עם כל הכבוד לבטן וגב (והאמינו לנו, יש כבוד גדול), ליוון יש עוד הרבה מה להציע מלבד ים משובח, חופים מרהיבים ומלונות הכול כלול. לא סתם מדובר ביעד אהוב במיוחד על הישראלים: הטיסה הקצרצרה שלא "נוגסת" לנו מזמן החופשה כולה, מזג האוויר המצוין לאורך כל השנה, אוכל ים תיכוני מעולה, מוסיקה טובה, טברנות מצוינות ושילוב אידיאלי בין ערים, כפרים ואיים.

זו הסיבה שישראלים רבים חוזרים כל פעם מחדש ליוון וכל פעם מצליחים לגלות בה עוד פינות ומקומות שלא הכירו לפני כן. אז מה אסור לפספס, מה חייבים לאכול ואיפה ישנים? תתכוננו, אנחנו יוצאים למסע מדהים.

המקומות שאסור לכם לפספס

מתחילים באתונה, בירת יוון, אחת הערים המרתקות במדינה ובכלל באירופה כולה, מציעה למבקרים בה מגוון אתרים שונים המתאימים לכל גיל. כדאי לפתוח את היום בסיור רגלי אל בניין הפרלמנט של העיר אשר נבנה בין השנים 1842-1836 ובשימושו הקודם שימש כארמון למלכי יוון. צפו על קבר החייל האלמוני והמתינו לטקס חילופי המשמרות של החיילים היוונים הנקראים אבזונים, המתקיים במקום כל שעה עגולה ונמשך כ – 20 דקות. עם סיום הטקס, המשיכו לכיכר סינטגמה, אשר בשמה הנוסף נקראת גם כיכר החוקה, המהווה את המרכז התרבותי והפוליטי של העיר, בקרו בתחנת המטרו המפוארת שהוקמה לכבוד המשחקים האולימפיים בשנת 2004 וראו את השרידים הארכיאולוגיים שנתגלו בחפירות.

מבית הפרלמנט, המשיכו אל שדרת עמליה היפה והרחבה, צפו בעתיקות הארכאולוגיות השמורות בה, בגנים הלאומיים היפיפיים שלצידה שבעבר היו שייכים לארמון המלוכה, בשרידי מקדש זאוס האולימפי ובשער אדריאנוס המפורסם שנבנה ע"י הקיסר הרומי אדריאנוס במטרה לחצוץ בין העיר העתיקה לעיר החדשה אותה הוא בנה.

אי אפשר לעשות את יוון בלי ביקור באקרופוליס - האתר המפורסם ביותר באתונה, החולש על העיר כבר מעל 2,000 שנה. כאן תוכלו "להיפגש" עם שרידי שלושה מקדשים חשובים, שני תיאטראות ומוזיאון ועם יסודות האדריכלות היוונית שהושתתו ביוון כבר בעת העתיקה. החשוב מכולם הוא הפרתנון, המוקדש לאלה אתנה, שעל שמה קרויה גם העיר. זהו אחד מהמבנים המפורסמים בעולם, ובנייתו החלה בשנת 447 לפני הספירה כשהוא הוקדש סופית בשנת 438 לפני הספירה. לאורך השנים שימש המקדש ככנסייה, מסגד ומחסן תחמושת וניזוק לא מעט, בעיקר בשנת 1687 בה הופצץ. ביקור במקום הינו אחת מגולות הכותרת בביקור ביוון ומאפשר תצפית מרהיבה על העיר כולה ממרום הגבעה. בימי הקיץ ביקור במקום מאפשר גם מפלט מהחום הכבד ששורר בעיר.

מוזיאון האקרופוליס שוכן בבניין מודרני ומרשים ובו מוצגים מעל ל-4000 פריטים מההיסטוריה המרשימה של אתונה, ביניהם: פריטים ועתיקות שעיטרו בעבר את אזור האקרופוליס ושרידים מקוריים מן הפתרנון.

לקראת צהריים בקרו במדרחוב אדריאנוס המפורסם שברובע הפלאקה השוכן למרגלות האקרופוליס ומהווה את אחד האזורים המתויירים ביותר בעיר. טיילו בסמטאות הפלאקה, התרשמו ממוצרי הדגל של יוון המוצעים למכירה בשפע באזור זה, ביניהם: קמעות נגד מזל רע, זיתים, שמן זית, תבלינים, מאכלים מתוקים אותנטיים ועוד ושבו לאכול ארוחת צהריים במדרחוב הקסום.      

במרחק של מספר דקות הליכה בסמטאות ציוריות, המשיכו למדרחוב הקניות המפורסם ארמו המשובץ במרכזי קניות רבים, חנויות כלבו ומיטב רשתות הביגוד וההנעלה הבילאומיות, כגון: זארה, הייץ’ אנד אם, מנגו, מרקס אנד ספנסר ועוד.

מרחוב ארמו המשיכו לכיוון כיכר מונסטיראקי והסמטאות שסביבה המהווים כיום את לבה של העיר וכוללים אזור בזאר, שוק מזכרות ושוק פשפשים. האווירה במונסטראקי היא תמיד אווירה של חגיגה, ברחובות מתנגנת מוסיקה יוונית ועשרות צעירים ממלאים את הכיכר מידי יום, אוכלים גלידה או סתם נהנים מסופלקי, כשאת האווירה הקסומה הזו משלים מראה האקרופוליס המשקיף על הכיכר. טיילו ברחובות הגובלים בכיכר וסמטאות הרובע ובקרו בבשרידי האגורה שהייתה מרכז החיים העתיקה, הפזורים בסמטאות שסביב הכיכר.

A post shared by Panagis (@panagisv) on

עוד באתונה: האצטדיון הישן של אתונה (המכונה גם הקאלימארמארון), היחיד בעולם שנבנה כולו בשיש לבן, אשר שימש ביוון העתיקה כאתר המשחקים הפאן-אתנאיים ואירח בשנת 1896 את המשחקים האולימפיים הראשונים, התרשמו מגודלו ובנייתו ואל תשכחו להצטלם.

קצת מחוץ לאתונה, תגיעו לדלפי. בעברה העיר שימשה כמרכז העולם העתיק וכיום ניתן לבקר באתר הארכיאולוגי הממוקם על צלע וכולל את מוזיאון דלפי (מבנה סגור) מצד אחד ואת האתרים הארכאולוגים השונים מצד שני, ביניהם: מקדש אפולו, בתי האוצר למיניהם, הסטואה לזכר הניצחון על הפרסים, האיצטדיון, התיאטרון, האגורה ועוד. מדובר באתר מרתק במיוחד המתאים לכל גיל.

מחפשים נוף עוצר נשימה? מדלפי, המשיכו בנסיעה לאורך מישור תסליה עד שמולכם יתגלה נוף מדהים של צוקים ענקיים. ביקור בצוקי מטאורה הממוקמים בצפון מישור תסאליה הוא חוויה עוצרת נשימה, שאסור בשום אופן להחמיץ. צוקי מטאורה, הנקראים כך לאור העובדה שנראים כאילו נפלו מהשמיים, נחשבים לאתר המפורסם ביותר במדינה ויש הטוענים שגם בין המרשימים בעולם כולו. בהגיעכם למקום, יתגלה לפניכם ריכוז של מנזרים הבנויים בגובה רב על מצוקי הרים מחודדים, וטיול בין המנזרים השונים יפרוש לנגד עינכם נופים מרהיבים. בין המנזרים השונים, ניתן למצוא מנזרי גברים ומנזרי נשים השונים האחד מהשני באופיים וביופיים. שימו לב כי שעות הפתיחה של המנזרים שונות והתאימו את ביקורכם למנזר הפתוח בשעות בהן תגיעו. בביקורכם בצוקי מטאורה הקדישו זמן לפחות למנזר אחד ולעצירות בנקודות התצפית הפזורות בין המנזרים השונים.

אם חשבתם לבקר בכפר אחד ביוון – בקרו במצובו, אחד הכפרים הקסומים של צפון יוון. על אף שהתמסחר מאד בשנים האחרונות, בגלל הכמות העצומה של תיירים המגיעים אליו, הוא יעד חובה לכל מי שמתכנן טיול בצפון יוון. טפסו במעלה הרחובות הציוריים העולים מעלה אל ההר וטיילו בין בתי התושבים, חנויות המזכרות, בתי הקפה וכמובן בחנויות הגבינה המפורסמות של הכפר. מצובו נחשב לאחד הכפרים המרכזיים בצפון יוון בהן מיוצרות הגבינות הטובות ביותר במדינה. כנסו לחנויות ובקשו לטעום – המוכרים יתנו לכם בשמחה רבה טעימות מכל סוגי הגבינות, פטה, קצ'קבל ועוד. במידה והחלטתם לקנות גבינה הביתה, קנו גבינה בוואקום וזו תחזיק גם מחוץ למקרר ימים רבים עד שתגיעו הביתה. בין לבין, אל תשכחו להרים את עינכם ולחפש את הכתובות בעברית שמעטרות את הבתים.

אם כבר הצפנתם, אל תשכחו להקדיש לפחות יום אחד לביקור בעיר המדהימה סלוניקי שמשלבת מגוון אתרים מרתקים, אזורי שופינג, חיי לילה, טיילת מרהיבה וטברנות מצוינות. בביקורכם בעיר בקרו באנדרטה שהורמה לזכר יהודי סלוניקי שנספו בשואה, בפסלו של אלכסנדר הגדול, בטיילת היפהפייה, בנמל, במגדל הלבן – סמלה של העיר, ברוטונדה המפורסמת ובעיר העליונה. לקראת צהריים בקרו בבית הכנסת הגדול ובמוזיאון היהודי ואחה"צ המשיכו לכיכר המרכזית – כיכר אריסטוטלוס, לאחד מקניוני העיר, לשוק המרכזי ולמדרחוב הקניות המפורסם. בערב – בלו באחת הטברנות , שתו אוזו וריקדו לצלילי המוזיקה היוונית הבוקעת מכל מסעדה בעיר.

A post shared by George Papanas (@georgepapanas) on

אם ברצונכם לבקר באחת הערים היפות והמרתקות ביוון – בקורה ביואנינה, או כפי שהיא קרויה בפי המקומיים: יאנינה. כאן תמצאו עיר תוססת שבמרכזה אגם יפהפה, עיר בעלת השפעות עות'מאניות רבות הבאות לידי ביטוי באדריכלות המבנים בעיר ובמאכלים המוגשים בה, תוכלו לבקר בביתו של הסולטן עלי פאשא ואפילו לבקר בנקודה היהודית שבעיר – בבית כנסת גדול ומרשים הממוקם במרכז העיר העתיקה. אם ברצונכם לצאת קצת מהשגרה, עלו על סירה היוצאת ממזח האגם וצאו בשייט לאי שנמצא במרכז האגם בו תאכלו להתענג על ארוחת דגים טובה במסעדות הרבות הפזורות בו ולטייל ברחבי האי הקסום.

בגזרת הטיולים, לכו על קניון ויקוס - קניון טבע מרשים הממוקם בצפון הרי הפינדוס ונמשך למרגלות ההרים באורך של כ -20 ק"מ. ערוץ הקניון המתחיל בכפר ויקוס ומסתיים בכפר מונודנדריי, מאופיין בזרימת מים קרירים וצלולים לאורך כל השנה. מדובר בתופעת טבע ייחודית ביוון. בשנת 1997 הוא הוכר ונכלל בספר השיאים של גינס כקניון העמוק הצר ביותר בעולם. עומק הקניון נע בין 450 ל-1,600 מטרים, ורוחבו נע בין 400 מטרים, למטרים ספורים בלבד בחלקו הצר ביותר. אמנם הגרנד קניון בארצות הברית עמוק ממנו אך קניון ויקוס צר ממנו. הקניון זכה לדירוג מספר 1 כקניון העמוק ביותר, בגלל היחס שבין העומק שלו לרוחב שלו, העומד על יחס של 0.82 ומעניק לו את המקום הראשון מבחינת עומק וצרות המקום.

בטיולכם ביוון, אל תפספסו ביקור גם בעיר ורגינה, בה פועל מוזאון ממלכת מוקדון המציג סדרת קברים מלכותיים הבנויים כמקדשים, ביניהם קברו של פיליפוס השני ואלכסנדר הרביעי – בנו של אלכסנדר הגדול, מצבות של אנשים חשובים מאותה תקופה, כלי עבודה, כלי אוכל, תכשיטי כסף וזהב ועוד. המיצגים המרהיבים שבמוזיאון כוללים כתרי זהב, חניתות מקוריות מצופות זהב (כאלו שיוצרו למלכים בלבד), שריון מלכותי ועוד. הביקור במקום מרתק עקב ייחודו של המבנה. המבנה נבנה במעמקי האדמה, במקום האותנטי בו התגלו הממצאים ולמעשה הביקור מתבצע בחושך בתנאי אקלים ובקרה ייחודיים המאפשרים את שימור המיצגים השונים.

אם החלטתם לבקר בורגינה, אל תפסחו על ביקור בוריה הצמודה לה. במשך שנים רבות שימשה וריה כמקום מושבם של יהודים רבים. על קירות הבתים בווריה ניתן עד היום לראות ציורי קיר כתובות עבריות ואלמנטים אוריינטליים המעטרים את קירות הבתים ומעידים על גודלה של הקהילה היהודית שחיה פה ברובע היהודי כשבמרכזו ניצב עד היום בית הכנסת העתיק הבנוי בארכיטקטורה ייחודית. ניתן להיכנס רגלית ולטייל בין סמטאותיה היפות והציוריות של העיירה ולאורך הנהר הזורם בה.

חצי האי פיליון הוא אחד האזורים המרהיבים ביותר והמיוחדים ביוון אשר הפך בשנים האחרונות ליעד תיירותי מועדף עבור זוגות ומשפחות רבות. ולא סתם, חצי האי פיליון מכיל שילוב מגוון של יערות עבותים, הרים, כפרים ציוריים, מפלים, וחופי טורקיז יפיפיים עם מים צלולים, טברנות ואוכל יווני. התחילו את ביקורכם באזור בעיר וולוס, טיילו בטיילת המרשימה של העיר ובקרו באחת האוזריות שבה, המשיכו וטפסו עם רכבכם מעלה לכיוון הכפרים הציוריים שבמעלה ההר ובקרו בכפר היפיפייה מקריניצה הנחשב לאחד הכפרים בו מיוצרים הריבות, הקונפיטורות והדבש הטובים ביותר ביוון. טיילו במדרחוב הראשי של הכפר אשר מלא בחנויות לממכר ריבות וקונפיטורות, קנו לכם קצת מהתוצרת המקומית הטעימה הזו והמשיכו לכיכר המרכזית של העיר ממנה תוכלו להשקיף מנקודת תצפית מדהימה על הים הפרוש לפניכם ובכלל על האזור כולו. קחו אתנחתא קלה והיכנסו לבית הקפה שבמקום ותהנו מקפה קר או גלידה טובה לפני שתיפרדו לשלום מהכפרים היפהפיים מקריניציה ופורטריה.

A post shared by T H E O D O R Λ (@theod_si) on

הדרך הטובה ביותר להתנייד ביוון ולראות את המיטב של יוון היא באמצעות אוטובוס. לקראת אולימפיאדת 2004 הושקעו כספים רבים בבניית ושיפור תשתיות הכבישים במדינה ונבנה כביש מהיר החוצה את יוון ומאפשר נסיעה נעימה ומהירה צפונה באמצעות תחבורה ציבורית. כמו כן, נסיעה באוטובוס מאפשרת גישה קלה ומהירה לכל הכפרים והעיירות המבודדות יותר, בעיקר באזור צפון יוון ההררי.

האוכל שאתם חייבים לאכול ביוון

הסופלאקי הוא מאכל יווני קלאסי הכולל חתיכות קטנות של בשר הצלויות על שיפוד, מעט ירקות ורוטב ולעתים גם צ'יפס ויוגורט. לצדו נהוג להגיש לחם או להגישו בתוך לאפה. הסופלקי היווני לרוב עשוי מבשר חזיר, אם כי לעיתים הוא עשוי גם מבשר בקר, כבש או עוף.

את הסופלאקי הכי טוב והכי אותנטי באתונה מכינים בקוסטאס  (Kosta’s)דלפק קטן וצנוע ללא מקומות ישיבה. למרות גודלו הקטן, אי־אפשר לפספס אותו: בכל שעות היום משתרך במקום תור של אנשים שנשפך לכיכר הסמוכה. קוסטאס בכבודו ובעצמו צולה את נתחי הבשר על פלנצ'ה לוהטת (לא על גריל פחמים) והופך את השיפודים הלוהטים בידיים חשופות. הוא מאיץ בקוביות הבשר להיצלות בעזרת משקולת ברזל, ובינתיים מניח על הגריל פיתות ספוגות בשמן זית. את קוביות הבשר הוא מחלץ מהשיפוד במיומנות, ומוסיף מעל רוטב אדום סודי, מתוק או חריף, פרוסות בצל, עגבנייה וצ'יפס. כתובת: 5 Pentelis St, Athens.

ויש עוד כל כך הרבה: גירוס הוא קבב בשר צלוי, המוגש לרוב עם צזיקי או יוגורט לעתים. מנה זו מוגשת בתוך פיתה ומהווה מזון מהיר. אל תוותרו על הסלט היווני הטרי והנפלא שכולל עגבניות ומלפפוניםבצל אדום, גבינת פטהזיתי קלמנטה ושמן זית, צזיקי (סלט יוגורט עם מלפפון, שמיר ושום), ספינקופיטה (פאי בצק עלים עם תרד וגבינה בולגרית), וקנחו בלוקומדס (סופגניות קטנות מטוגנות וספוגות בדבש).

ומה שותים ליד? סטי הובול - קפה יווני איכותי וטרי המבושל בפינג'אן קטן בבישול מושקע ואיטי ומוגש לרוב עם פיסה קטנה של רחת לוקום, לחובבי הקפה החזק והקר – לכו על פראפה, ואי אפשר בלי אוזו כמובן (משקה חריף בטעם אניס).

איפה מומלץ לישון

בטיול מקיף ביוון, במהלכו מבקרים בדרום המדינה, מרכזה וצפונה, מומלץ לפצל את הלינה למספר אזורים. מקומות מומלצים ללינה בטיול מסוג זה:

בדרום: אתונה.

במרכז: סלוניקי / יואנינה / פיליון.

בצפון: כפרי זגוריה: מונודנדריי וסביבתו.

טיול מאורגן או עצמאי?

יוון היא מדינה גדולה שכוללת אינספור אתרים, כפרים וערים, שהביקור בהם מצריך ידע רב והכנה מוקדמת. מטייל שמעוניין לראות את יוון ולטייל בכל אזוריה במשך 8 ימים יספיק הרבה יותר בטיול מאורגן מאשר באופן עצמאי, יקבל מידע רב על ההיסטוריה העשירה של מדינה זו, ישמע את סיפוריה המרתקים של המיתולוגיה היוונית, ילמד על סגנונות האדריכלות הרבים המעטרים אותה ומהווים תשתית לאדריכלות בת ימנו וייהנה מביקור באתרים הכי מרתקים ובטברנות הכי טובות המומלצות ע"י המקומיים.

* סייעה בהכנת הכתבה: מדריכת הטיולים של רימון טיולים - שחר זהב.