עץ השקד

עץ השקד פורח מוקדם בחורף ומקשט את ט"ו בשבט, החג של העצים. מדובר בפרחים לבנים מהממים ביופיים ובאחת הפריחות הכי יפות שתראו בתקופה הזו. אחד מהמקומות שבהם הכי כדאי לצפות בפריחה הלבנה ורודה הוא באזור מוצא ונחל שורק.

שקדיה פורחת (צילום: שמואל ברעם, קק
שקדיה פורחת|צילום: שמואל ברעם, קק"ל

כליל החורש

אם תפגשו לקראת סוף פברואר עץ פורח ועצום תדעו שמדובר בכליל החורש. העץ המרשים מתכסה באלפי פרחים בגוון ורוד לילך ויש כאלו שמשתמשים בעלים ובפרחים לתיבול ולריפוי. העץ די נפוץ ואפשר לפגוש אותו במקומות רבים בארץ, לעיתים גם בפריחה לבנה. תוכלו לראות אותו גם לצד הכביש מצומת כדרים ועד לצומת חנניה, לפני הכניסה לעין כמונים.

כליל החורש גדול פורח בחירבת חרש (צילום: יורם גולדרינג, קק
כליל החורש גדול פורח בורוד בחירבת חרש|צילום: יורם גולדרינג, קק"ל

האקליפטוס

את האקליפטוס הגבוה כולנו מכירים אבל לא יודעים שיש לו 700 מינים שונים. האקליפטוסים הגיעו מאוסטרליה כדי לייבש את הביצות ומאז הפכו לחלק בלתי נפרד מהנוף כשחלק מהם פורחים כאן בסתיו כנראה בגלל שבאוסטרליה זו תקופת האביב. העץ חשוב מאוד גם לתעשיית הדבש שסובלת מהיעלמות הדבורים ומהפרחים שלו מפיקים צוף שהופך לדבש מתוק.

אקליפטוס (צילום: אדום-חורי, קק
לא ידענו שאקליפטוס יכול לפרוח ככה|צילום: אדום-חורי, קק"ל

צאלון

מי שהביא לארץ את הצאלון היו הטמפלרים שנטעו אותו בשרונה ומאז בכל שנה בקיץ יש אלפי עצים פורחים בכתום ואדום. העץ גדל בדרך כלל במקומות לא קרים מדי ואפשר למצוא אותו גם בבקעת הירדן. אגב, בשאר העולם הצאלון במצב לא כל כך טוב. במדגסקר משם הגיע במקור, הוא נחשב לעץ בסכנת הכחדה ובאוסטרליה הכריזו עליו כמין פולש.

צאלון נאה פריחה בעין גדי (צילום: ארכיון הצילומים של קק
פריחת צאלון בעין גדי|צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

כסיית האבוב

בשיא הקיץ כשהשמש צהובה וחמה וכל העצים מסביב נראים קצת עייפים, כסיית האבוב משוויץ עם אשכולות כבדים של פריחה צהובה. הפירות שלו בצורה שמזכירה אבוב והפרחים הצהובים נושרים לאדמה ומקיפים את העץ. העץ הוא לא גבוה במיוחד ואפשר למצוא אותו במישור החוף ובאזורים רבים בישראל.

זית

קשה למצוא עץ יותר פופולרי מהזית שפורח בתחילת האביב. העץ הזה יכול להתפתח כמעט בכל תנאי שטח ולכן הוא נמצא כמעט בכל מקום. כמו שבטח ניחשתם, פריחת הזית היא בגוונים של ירוק ואז הוא גם הכי דומה לצורה הקלאסית שלו כמו בציורים. מה שבאמת יפה בזית שהוא יכול להיות בן אלפי שנים ועדיין בכל שנה לפרוח מחדש.

זית פריחה במצודת ביריה (צילום: ארכיון הצילומים של קק
עץ זית במצודת ביריה|צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

טבבויה איפה

כשתראו אותו פורח תדעו בדיוק איפה למצוא אותו. הטבבויה עם הגזע החלק והפרחים הוורודים הגיע לישראל מסנטה ברברה שבקליפורניה ומגיע לשיא פריחתו בסוף החורף ותחילת האביב. זהו עץ מתאים לגינה אבל חשוב להיות סבלניים איתו כי הוא מתחיל לפרוח רק אחרי שש או שבע שנים מהנטיעה.

_OBJ

בולסנתוס נאה

מדובר בהחלט עץ נאה וגם כזה שפורח בסגול בחודש מאי לתקופה של שלושה שבועות. הבולוסנתוס שהובא לישראל מדרום אפריקה יכול להגיע לגובה של עד 10 מטר ואפשר למצוא אותו ברוב האזורים בארץ וגם בגינות פרטיות.

דובדבן

את פריחת הדובדבן היה מורכב לייבא לארץ מיפן. האקלים של המזרח התיכון לא ידידותי לעץ הזה ולמרות זאת יש עץ דובדבן יחיד ומיוחד שצומח כאן ופורח באביב. הדובדבן הנדיר שנחשב לגדול בישראל ואולי בעולם מגיע לגובה של 15 מטר ונמצא באזור מרום גולן בחרבת באב אלהוא.

_OBJ