מרבית הרופאים המובילים במדינת ישראל עובדים בבתי החולים באזור המרכז, באופן שעשוי להצביע על פערים באיכות שירותי הרפואה בין הפריפריה למרכז – כך עולה מדירוג Duns 100 לרופאים המתמחים הטובים בישראל לשנת 2023. הדירוג השנתי מתפרסם בצל הסערה המתחוללת בימים אלה בענף, ברקע מחאת הרופאים נגד הרפורמה במערכת המשפט וההצהרות על כוונה לעזוב את הארץ.

השנה דורגו 531 רופאות ורופאים מ-30 מוסדות, ציבוריים ופרטיים, כשבכל תת התמחות הם מופיעים לפי סדר א"ב. מתוך סך הרופאים והרופאות המדורגים, 478 עובדים ב־21 בתי חולים ציבוריים כאשר חלקם עובדים, בנוסף, בבתי חולים פרטיים או במרפאות פרטיות. 53 רופאים ורופאות מדורגים, עובדים במוסדות פרטיים או מרפאות פרטיות בלבד. תחומי ההמתחות שדורגו הם כירורגיה, קרדיולוגיה, גינקולוגיה ופריון, רפואת עיניים, ורפואת שיניים. כמו כן, השנה נוספו לדירוג שנתי תחומי התמחות חדשים: אף אוזן וגרון, ואורתופדיה.

לחצו לדירוג המלא של הרופאים המובילים בישראל באתר Duns 100

בית החולים המוביל במספר הרופאים בדירוג הוא המרכז הרפואי שיבא תל השומר עם 92 רופאים. אחריו, עם 73 רופאים – המרכז הרפואי איכילוב שבתל אביב, והמרכז הרפואי הדסה בירושלים עם 68. את הרשימה חותמים המרזה הרפואי פוריה שבטבריה וברזילי שבאשקלון עם 3 רופאים כל אחד, ובית החולים המשפחה הקדושה עם רופא אחד.

הדירוג נקבע על פי המלצות עמיתים (peer review) ומשקללת את המוניטין של הרופאים, הוותק והניסיון. לצורך קביעת הדירוג נועצו אנשי Duns 100 במומחים בתחומי הרפואה, כמו מנהלי בתי חולים ומנהלי מחלקות, ופנתה למאות רבות של רופאים. אלה התבקשו למלא שאלונים מעמיקים, וכן התבקשו להמליץ על המומחים המובילים בכל אחת מתת ההתמחויות בתחומם.

האורתופדים הטובים בישראל

במסגרת דירוג התחום שמופיע לראשונה במדד, דורגו דורגו 66 רופאים לפי 9 תת ההתמחויות: טראומה וטיפול בשברים מורכבים, ילדים, אורתופדיה אונקולוגית, כירורגיה של המפרקים ברך וירך, כירורגיית היד, כף רגל וקרסול, כתף, עמוד שדרה ורפואת ספורט.

מתוך 66 האורתופדים המדורגים, דורגו 64 גברים ו-2 נשים. 65 מהמדורגים מועסקים ב- 17 בתי חולים ציבוריים ורופא אחד עובד באופן פרטי בלבד. המוסדות בהם המספר הגבוה ביותר של מדורגים הם; המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי – איכילוב; המרכז הרפואי שיבא תל השומר; הקריה הרפואית רמב"ם; המרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה; ו-המרכז הרפואי מאיר.

כך למשל, ברשימת הרופאים המובילים בתחום עמוד השדרה מופיעים: ד"ר אוחנה ניסים, ד"ר אנקשטיין יורם, ד"ר חדאד אליאס, פרופ' לידר צבי, ד"ר פרידלנדר אלון, ד"ר קינן אורי, ד"ר קרמר מוטי וד"ר רגב גלעד.

רופאי אף אוזן וגרון המובילים

תחום אחר שהצטרף השנה לדירוג הוא תחום אף אוזן וגרון. גם הוא חולק לתתי התמחויות: אף וסינוסים, אוזניים, שמיעה וחירשות, סחרחורת וטנטון, השתלת אביזר שמיעה, ילדים, בלוטות רוק, הפרעות קול ובליעה (לרינגולוגיה) וכירורגיה של ראש וצוואר. מתוך 43 המדורגים, דורגו 33 גברים ו-10 נשים. כלומר 23% הן רופאות. 37 מהמדורגים מועסקים ב- 12 בתי חולים ציבוריים ו- 6 עובדי באופן פרטי בלבד. המוסדות בהם המספר הגבוה ביותר של מדורגים הם; המרכז הרפואי שיבא תל השומר; מרכז רפואי רבין – בילינסון והשרון והמרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי – איכילוב.

בין הרופאים המומחים מובילים בכירורגיית ראש צוואר: ד"ר אלון ערן, ד"ר דובדבני שי, פרופ' בכר גדעון, ד"ר בן-ציון יהושע, ד"ר חזן אלאן, ד"ר חפץ אבי, פרופ' מוהנא נידאל, ד"ר מועלם קלמוביץ' לימור, פרופ' סישל איב ג'אן, ד"ר סלע אייל, פרופ' פליס דן.

רופאי כירורגיית שד הטובים בישראל 

בתחום הכירורגיה, אחד מעמודי התווך של הדירוג, ניכר כי מתוך מתוך 116 הכירורגים המדורגים, דורגו 103 גברים ו-13 נשים, כלומר 11% הן רופאות. 96 מהמדורגים מועסקים ב- 16 בתי חולים ציבוריים ו-10 רופאים שעובדים במערכת הפרטית בלבד. המוסדות בהם המספר הגבוה ביותר של מדורגים הם: המרכז הרפואי שיבא תל השומר; המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי – איכילוב; מרכז רפואי רבין – בילינסון והשרון והמרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה.

אחד מתתי התחומים המרכזיים הוא תחום כירוגיית שד. בין המומחים המופיעים בדירוג: פרופ' אלוויס תניר, ד"ר ברסוק דפנה, פרופ' גוטמן מרדכי, פרופ' הרשקו דן, ד"ר חטיב מריאן, ד"ר כרמון משה, ד"ר כרמון עינת, פרופ' מנס תהילה, ד"ר פקר-ניר סמדר, ד"ר קורץ מיכאל, פרופ' קרני תמר וד"ר שרון ערן.

בית חולים  (צילום: Spotmatik Ltd, shutterstock)
הרופאים המובילים בישראל|צילום: Spotmatik Ltd, shutterstock

המומחים המובילים בתחום הפריון וההפריות החוץ גופיות

 תחום נוסף שנוסף לדירוג הרופאים של Duns 100 הוא תחום הגינקולוגיה והפיריון. בזמן שחלף התחום תפס חלק משמעותי בדירוג, ובדומה לאחרים – חולק אף הוא לתתי תחומים: מעקב היריון בסיכון גבוה וייעוץ תרופתי, רפואת העובר, מחלות דלקתיות ותפקוד מיני, ילדות ונערות, גינקו-אונקולוגיה, אנדומטריוזיס וכירורגיה גינקולוגית, אולטרסאונד מיילדותי, רצפת אגן ודליפת שתן, וכמובן פריון והפריה חוץ גופית

בין המומחים המובילים בפריון והפריה חוץ גופית: פרופ' אורביטו ראול, פרופ' אורון גליה, ד"ר באום מיכה, פרופ' בן-הרוש אבי, פרופ' הורביץ אריאל, פרופ' וייסמן אריאל, פרופ' זיידמן דניאל, פרופ' לאופר נרי, פרופ' משיח שלמה, פרופ' עאזם פואד, פרופ' ויזר אמיר, פרופ' פז שלום עינת, ד"ר שביט טל ופרופ' שולמן אדריאן.

הקרדיולוגים הטובים בישראל

תחום הקרדיולוגיה תופס אף הוא חלק נכבד בדירוג Duns 100. 72 רופאים מומחים דורגו במסגרתו בהתאם להישגיהם תוך חלוקה לתתי תחומים שונים: צנתורים, לפואה לבבבית בנשים, קרדיולוגיית ילדים, הפרעות קצב, אי ספקת לב, CT-MRI ועוד.

בין מומחי הצנתור המובילים נמנים פרופ' בנאי שמואל, פרופ' ברבש ישראל (איסי), פרופ' גויטע ויקטור, ד"ר דביר דני, פרופ' דננברג חיים, פרופ' הלקין אמיר, ד"ר וקנין אסא חנה, פרופ' לב אלי ישראל, פרופ' עסלי עבד, פרופ' פינקלשטיין אריאל, ד"ר פלנר דוד, פרופ' קורנובסקי רן, ד"ר קרלוס כפרי, ד"ר קרנר ארתור ופרופ' שגב עמית.

לחצו לדירוג המלא של הרופאים המובילים בישראל באתר Duns 100

 

*** 

פחות נשים, קרובים למרכז

מדירוג הרופאים עלו גם שורה של מסקנות חברתיות. הראשונה ואולי הבעייתית שבהן, היא פיזורם הגיאוגרפי, שכן שמרבית הרופאים שזכו לציונים גבוהים נמצאים באזור המרכז. חשוב לציין כי בעיה זו אינה ייחודית לישראל, וכי גם במדינות החברות ב - OECD ישנו ריכוז של כוח אדם בערים מרכזיות לעומת מחסור בפריפריה. עם זאת, הבעיה בישראל בולטת במיוחד לאור הפערים בכמות ובאיכות הרופאים בין המחוזות. על כן, משרד הבריאות מוטרד מאוד מעזיבה של רופאים את ישראל, שזו רק תגביר את המצוקה הקיימת.

ממצא בולט מניתוח הדירוג משקף גם הוא את אותה התמונה - מרבית הרופאים המדורגים, עובדים בבתי חולים באזור המרכז וירושלים.למעשה 52% מהרופאים בדירוג, עובדים בבתי החולים באזור המרכז, מה שמצביע על הפערים באיכות הרפואה בין הפריפריה למרכז. 6% בלבד עובדים בבתי החולים באזור הדרום.

סוגיה נוספת שעלתה היא פערי המגדר: בשנה שעברה עלה מהדירוג כי בתחום הגינקולוגיה והפריון אחוז נמוך, באופן יחסי של רופאות לעומת רופאים. בעניין זה יש לציין, את ההעדפה הבולטת בשנים האחרונות, של נשים, לפנות דווקא לרופאות בתחומים זה. ואכן, יש מגמה (איטית אמנם- בשנה שעברה דורגו 23% נשים והשנה 25%) של כניסה של יותר רופאות לתחום.

השנה, בתחום האורתופדיה שנכנס לראשונה לדירוג, עלה כי רק 3% מהמדורגים הן נשים. מדובר בנתון מאוד קיצוני ביחס לתחומי ההתמחות האחרים.