זה כנראה אחד הרגעים הכי בולטים של המטוטלת הישראלית והאמריקאית. דווקא כשהשוק הישראלי נדרש להתמודד עם שורה של קשיים, דווקא זה האמריקני חווה התחממות, כזו שמרגשת כל משקיע. "האתגר הגדול ביותר שעומד בפני בנקים מרכזיים ברחבי העולם כיום הוא תזמון וניהול נכון של המהפך המוניטרי, כלומר, ביצוע הקלות במדיניות המוניטרית המרסנת כדי לתמוך בכלכלה ובמקביל להימנע מכך שהאינפלציה תזקוף שוב את ראשה", אומר דן אליס, מנהל מחלקת המחקר בבנק הבינלאומי. אליס, מנסה לשרטט את תמונת המצב שתשפיע על הכלכלות הישראלית והאמריקנית בשנה הקרובה. "דווקא בגלל זה - תיק ההשקעות צריך להיות מגוון ולכלול גם חברות מסקטורים שמתמודדים עם תקופות של האטה בצורה טובה (בריאות, צריכה בסיסית וכדו') וגם סקטורים מחזוריים (טכנולוגיה, אנרגיה מתחדשת וצריכה מחזורית) שמגיבים בחיוב למגמת ריבית יורדת", הוא טוען ומסביר כיצד אופן ההשקעה תלוי רבות באופי ובהרגלי המשקיע, "למשקיע הסולידי מומלץ להתמקד בעיקר במדדים המובילים אשר מעניקים פיזור מאוזן וכן בחברות איתנות הנהנות מיתרון לגודל, ממינוף מוגבל ועם פעילות המניבה מזומנים ומאפשרת חלוקות דיבידנדים. מנגד, למשקיע האגרסיבי מומלץ להתמקד בחברות צמיחה שמתפקדות היטב בסביבת ריבית יורדת. בישראל אנו מעדיפים להתמקד במדדים המובילים, בסקטור הבנקאות ובחברות איתנות הפועלות בתחום של נדל"ן מניב".

שוק ההון בישראל עבר שנה קשוחה, שנה שבה ישראל לא נהנתה מההתאוששות היחסית מהמשברים הגלובליים, תוך התעמתות עם משברים מקומיים משמעותיים. אירועי הזוועות של השביעי באוקטובר הכו את הציבור בהלם ותדהמה, והסיטו באופן טבעי את תשומת הלב מהאירועים שהתרחשו במדינה ובכלכלה טרם להם. אך יש לזכור שעוד לפני המלחמה מדינת ישראל התמודדה עם אינפלציה גואה. לפי סקירות הנתונים של דן אנד ברדסטריט, ריבית בנק ישראל שעמדה במחצית השנייה של 2023 על שיעור שיא של 4.75%, שיעור ריבית שהיווה שיא של 17 שנים במשק והתרחש לאור מדיניות בנק ישראל אשר החל מאמצע שנת 2022 להוביל מהלך אגרסיבי של העלאות ריבית, לאחר שנים בהן המשק התרגל לסביבת ריבית אפס. הסיטואציה הנוכחית אליו הגיע המשק, ובו הוא נמצא בימים אלה כתוצאה מהאתגרים השונים, יצרה לא מעט שאלות לגבי האופן שבו שוק ההון בישראל יגיב בשנת 2024, ועד כמה הקשר הצמוד של העשורים האחרונים עם השוק האמריקני ימשיך להתקיים, וזאת על רקע סימני ההתאוששות בכלכלה האמריקאית. בדן אנד ברדסטריט צופים שהריבית בישראל תמשיך לרדת בהדרגה לאורך שנת 2024 ותתייצב בסוף השנה על טווח שבין 3.75% ל 4%. במקביל, בארצות הברית התמודדו בשנת 2023 עם סביבת ריבית ואינפלציה גבוהה. ברבעון האחרון של השנה הסתמנה מגמה של היחלשות האינפלציה, שאמנם לא תרמה להורדת הריבית במשק, אולם גרמה לאופטימיות בגלל שהחששות מהמיתון פחתו.

קונים בשוק האיכרים של עוטף עזה באקספו תל אביב (צילום: Yehuda Bergstein, shutterstock)
הכלכלה הישראלית הראתה יכולות התאוששות. יריד "עוטף עזה" בתל אביב|צילום: Yehuda Bergstein, shutterstock

לדברי אליס, יש צפי שלכאורה הכלכלה האמריקאית נמצאת בדרך הנכונה לנחיתה רכה ואולי אף ליותר מזה: "אם חששנו בעבר מפני מיתון וקיווינו לראות נחיתה רכה (האטה מדודה בפעילות הכלכלית), הרי שהדברים מקבלים כיום מפנה קצת מפתיע. למעשה, הנתונים הכלכליים שמגיעים מהכלכלה האמריקאית הם טובים מהצפוי וממשיכים לחזק את ההערכה שארה"ב מצליחה להתמודד היטב עם האתגרים הקשורים בסביבת הריבית הגבוהה".

בהמשך דבריו, אליס מציין כי בבהחלט ייתכן ששוק ההון האמריקאי ימשיך להיות אטרקטיבי גם בשנה הקרובה, "אחרי הראלי של 2023, נראה שמכפילי הרווח לא נמוכים כלל. מכפיל הרווח הנוכחי במדד S&P500 בארה"ב קרוב ל-26, גבוה מעל הממוצע ארוך הטווח של 18-19. עם זאת, מכפיל הרווח החזוי לשנת 2024 נמוך מ-20 כך שבראיה קדימה, התמחור אינו זול אך גם אינו יקר במיוחד.

"בנוסף, אנו רואים חזרה של סנטימנט חיובי שנשען על מהפכת ה- AI שמגלמת ציפיות גבוהות גם בשנה שלפנינו. נציין כי ההתפתחות הטכנולוגית הזו אינה מגולמת באופן מלא למרות המכפילים הנדיבים. בנוסף לכך, אנו מצויים בעונת דוחות חזקה. בשורה התחתונה, אנו מעריכים שיש עוד מקום לעליות בשוק המניות בארה"ב אך מזהירים שהתנודתיות עשויה לחזור בכל רגע ולכן יש להקפיד על חשיפה מותאמת למניות וכן לפיזור נאות".

דן אליס, מנהל מחלקת המחקר בבנק הבינלאומי  (צילום: תמר מצפי)
דן אליס, מנהל מחלקת המחקר בבנק הבינלאומי|צילום: תמר מצפי

הכלכלה הישראלית הוכיחה יכולת התאוששות

ובחזרה לישראל, האם אנחנו הולכים לראות חזרה לשגשוג בכלכלה המקומית? דן אליס מודע לסיכונים הקיימים, בעיקר בעקבות האיומים הבטחוניים, אך רואה גם הזדמנויות לא מבוטלות בכלכלה הישראלית ובשוק ההון המקומי, "לצד המחיר האנושי הכבד, האתגרים הביטחוניים והפיננסיים שעומדים מולנו הם משמעותיים. עם זאת, חשוב להדגיש כי בעבר המשק הישראלי הראה יכולות התאוששות מצוינות ממשברים שפקדו אותו לאורך השנים. הציבור הישראלי מתאפיין בעמידות, אופטימיות ויכולת יזמית יוצאת דופן שהיא הסיבה לכך שאנו מובילים בעולם הטכנולוגי הנוכחי. לכן יש מקום לשמור על אופטימיות גם בתקופה מורכבת זו ולהאמין שישראל תחזור לשגשג.

עם זאת, כדי להתגבר על ההשלכות הכלכליות והביטחוניות של המלחמה, יש להתנהל באחריות פיסקלית רבה ולמצוא את האיזון הנכון בין מימון הוצאות המלחמה לבין הצורך להמשיך ולהשקיע בהוצאות האזרחיות האחרות, בדגש על מנועי צמיחה. להערכתנו, בראיה לשנת 2024, שוק ההון המקומי הוא זול יחסית וצופן בחובו הזדמנויות אטרקטיביות אולם במקביל קיים סיכון ולכן יש להתנהל בזהירות ולהקפיד על פיזור נאות לשוקי חו"ל".

 * כל הנאמר אינו מהווה המלצה, ייעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעות ואינו יכול לבוא במקום ייעוץ המותאם אישית. הבנק הבינלאומי וחברות שבשליטתו עשויים להחזיק בניירות ערך אשר הוזכרו במסגרת הנאמר.