יציאת מצרים
כמה ליטר דם צריך כדי למלא את הנילוס כולו?
דם.

המכה הראשונה במכות מצרים הפכה את כל מי נהר הנילוס לדם. נהר הנילוס הוא הנהר הארוך בעולם והוא מכיל 3,349,000 קוב מים (כל קוב שווה ערך ל-1000 ליטר). בשביל להבין את הכמות העצומה הזו, שהייתה צריכה להפוך לדם, נציין שבגוף של אדם ממוצע יש כ-5 ליטר דם. כלומר, הנילוס על פי המקרא, התמלא בכמות דם של  669,800,0000 אנשים. פעם הבאה שאתם תורמים דם (שזה בערך כמות של חצי ליטר), ונראה לכם שזה הרבה, תחשבו על הנילוס.

צפרדע.

לפי המכה השנייה, צפרדעים השתלטו על מצרים. הצפדע הוא ממשפחת הצפרדעים, אשר שייכים לחסרי הזנב. הצפרדעים מזדווגים לרוב בעונת האביב ובכל הטלה הן מטילות כ-20,000 ביצים. כך שאם נרצה לבצע תעלול ולפזר מיליון צפרדעים במקום מסויים, בסך הכל נצטרך 50 צפרדעים לטובת העניין, ואפילו נהיה בעודף של חמישים אם נהיה מדוייקים.

>> מחפשים עוד עובדות מדעיות מרתקות? בואו לבלות בחול המועד בטכנודע של חדרה

כינים.

לא נעים בכלל, אבל מעניין לדעת, אולי, שלכינים יש  מעל 400 זנים. עוד פרט מעניין על הכינים זה שלחלקן אין עיניים בכלל, והן פשוט יודעות להריח דם ולשם הן נוהרות. חיה נוספת שאין לה עיניים היא החפרפרת, וזו חיה שנראית חמודה, אולי זה יעזור לכם קצת פחות להיגעל מכינים. לא? אז תדעו שבראש ממוצע יש בסך הכל 10 כינים בוגרות (לכל מי שחשב שהן באות במסות של אלפים). 

כריסטיאן בייל ב
10 מכות מצרים. מי שיודע מה זה שחין שירים יד!|צילום: צילום מסך מתוך youtube

ערוב.

 רק כדי לעשות סדר - מדובר בחיות טרף שהתפשטו במצרים. טורף הוא שם קוד לכל חיה הניזונה מבשר בלבד, והם נקראים קרניבורים (היום המילה הזו מזוהה עם כאלה שסולדים מטבעונות אבל מקורה בטבע). אוכלי הצמחים (שהם ההפוכים לטורפים, נקראים הרביבורים בשפה הביולוגית). את ההבדל ביניהם ניתן לזהות לפי השיניים למשל. ומה אנחנו בני האדם? אנחנו בכלל אומניבורים - אוכלי כל. ניתן לראות זאת בכך שיש לנו במערכת השיניים גם שיניים כהות וגם טוחנות.

דבר.

זו למעשה מחלה שיכולה לפגוע הן בבעלי חיים והן בבני אדם. בעשרת המכות היא פגעה רק בבעלי החיים. למעשה מדובר בחיידק ככל החיידקים, שהגודל שלו הוא בגודל של בין 5-0.5  מיקרומטרים (שזה גודל של 001 0.000 מטר). כדי לראות את החיידק הזה, חייבים להיעזר במיקרוסקופ כמובן.

שחין.

מדובר בוירוס האבעבועות שתקף את המצרים וגרמו להם לגרד בלי סוף. כיום, ישנם כמה סוגים של אבעבועות והנפוצה שבהן זו אבעבועות הרוח, אשר תופסת אותנו לרוב בילדותינו. מה ש"נוח" במחלה הזו, זה שמי שחלה בה פעם אחת, ככל הנראה יהיה מחוסן לכל החיים. לכן, מומלץ להידבק במחלה בגיל צעיר ובכך להיפטר ממנה לעד. היום נוצר טרנד בו עושים "מסיבת הדבקות" לילדים קטנים בשביל לחסן אותם. למעשה, אלוהים עשה לרוב המצרים טובה.

ברד.

 כולנו יודעים מה זה ברד. אבל למה ואיך ברד נוצר, את זה אנחנו פחות מכירים. למעשה, ברד נוצר מכמות גדולה של טיפות שמתחברות להן יחדיו, מתקשות ועוברות גבול מסויים שבו, בגלל שגודל של הברד והכובד שלו גדולים מספיק, הוא לא מפשיר מחדש ולכן הברד יורד אל האדמה בצורתו הקשה והכדורית. הברד הנפוץ בישראל הוא הברד הרך והוא נוצר מפגישה של שלג ומים שמתחברים ביניהם. 

עשר המכות - ציור של מכת ברד מהמאה ה-19 (צילום: ויקיפדיה)
איך ברד הופך לקשה?|צילום: ויקיפדיה

ארבה.

שם נוסף לחגבים רבים הפועלים בהלהקות ומשמידים יבולים. מחקרים רבים בדקו מה גורם לחגבים רגילים להפוך לארבה (כלומר לנוע בלהקות גדולות), ואחת הסיבות הנפוצות היא בגלל מזג אוויר נוח שגורם לחגבים לשלש את כמות הביצים שלהם. הארבה, בניגוד לחגב, הוא יצור חברתי הרבה יותר (האחד כפי השני, לא כלפי בני האדם), הם פועלים ביום במקום פעילות החגב בלילה והם גם נראים אחרת מהחגב המצוי. ממש כמו גמלינס שיוצר גרמלינס רשע.

חושך.

ההסבר המדעי לחושך נובע משתי סיבות: 1. קרני אור ממשיכות לרוץ בחלל מבלי להיתקע בשום דבר. 2. אין קרן אור במקום. בחושך, הראייה שלנו נפגעת, אך חשוב להבין שבני האדם יכולים להסתדר במרחב גם בלי חוש זה. ישנה טכניקה מיוחדת בה עושים מדיטציית חושך על מנת לתרגל תפישות מרחביות חלופיות. ההמלצה הפשוטה יותר שלנו, זה לא להתפתות להדליק פנס בחושך כי לעין לוקח הרבה יותר זמן להתרגל אליו מאשר לאור.

בכורות.

המכה הנוראית מכל, וזו שגרמה לפרעה להרים ידיים. אמנם אין שום תמיכה מדעית לדבר כזה, אבל כן יש התנהגות שונה אצל ילדים שהם בכורים. למשל: תוחלת החיים שלהם באמת יותר קצרה, הם נוטים יותר לדיכאון, הם מפונקים יותר ולרוב נוטים לרצות להיות כמו האבא. כמו כן, לילדים בכורים יש סיכוי טוב יותר להיות בעלי מנת משכל גבוהה, יש להם יותר נטיה לאחריות, והם יותר מצליחנים. אז מה עדיף? שאלה טובה, אבל לאף אחד אין באמת יכולת בחירה. 

מחפשים עוד עובדות מדעיות מרתקות? בואו לבלות בטכנודע של חדרה במהלך חול המועד. 3 ימים מלאים בפעילויות מרתקות לכל המשפחה, 25-27.4.16, 10:00-16:00

>> 5 מצבי קיצון ששווה להכיר אם אתם נקלעים למדבר