לא קל להגיע לקיבוץ חניתה שבגליל המערבי. צריך לנסוע עד נהריה, להמשיך עוד צפונה, רגע לפני שמגיעים לגבול מטפסים מזרחה לכיוון שלומי ואז ממשיכים לטפס עוד קצת - והגעתם. גם תושבי הקיבוץ יודעים שההגעה למקום מהווה מחסום פסיכולוגי, אבל מצד שני, ברגע שעוברים את שער הכניסה ונחשפים לנופים, לאוויר הקריר, לשקט ובעיקר למפגש עם התושבים, זה משכיח את הכל.

חניתה, אחד מיישובי חומה ומגדל, שעלתה על הקרקע בשנת 1938, לא התחילה כיעד תיירותי, אלא ככל הקיבוצים התושבים התעסקו בעיקר בחקלאות ובמפעלים המשותפים. עם השנים הגיעו תושבי חוץ והבנים החוזרים הצעירים החלו לפתוח בזה אחר זה מקומות לאכול ולשתות בהם, חנויות אומנות שונות, מקומות אירוח ובלב הקיבוץ ניצב בגאון מוזיאון חומה ומגדל. וכך, בלי לשים לב, היעד שנמצא בצפון של הצפון, הפך ליעד תיירותי עם לא מעט אטרקציות באווירה אחרת מכל מה שאתם מכירים.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
מבחוץ נראה כמו קיבוץ "רגיל"|צילום: אילן ארנון, mako חופש

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
בפנים מסתתרות חנויות בוטיק מקסימות. "מקום"|צילום: אילן ארנון, mako חופש

>> סופ"ש בגליל המערבי

>> טיול כוכב בגליל המערבי

>> המעיינות המומלצים בגליל המערבי

כשנכנסנו לחניתה, הקיבוץ הרגיש כמו כל שאר הקיבוצים שהיינו בהם בעבר: מלא מדשאות, שקט ממכר ואנשים על קלנועיות. בין כל אלה, מסתתרים המקומות התיירותיים שנפתחו עם השנים ונמצאים במבנים ובמפעלים של הקיבוץ, בעוד שבחוץ ישנם לא מעט שבילי טיול ונקודות תצפית והיסטוריה. כדי להתמצא בכל מה שקורה סביבכם, ההמלצה הראשונה היא להגיע ל"חנותא" - בית קפה טמבורייה, אותו מנהל ניצן אדן, והוא כבר יעשה לכם סדר.

חנותא - קפה לצד דיבלים

כאמור, המקום הכי טוב שמסביר על מה שקורה כאן בקיבוץ, הוא חנותא - בית קפה טמבורייה כנראה היחיד בארץ. וכן, זה כמו שזה נשמע, אתם יכולים לקנות כאן דיבלים לצד הקפה וארוחת הבוקר. ניצן, תושב הקיבוץ מלידה שפתח את חנותא לפני 14 שנה, מציין שזיהה ששני הדברים הללו היו חסרים, אז הוא החליט לפתוח את המקום הייחודי שהפך מיד לנקודת המפגש של מי שמגיעים מתוך הקיבוץ ומחוצה לו.

לצד ארוחת הבוקר הטעימה שמגישים כאן והטמבורייה, ניצן נותן הסברים לכל דורש על ההיסטוריה של הקיבוץ, המקומות לראות כאן, השבילים ללכת בהם והתצפיות להגיע אליהן. ניצן בעצמו אחראי על הפריצה, השילוט והשיקום של מרבית מהמקומות היפים שנמצאים כאן. הוא אף הגדיל לעשות והכין משחק ניווט בו ניתן לקבל מפה וחוברת הסברים ולעבור בצורה עצמאית בין הנקודות.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
באמת יש מקום שהוא בית קפה-טמבורייה|צילום: אילן ארנון, mako חופש

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
הקסם האמיתי הוא ניצן בעל המקום שיעשה לכם נחיתה רכה עם ההגעה|צילום: אילן ארנון, mako חופש

ניצן, ששם לעצמו למטרה להכיר את הקיבוץ לאנשים מבחוץ (וגם מבפנים), הוא האדם הראשון שכדאי לפגוש כשאתם מגיעים, והחנות/בית קפה שלו היא בהחלט נקודת חובה. 

פתוח בכל יום (חוץ משבת), בין השעות 8:00-13:00 ו-15:30-18:00 (בימי חמישי פתוח עד 21:00). לעוד פרטים: 052-6621177 או בעמוד הפייסבוק.

מוזיאון חומה ומגדל בחניתה

עוד נקודת חובה היא מוזיאון חומה ומגדל ששוכן במבנה אבן שנבנה במאה ה-19 ונמצא במרכז הקיבוץ. חניתה, כאמור, הוא אחד מתוך 52 יישובי חומה ומגדל, אך המיקום שלו הפך אותו לאחד הסמלים המרכזיים של ההתיישבות בארץ ישראל. המוזיאון מציג אוסף גדול של כלי נשק ומוצגים מתקופת העלייה לקרקע ואף ממצאים ארכיאולוגיים שנמצאו באזור. וכפי שמירי, מנהלת ואוצרת המוזיאון ציינה בפנינו, מדובר בעלייה על הקרקע הכי מתועדת שקיימת היום בארץ.

ואם כל הסיפור הזה נשמע לכם קצת אפור, חשוב לדעת שמלבד לסיורים המודרכים שמוצעים במקום, ניתן לעשות סיורים עצמאיים, להאזין לפודקאסט "עולים לחניתה" לפני ההגעה למקום, לצאת לפעילות משפחתית עם חוברת משימות נגישה וחוברת נוספת הכוללת כתבי סתרים וחידות וממש בקרוב ישיקו כאן משחק בריחה שיתקיים בכל רחבי הקיבוץ.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
מוזיאון חומה ומגדל|צילום: אילן ארנון, mako חופש

חניתה (צילום: באדיבות מוזיאון חומה ומגדל, mako חופש)
הביקור מתאים לכולם|צילום: באדיבות מוזיאון חומה ומגדל, mako חופש

זמן הביקור המומלץ הינו בין שעה עד שעה וחצי ומותאם כאמור לכל המשפחה. 

פתוח בכל יום (חוץ מראשון) ב'-ה' 09:00-14:00, ו'-ש' 10:00-13:00. כניסה: 20 שקלים למבוגר, 15 שקלים לילד. לעוד פרטים: באתר.

מתחם הצנצנת

מתחם הצנצנת, שהוקם על חורבותיו של מפעל מתכת ישן, הוא הדוגמה הטובה ביותר להתפתחות התיירותית שעבר הקיבוץ בשנים האחרונות. מדובר במתחם של חנויות אומנים, גלריה ומסעדה, שפתוח בעיקר בסופי שבוע ואחת לחודש מתקיים כאן אירוע גדול עם הופעה או מסיבה. בעלי העסקים בצנצנת בפרט ותושבי הקיבוץ בכלל, שואפים להפוך את המקום להיות מרכז קהילתי תרבותי שינהרו אליו מכל רחבי הארץ . בינתיים נראה שהם בכיוון הנכון.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
מפעל המתכת הישן עבר מהפך. מתחם הצנצנת|צילום: אילן ארנון, mako חופש

הצנצנת - מסעדה בית קפה

הראשונה שהתחילה את הפעילות כאן לפני שנתיים וחצי היא מירב בן עזר, שפתחה את המסעדה-בית קפה בשם "הצנצנת", שממנה נלקח השם למתחם כולו, ובעקבותיה עוד תושבים פתחו את הסטודיו וחנויות הבוטיק שלהם במקום. 

בצנצנת (המסעדה) תמצאו אוכל ביתי ופשוט שמוכן כל יום, מעשה ידיה של מירב, על בסיס הפרודוקטים שיש באותו היום ונאספו או נקנו באזור. "אנחנו מחזיקים מוצרים שנבחרו בקפידה",אומרת מירב. כך, פשוט מגיעים בבוקר עד הצהריים ושואלים "מה יש היום"? ואל תדאגו, יהיה משהו טעים, מניסיון. שני עוגנים קבועים הם ימי חמישי בערב, אז יש ערבי מוזיקה ותבשיל, ויום שישי אז מוגש החומוס המפורסם של המקום. במקום ניתן גם לקנות מוצרי בישול ואוכל שונים.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
הכל טעים|צילום: אילן ארנון, mako חופש

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
יש מה לקחת הביתה|צילום: אילן ארנון, mako חופש

פתוח כל יום (חוץ מראשון) מ-9:00 ועד 15:00. בימי חמישי פתוח עד הערב. מומלץ לתאם הגעה מראש. לעוד פרטים: בעמוד הפייסבוק.

אחד מ-1

בחנות הבוטיק של ליאת סוטו תמצאו אומנות מקומית ופרטים ייחודיים לעיצוב הבית - החל מציורים ועד תכשיטים. כל פרטי האומנות שיש כאן הם של תושבי חניתה או הסביבה, האווירה נעימה, והאקלקטיות ממכרת. ניתן לתאם עם ליאת גם סדנאות. 

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
צילום: אילן ארנון, mako חופש

 פתוח בסופי שבוע ובתיאום מראש. לעוד פרטים: 052-3749520.


ארט פרום דה הארט

יפעת חביב פתחה את הסטודיו שלה ממש לאחרונה, לאחר הרבה זמן שלא היתה בארץ והיא מתמחה במוצרי עור. "זה מה שעושה לי טוב", היא אומרת. ניתן למצוא כאן תיקים, פרטי אומנות ואף לצפות בה בעת העבודה או לתאם סדנה מראש.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
צילום: אילן ארנון, mako חופש

 פתוח בסופי שבוע ובתיאום מראש. לעוד פרטים: 052-6356836.


מקום

לירון זיו פתחה את "מקום" לפני כחצי שנה והיא מרכזת אוסף של פריטים מהאזור: החל מעציצים, דרך ספרים ועד לדברי אומנות. מומלץ להיכנס כדי לצאת עם מזכרת מחניתה או לפחות כדי ליהנות מהצבעוניות והאווירה.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
צילום: אילן ארנון, mako חופש

פתוח בסופי שבוע ובתיאום מראש. לעוד פרטים: 052-8313202.


סלמנדרה

יובל וקרט מכין בסטודיו שלו משחקים ומוצרים מעץ. הוא גם זה שחושב על הרעיונות השונים והמיוחדים של המוצרים שלו, כמו למשל זיכרון צלילים, משחק זוגי בו אסור להפיל כדור המונח על מקל עץ ומשחק של הקפצת סביבונים. כדי להבין יותר טוב במה מדובר, אפשר להסתכל באינסטגרם של המקום או פשוט להגיע, לשמוע הסברים, להתנסות ולהתמכר.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
צילום: אילן ארנון, mako חופש

 פתוח בסופי שבוע ובתיאום מראש. לעוד פרטים: 052-8578069⁩.


גלריה גבול

כמובן שבמתחם כמו הצנצנת צריכה להיות גלריית אומנות. גלריה גבול, בניצוחה של האוצרת ריטה כץ, מציגה תערוכות שמתחלפות אחת לחודש ומקיימת שיח גלריה בסופי השבוע. ב-22.10 תעלה במקום תערוכת יחיד חדשה של מיכל דבואה - "מאמא שניצל".

 פתוח בסופי שבוע ובתיאום מראש. לעוד פרטים: 054-637-0785 ובעמוד הפייסבוק.


יוליוס - המזקקה

יוליוס, אותה הקים יובל הר גיל בשנת 2008, הגיעה לחניתה בשנת 2017. אייל, שהעביר לנו את הסיור במקום ציין בפנינו שיום שישי בשעה 16:30 היא השעה המושלמת להגיע ולשתות תזקיקי אלכוהול פירותיים. אין ספק שהביקור במזקקה המקומית הוא סיום מעולה לביקור בקיבוץ (אם אתם לא נוהגים אחר כך או לא ישנים כאן). 

ביוליוס מתגאים בכך שהם מכינים הכל מפירות וצמחים מקומיים מהאזור, על פי העונה בה הם גדלים: החל מענבים, דרך שזיפים ועד משמש ובננה. בסך הכל מייצרים כאן 25 אלף בקבוקים בשנה והמטרה שלהם היא לגדול, אבל לא מהר מדי כדי לא לאבד מהאיכות.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
צילום: אילן ארנון, mako חופש

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
מרכז המבקרים של יוליוס. דרך טובה לסיים את הביקור בקיבוץ|צילום: אילן ארנון, mako חופש

כדי ליהנות מהאלכוהול של יוליוס אפשר למצוא אותו בחנויות בוטיק בתל אביב, במסעדות ספציפיות, לקבל משלוח לבית או להגיע לטעימות במרכז המבקרים בקיבוץ בסופי השבוע. סיור של 40 דקות עד שעה, שכולל חמש טעימות, עולה 50 שקלים. 

 לעוד פרטים: באתר.

איפה לשים את הראש?

בחניתה אפשר להעביר יותר מיום אחד ואם אתם רוצים לישון כאן, יש לכם כמה אופציות:

אירוח עזר ובלהה

בגג ביתם, הקימו עזר ובלהה יורט אירוח שמתאים לזוג או משפחה עד שלושה ילדים. הייחוד של המקום הוא המתחם הגדול, האווירה המיוחדת והנוף המטריף שנשקף ממנו. גם המחיר שווה.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
היורט|צילום: אילן ארנון, mako חופש
חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
המרפסת|צילום: אילן ארנון, mako חופש

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
הנוף|צילום: אילן ארנון, mako חופש

כמה עולה: 150 שקלים ללילה + 200 שקל ניקיון (חד פעמי) + 50 שקל לכל ילד נוסף ללילה. לעוד פרטים: 052-222999 או בעמוד הפייסבוק.


הבית של סבינה - אייר בי אנד בי

לאופציית אירוח יותר מסורתית, סבינה, על שמה נקרא בית האירוח, מציעה בית מאובזר שיכול להכיל עד שתי משפחות או שמונה אנשים. לאחרונה הקימו במקום גם בריכה קטנה והנוף מהמרפסת, כמובן, מדהים.

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
החדר|צילום: אילן ארנון, mako חופש
חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
הבריכה|צילום: אילן ארנון, mako חופש

חניתה (צילום: אילן ארנון, mako חופש)
הנוף|צילום: אילן ארנון, mako חופש

כמה עולה: 1,500 שקלים למשפחה ללילה + 400 שקל ניקיון חד פעמי. לעוד פרטים: באתר של אייר בי אנד בי.