בתי המלון בארץ מתמודדים מאז ה-7.10 עם לא מעט קשיים. חלק גדול הסבו עצמם לבתים חלופיים של המפונים מהצפון והדרום, אחרים נאבקו לקלוט תיירים בודדים שעוד טיילו בתקופה הזו ולא מעט נאלצים לתפעל את המתחמים עם כוח אדם חסר.
כמו כולם, גם מלון בטבע נווה שלום נאלץ לחשב מסלול מחדש בחודשים האחרים, אך בניגוד למקומות אחרים, הוא התמודד עם קושי משמעותי נוסף - המיקום הייחודי שלו בכפר השיתופי הדו-לאומי נווה שלום - וואחאת אל סאלאם - واحة السلام.
תחילתו של הכפר נווה שלום בשנת 1969, אז הקים אותו הנזיר ברונו הוסאר שחזונו היה לייצר מקום שמורכב מיהודים וערבים שייחיו יחד בהרמוניה ושיתוף שמושתתים על הרצון לשלום. בכפר השיתופי ישנן כ-100 משפחות, כשהאידיאל הוא תמיד לשמור אל חצי מהמשפחות יהודיות וחצי ערביות ולנהל קהילה שוויונית לגמרי. בתוך כך, סמאח סלאימה מנהלת קשרי חוץ של הכפר, טוענת שמי שיסתובב במקום ויסתכל על הבתים מבחוץ, לא יוכל לנחש איזו משפחה גרה בכל אחד מהם.
אך כמו כל דבר מורכב במדינה שלנו, גם הכפר האוטופי עבר תקופות מורכבות, שנראה ששיאן הגיע לאחר אירועי ה-7.10. "המלחמה השפיעה קשה על המקום", אומרת סמאח. "היה הרבה בכי, הבנו שלא הכל אופטימי, אבל פשוט ישבנו ודיברנו. היתה פגישה של 7 סשנים בה כולם אמרו את אשר על ליבם. היו גם צעקות, אבל אף פעם לא אלימות. למדנו מאירועים שהיו בעולם ועכשיו אנחנו קמים מחדש".
הבעיות אחרי ה-7.10 לא היו רק מבפנים. סמאח מספרת שלא פעם, עוד לפני שבת השחורה, היו הרבה פעולות תגמול שכללו למשל שריפה של הספרייה הציבורית במקום. בנוסף, העובדה שיש בכפר בית ספר דו-לאומי ודו-לשוני, הובילה לא מעט מחאות. מאז תחילת המלחמה הוגברה האבטחה במקום ואמנם לא נרשמו אירועים מיוחדים, אך קבוצות שהיו אמורות להגיע לסדנאות וסיורים, וכל האורחים שהיו אמורים להתארח במלון, ביטלו את הגעתם באופן גורף.
"אנחנו מלון מורכב במדינה מורכבת"
בימים אלה מלון בטבע נווה שלום מתחיל להתאושש אחרי חודשים ארוכים שבהם עמד ריק כמעט לחלוטין. עד המלחמה התארחו בו לא מעט קבוצות (כ-50 אחוז מכלל האורחים), לרבות מחו"ל, שהגיעו לאירועים, כנסים וסדנאות שונות במקום. המיקום הפסטורלי של המלון, אל מול הנופים של הרי ירושלים במטה יהודה, המדשאות רחבות הידיים, העובדה שיש בו אולמות אירועים של עד 300 איש וכמובן - המיקום המיוחד שלו, משכו אליו לא מעט מבקרים.
"רוב האורחים שלנו היו יהודים", מציינת ראבעה ברהום, מנכ"לית המלון בשנתיים האחרונות. "העובדים היו חצי חצי. ברגע אחד כולם ביטלו ולא רצו להגיע, גם לא מפונים. היתרון של המיקום הפך לחיסרון. המלחמה עשתה בלגן, שחררנו עובדים, עונת התיירות שלנו נמחקה לגמרי. אנחנו מלון מורכב במדינה מורכבת".
ראבעה מציינת שלאחר שיצאו מההלם, כמו כולם במדינה, החלו לשווק את המלון מחדש ועשו סרטון הסברה שקורא לאנשים להגיע להתארח דווקא בו דווקא עכשיו. "פתאום אנשים התחילו להזמין. הרבה עשו את זה כדי לחזק. כרגע למשל, אנחנו מלאים בפסח וגם הסופ"שים הקרובים מלאים. מי שמגיע לכאן הם אנשים לא רגילים, אלה אנשים שמתאימים לרוח המקום".
מה יש במלון?
במלון יש בסך הכל 41 חדרים, מתוכם 10 סוויטות ששופצו לפני כשנה ונמצאות כולן בקו הראשון לנוף. כל החדרים, גם הבסיסיים, הינם בגודל של 35 מ"ר ועם מרפסת. בנוסף, גם החללים המשותפים של המלון שופצו במהלך הקורונה: חדר האוכל, הלובי והחצר הגדולה.
במלון יש ארוחת בוקר ישראלית במהלך סופי השבוע, ובימי חמישי-עד שבת פועלת במקום גם מסעדת "דוקה" שמציעה תפריט בשרי עם אוכל ערבי אותנטי של פעם. "אוכל של סבתא", ראבעה מדייקת. במסעדה ניתן למצוא בשרים מהמעשנה וארוחות מטפונה, והיא פתוחה גם לאורחים מבחוץ.
כמה זה עולה? לילה בסוויטה עולה 1,000 שקלים (בכל ימי השבוע). לילה בחדר "רגיל" עולה 600 שקלים באמצע השבוע ו-700 שקלים בסוף השבוע.