ילדים נתונה לבתי המשפט לענייני משפחה באופן בלעדי. הדבר יוצר מציאות בלתי מתקבלת על הדעת, שכן חוסר הבהירות יוצר, הלכה למעשה, שוני בפסיקת מזונות הקטינים. למעשה, צדדים להליך צריכים לנסות את מזלם האם בית הדין הרבני שבסמכותו המקומית לדון בעניינם, יקבע כי רשאי הוא לעסוק במזונות קטינים או לאו. בג"ץ צריך לעצור את חוסר הבהירות בתחום ולהכריע, אחת ולתמיד, בסוגייה הכל כך משמעותית הזו. מעניין לעניין באותו עניין, באשר להצעת החוק שבעצם מבטל את הלכת שרגאי ומעניקה סמכות לביה"ד הרבני לדון במזונות קטינים מכוח "כריכה" החשש הוא כפול: הן הגברת "מרוץ הסמכויות" והן החשש של חלק מאוכלוסיית הנשים, לכאורה, לקיפוח".
עו"ד ארתור שני, מייסד, בעלים ומנכ"ל, ארתור שני ושות' - חברת עו"ד הוסיף: ״התחושה הציבורית היא מאוד קשה ומגיעה גם לדיני משפחה - פעם ראשונה ראיתי חנות שהיא בבעלות של להט״ב עם ריסוסים והשחתה. אני עדיין ממליץ ללקוחות שלי, משפחות שמגיעות להתייעצות בנושא הליכי פונדקאות, בגלל החוסר וודאות לממש את הזכות להורות בחו״ל שם גם ניתן להינשא. חוסר היציבות הוא דבר מאוד בעייתי״.
משתתפי הפורום:
עו"ד אורי צפת, בעלים ומנהל, אורי צפת עורכי דין, עו"ד אורית דרור הראל, בעלים, אורית דרור הראל משרד עו"ד ונוטריון, עו"ד אורלי מנע-שני, מייסדת ובעלים, אורלי מנע-שני משרד עורכי דין וגישור, עו"ד איתן קוהלי, מייסד ובעלים, איתן קוהלי משרד עורכי דין, עו"ד אלעד זמיר, מנכ״ל ובעלים, אלעד זמיר ושות' משרד עורכי דין וטוענים רבניים, עו"ד ארתור שני, בעלים, ארתור שני ושות' - חברת עו"ד, עו"ד בן ציון פיגלסון, האפוטרופוס הכללי והממונה על ענייני הירושה, משרד המשפטים, עו"ד דנית אסף יהודאי, בעלים, דנית אסף יהודאי משרד עו"ד, עו"ד טליה קופלמן פרדו, מייסדת ובעלים, קופלמן פרדו טליה, שופטת בדימוס, עו"ד יהודית מייזלס, בעלים מייסדת, יהודית מייזלס עורכי דין, עו"ד יוסף גביזון, שותף, משה גביזון משרד עורכי דין, עו"ד ליאת שקלרז, שותפה מייסדת, ליאת שקלרז חברת עורכי דין, עו"ד מאיה הרצברג אלון, בעלים, מאיה הרצברג אלון משרד עורכי דין, עו"ד מאיה רוטנברג, בעלים, מאיה רוטנברג משרד עורכי דין, עו"ד מאיר בר מוחא, בעלים, משרד עו״ד בר-מוחא, עו"ד מורן סמון, מייסדת ובעלים, מורן סמון חברת עורכי דין, עו"ד מיקי שיפמן, מייסד ובעלים, מ. שיפמן ושות', משרד עורכי דין וגישור, עו"ד מרב רייכמן-שקד, שותפה, ומגשרת, אירית רייכמן ושות׳ - משרד עורכי דין, עו"ד נאוה פרס, בעלים, נאוה פרס, משרד עורכי דין, עו"ד נוי יוספזון בוסני, בעלים, יוספזון בוסני חברת עורכי דין ומגשרים, עו"ד סיון כהן, מייסדת ובעלים, סיון כהן חברת עורכי דין, עו"ד עדי חן, מייסדת ובעלים, עדי חן, משרד עורכי דין וגישור, עו"ד עינבל דקל, מייסדת, עינבל דקל, עורכת דין לדיני משפחה וירושה, עו"ד עינת טירר, בעלים, א. טירר עורכי דין ונוטריון, עו"ד עמרי דליהו, שותף, דליהו רונן ושות'- משרד עורכי דין, עו"ד ענת לביא אזולאי, בעלים, ענת לביא חברת עורכי דין, עו"ד ערן עזרא, בעלים, ערן עזרא- משרד עורכי דין ונוטריון, עו"ד קטי טל, מייסדת ובעלים, קטי טל ,משרד עורכי דין וגישור, עו"ד רוברט ליכט פטרן, בעלים ומנהל, ליכט פטרן ושות׳ עורכי דין, עו"ד רועי סידי, שותף בכיר, סידי משרד עורכי דין, עו"ד רות דיין וולפנר, מייסדת ובעלים, רות דיין משרד עו״ד, עו"ד רחל שחר, מייסדת ובעלים, רחל שחר, משרד עורכות דין ונוטריון, עו"ד רעות שדה, בעלים רעות שדה ושות', משרד עורכי דין, עו"ד שירי לינד, שותפה וראש תחום ניהול הון אישי וירושה, משרד עורכי דין פירון, עו"ד שירלי שדה, בעלים שירלי שדה, עורכת דין, מגשרת ונוטריונית, עו"ד שלומי באשי, בעלים שלומי באשי משרד עורכי דין, זיו בייטל, בעלים, זיו בייטל חברת עורכי דין.