לפני כחודש וחצי הודיע שר החוץ, גדעון סער, על הרצון לפתוח לראשונה שגרירות ישראלית בקישינב, בירת מולדובה. היום (ג') היא נפתחת באופן רישמי. "זהו רגע היסטורי שמציין אבן דרך ביחסים בין המדינות", אמר שר החוץ גדעון סער. "מולדובה היא מדינה ידידותית לישראל. המדיניות שלנו תהיה לחזק את מערכות היחסים עם החברות שלנו. אנו משדרגים היום את מערכת היחסים בינינו ועושים זאת בשמחה רבה".

> הקשר ההיסטורי בין ישראל למולדובה

> הכי מפתיעה שיש: מה לעשות במולדובה?

יואל ליאון, השגריר הנכנס, משמש כשגריר ישראל לא-תושב לארמניה ומולדובה כבר משנת 2022, אך כעת הוא העתיק את מגוריו לעיר הבירה ומוכן לנהל משם את היחסים הדיפלומטיים, המסחריים וגם התיירותיים, בין המדינות. "ב-15 בדצמבר השר החליט לפתוח את השגרירות וב-16 כבר הייתי על המטוס בדרך לקישיניב", הוא מספר היום בשיחה עם mako. "להקים שגרירות זה לא דבר קל. אני לא יודע מתי בפעם האחרונה פתחנו שגרירות במקום שלא היה בו כזו מעולם. כנראה במרוקו".

ההחלטה להקים שגרירות ישראלית בקישינב מגיעה בתקופה שבה הן ישראל והן מולדובה מבקשות להרחיב את קשריהן הדיפלומטיים. שתי המדינות שמרו על יחסי ידידות מאז כינון הקשרים הדיפלומטיים הרשמיים ב-1992, זמן קצר לאחר שמולדובה קיבלה עצמאות מברית המועצות. אומנם יחסים אלה לא תמיד היו במוקד תשומת הלב, אך הם נשמרו על ידי אינטרסים משותפים בתחומים כמו מסחר, חקלאות וחילופי תרבות.

קישינב מולדובה (צילום: Igor Sirbu, shutterstock)
קישיניב נראית אפורה, אבל מי שיסתובב בה יגלה לא מעט הפתעות|צילום: Igor Sirbu, shutterstock

"מה שקורה עכשיו זה מרתק", אומר השגריר ליאון. "יש הרגשה שאנחנו עושים היסטוריה. אנחנו נמשיך את היחסים הטובים בין המדינות, נרצה לבקש ממולדובה לתמוך בנו בהחלטות שונות באו"ם כפי שכבר קורה, נחזק ונעמיק את הקשרים הכלכליים, ומאז שהחלה המלחמה באוקראינה, זו המדינה שהפכה לשער הבנייה שלה מחדש".

יש תחושת ביטחון כשאתה מסתובב ברחוב בקישיניב?
"בחנויות ובסופרים שאני מסתובב בהם אני רואה שמוכרים גם מוצרים של חברות ישראליות וזה נחמד לגלות שיש כאן יבואנים ישראלים. אלה דברים קטנים שמוכיחים שיש קשר טוב שקיים. זו מדינה שהיא ידידה, האנשים אוהבים אותנו כאן.

"אני למשל שומר תורה ובתחנת הדלק הקופאי אמר לי 'שלום ישראל'. חשוב לזכור שיש כאן גם קשר עממי והיסטורי. 70 אלף יהודים עלו ממולדובה לארץ, הם מכירים אותנו טוב. יש כאן ידידות מאוד ערכית ואפשר להבין למה שר החוץ החליט להקים את השגרירות הזו".

יש למולדובה פוטנציאל להפוך ליעד תיירותי לישראלים?
"כבר עכשיו יש עד 3 טיסות ביום שמחברות בין ישראל למולדובה, וכפי שאמרתי, יש עשרות אלפי יהודים שעלו ממולדובה ויש להם קשר וזיקה למקום, אם זה בבלז או במדינות אחרות. אני לא חושב שבלז היא היעד התיירותי החם הבא, אבל מולדובה באופן כללי בהחלט יכולה להיות יעד מבוקש".

יואל ליאון (צילום: ויקיפדיה)
יואל ליאון|צילום: ויקיפדיה

"להבנתי, יגיעו לכאן בזכות הקשר והשורשים העמוקים ואז יראו את הנופים, היקבים ויגלו מדינה עם לא מעט הפתעות. טיילנו כאן למשל במרכז קישיניב, שעל פניו נראית סובייטית ואפורה, אבל כשאתה מסתובב בה אתה מגלה פינות מאוד יפות. יש כאן הרבה מה לראות ואני מאמין שתהיה משיכה בין המדינות וייחתם הסכם תיירות וניתן לפתח מסלולים עם זיקה יהודית. יש כאן פוטנציאל לשני הכיוונים אגב, גם למי שרוצה לראות מקומות יהודיים בארץ".

ליאון מסכם ואומר, שעל מנת שהנתיב בין המדינות יהפוך למבוקש יותר, האתגר הראשון של השגרירות בראשותו הוא לאפשר ולעזור לישראלים לגלות את מולדובה. "ברגע שזה יקרה, וזה התפקיד של שני השגרירים, גם שלי וגם של שגריר מולדובה בישראל, אז נוכל לתת פוקוס למדינה. יש כאן פוטנציאל ענק ליחסים נהדרים עם מדינה שהולכת לכיוון האיחוד האירופי".