שעות אחר הצהריים הן שעות מועדות לפורענות במיוחד כשאתה הורה לילדים. בתקופה בה בנותיי היו רכות בשנים, אני זוכרת היטב את השעה בה הזאטוטות היו מתעוררות משנת הצהריים. בזמן שאני קיפלתי, כיבסתי, תליתי, ניקיתי ובישלתי, הן בדיוק התעוררו לאחה"צ חדש. מאיפה לעזאזל אני שואבת אנרגיות? אז הישועה הגיעה  מחפיסת העוגיות שעל השיש או מהשוקולד שבמגירה. כל האוצרות המתוקים האלה גם באו לשימוש כשהחברים מהגן הגיעו יחד עם ההורים.

מיכל צפיר - כך רזיתי (צילום: תומר ושחר צלמים)
יאללה, מי רוצה במבה? מיכל צפיר בגרסה של פעם|צילום: תומר ושחר צלמים

אלה היו חיי עד לפני כמה שנים. גם אם בחלקו הראשון של היום הייתי מצליחה לנהל סוג של אורח חיים קצת יותר בריא, הרי שבחציו השני של היום – כבר לא נשאר לזה זכר. השילוב של העייפות שלי מול הערנות שלהן היה מאתגר בלשון המעטה. אבל היום אני יודעת אחרת ולא מדובר בגזירה משמיים. איך מעבירים את שעת הערביים בלי ג'אנק פוד? הנה כמה אפשרויות טעימות וקצת יותר בריאות. ואגב, מדובר בהצעות שיכולות להיות נפלאות גם לאירוח של אנשים גדולים ממש, גם בלי קשר לילדים חובבי במבה.

האבוקדו שהתחפש לטבעת : צלחת ירקות

הטבע מציע לנו מטמון יקר - ירקות בשלל צבעים, צורות וטעמים, השילוב המושלם של בריאות עם הנאה. הירקות מהווים מקור מצוין לוויטמינים ומינרלים חיוניים, לסיבים תזונתיים ולרכיבי תזונה פעילים. כדי ליהנות משלל היתרונות הבריאותיים, מומלץ לצרוך מדי יום ירקות בחמישה צבעים, שכן הסוד בירקות נמצא בשילוב בין כל רכיבי התזונה המצויים בהם בשפע. עדיף לא לכפות על ילדים לאכול ירקות, אך כדאי לזכור שלעתים נדרשות עד עשר חשיפות למזון חדש עד שהילד מסכים לטעום אותו.
המלצה: נסו להציע ירק חדש שוב ושוב  גם אם בארוחה הקודמת הילד סרב לאכול אותו. 

צלחת ירקות (צילום: תומר ושחר צלמים)
אם יש על השולחן - יאכלו. תאמינו לי|צילום: תומר ושחר צלמים

הצעות הגשה שעשויות לעבור את מבחן הבררנות של הילדים:

טבעות אבוקדו - חותכים פרוסות מהאבוקדו, מקלפים ועושים חור קטן בפרוסות הראשונות (אלו שרחוקות מהגרעין). כך ניתן לענוד את טבעת האבוקדו ומכאן הדרך לבטן מהירה יותר.
רצועות פלפל אדום –
חותכים את ראש הפלפל והתחתית, פורסים אותו לאורכו, מנקים את תוכו וכך נשארת רצועה מלבנית של פלפל. את המלבן חותכים לרצועות ומגישים.
בטטה קוביות –
כמובן.
עצי ברוקולי –
אחלה פתח למשחק.
סירות עגבניה –
חותכים את העגבניות לשמיניות.
עגבניות שרי –
תמיד הצלחה גדולה! רצוי לחצות אותן.
רצועות מלפפון –
חותכים את המלפפון לאורכו ארבע פעמים (כלומר חוצים לאורכו פעמיים).
שערות גזר – גזר מגורר או מקלונים דקים.

*הוסיפו לזה קנקן מים ובתוכו ענבים או כל פרי אחר שמוסיף טעם.

זיכרו: ברגע שהירק החתוך זמין על השולחן - אנחנו נאכל ממנו. ואם אחר כך נחליט שמוציאים חטיף פחות בריא, כולנו כבר נאכל ממנו פחות.

לאפות עם הילדים: קוביות טחינה דבש ללא אפייה

אחד הדברים שילדים ממש אוהבים הוא להתעסק במטבח (ולעשות כמה שיותר בלאגן). אז אם כך הדבר, אין כמו להכין עוגיות ביחד. 

קוביות ביסקוויט טחינה ודבש  (צילום: תומר ושחר צלמים)
קל להכנה, גם עם הילדים. ונראה פצצה|צילום: תומר ושחר צלמים

חומרים:                                                                       

1 חבילת פתי בר קמח מלא
3/4 כוס טחינה (כ-180 גרם)
4-5 כפות דבש (100 גרם)
מעט קוקוס לקישוט

איך מכינים:

בקערה גדולה שוברים בידיים את עוגיות הפתי בר (לחתיכות קטנות לא לפירורים). מוסיפים טחינה ו-4 כפות דבש. מערבבים היטב בידיים רטובות וטועמים. אפשר לשפר את הטעם בהוספת מעט דבש וטחינה לסירוגין. משטחים את העיסה שהתקבלה על גבי קרש חיתוך לעובי של כ-1-1.5 ס"מ.
יוצרים מעין מלבן בעזרת הידיים (אפשר להיעזר בסכין גדולה ליישור השוליים).
מפזרים על המלבן שנוצר מעט קוקוס לקישוט.

מקפיאים לפחות שעתיים. מוציאים את העיסה הקפואה וחותכים לקוביות במיוחד לזמן הקינוח של ארוחת הערב.

הכי קרוב לעוגה: טחינה ודבש

העייפות של אחה"צ דורשת משקה אנרגיה של קפה חזק וטוב. אז הנה חלופה מעולה לעוגה שמצטרפת לשתייה החמה: צלחת ובה קרקרים פשוטים מחיטה מלאה עם צלוחית טחינה ודבש, ממרח עדין בטעמו המשתלב נפלא עם הקרקרים. 

קרקרים עם טחינה ודבש  (צילום: תומר ושחר צלמים)
טחינה ודבש. כמה פשוט, ככה טעים|צילום: תומר ושחר צלמים

חומרים: 
2 כפות טחינה
1-1.5 כף דבש
1 כף מים

איך מכינים: פשוט מערבבים היטב ומתקבל ממרח טעים ובריא. אפשר אגב להכין מראש ולאחסן במקרר לשימור עתידי.

חם ונעים: ארוחת הערב מוכנה

אין שום בעיה עם חביתה ועגבנייה, אבל הנה הצעת גיוון שמתאימה במיוחד לחורף: מרק ירקות טעים ובריא. ככה  המבוגרים והילדים יושבים יחד מסביב לשולחן ואוכלים, במקום שהילדים יישבו ואנחנו נתרוצץ סביבם ובסוף גם נאכל את השאריות שהם השאירו בצלחת. 

מרק גריסים (צילום: תומר ושחר צלמים)
אין כמו מרק ביום חורף קר|צילום: תומר ושחר צלמים

חומרים:
2 כפות שמן זית
3-3.5 ליטר מים
2 בצלים קצוצים
3-4 גבעולי סלרי לפרוסות
1 גזר מגורר
3 גזרים חתוכים לקוביות
2 כוסות מלאות בדלעת חתוכה לקוביות
2-3 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות
3 קישואים חתוכים לקוביות
חצי צרור פטרוזיליה
מעט תימין
כוס גריסי פנינה 
מלח, פלפל

איך מכינים:
מחממים בסיר את שמן הזית. מוסיפים בצל ומזהיבים. מוסיפים גזר מגורר ומערבבים יחד עם הבצל עוד כדקה. מוסיפים את הסלרי. מוסיפים את המים.
מאגדים בחבל את הפטרוזיליה והתימין ומוסיפים למים. מביאים לרתיחה.
כשהמים רותחים מוסיפים את יתר הירקות החתוכים לקוביות.
מוסיפים את גריסי הפנינה. מביאים לרתיחה (סוגרים את מכסה הסיר).
כשהמרק רותח, מסירים את מכסה הסיר ומבשלים ברתיחה עדינה עוד כ-40 דקות.
לאחר שהמרק מתקרר, הוציאו את מאגד עשבי התיבול, סחטו אותו לתוך המרק וזרקו אותו. המון טעם מתווסף למרק מהסחיטה הקטנה הזו

המלצה: דרך יצירתית להזמין את הילדים לאכול מרק היא להציע להם לקרר אותו בעזרת קרח ולדאוג שיש במקרר קרח בצורות. 

זמן משחק וכיבוד  (צילום: תומר ושחר צלמים)
מי אמר שצריך ג'אנק פוד כדי להעביר אחה"צ?|צילום: תומר ושחר צלמים

בשורה התחתונה: מי מכם שעסוק בחישובי הקלוריות, זה לא העניין  כאן. מה שחשוב הוא שהרכיבים בריאים, ואם מקפידים על מינון וכמויות נכונים, אז הרווחנו. זה נכון שמדובר ביותר השקעה מלפתוח שקית במבה ולזרוק לתוך צלחת, אבל האם הבריאות שלנו לא שווה את זה?

*השתתפו בהכנת הפוסט: יעל טל – שפית, ושרית עטיה – דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת ילדים ונוער.

יש לך גם רעיונות אירוח? את מוזמנת להיכנס לעמוד הפייסבוק שלי ולשתף 

>> הפתעה: גם בבית קפה מותר להתפרע: לכי על מנת טוסט נפלאה

עוד בנושא:
כמה שווה לך מנת פיצוחים
מה עושים אחרי שטחנו כל הסופ"ש?