תחום הרפואה המשלימה מלווה את האנושות כבר מאות שנים, אבל בעשורים האחרונים הוא הפך פופולרי ומבוקש מאי פעם. ״תחומים כמו מקצועות המגע לא היו מוכרים ומוערכים מספיק בעבר״, אומרת סאלי רידמן, נשיאת מכללת רידמן שעלתה לארץ מארה״ב לפני 35 שנה והייתה מבין חלוצות התחום בארץ. ״בשנות ה-70', בקליפורניה, התחלנו לעשות חיבור בין גוף ונפש, והיום החיבור הזה הוא מיינסטרים״.
לאה לשם, מנהלת עמיתה של בית הספר לרפואה טבעית במכללת רידמן, מדגישה גם היא את החיבור בין הרפואה המערבית לרפואה המשלימה: ״זו לא רפואה אלטרנטיבית, זו רפואה אינטגרטיבית״, היא אומרת.
״במהות שלנו, אנחנו אותו הדבר. גם הרופא המערבי הקונבנציונלי רוצה לעזור לאנשים", משלים אותה עדי פרום, מנהל בית הספר לרפואה סינית ברידמן, כשהוא מסביר שהסיבה לאינטגרציה נעוצה במטרה המשותפת: "לכן, הרופא יחפש שיתוף פעולה בכל מקום שיכול לעזור לו, בעיקר אם הוא מגיע למצב שהטיפול שלו עלול לסכן את החולה או שהוא לא מספיק אפקטיבי״.
מהגישה החדשה הזאת ומהפתיחות ההדדית כולם מרוויחים; המטפלים עצמם, שהמקצועות שלהם הופכים מבוקשים יותר ויותר ואופציות התעסוקה שלהם רבות, וכמובן המטופלים, שיכולים ליהנות מכל העולמות ולקבל את הטיפול המתאים לצרכים הספציפיים שלהם - לעתים בשילוב בין שתי השיטות לתוצאות אופטימליות.
מקצועות המגע – משלבים בין השחרור הפיזי לרגשי
מקצועות הרפואה המשלימה כוללים תחומים שונים ומגוונים. עולמות המגע נחשבים לאחד התחומים הבולטים ביותר בנושא זה. ״רגשות שאנחנו לא מביעים נשארים תקועים בגוף הפיזי שלנו״, אומרת רידמן, ״אם אנחנו אומרים שיש לנו כאב לב, אנחנו מדברים על כאב פיזי וגם על כאב רגשי. ואם נקל רק על הכאב הפיזי ולא על הרגשי, הכאב ימשיך לצוץ. הרעיון הוא להסתכל על האדם ההוליסטי. עיסוי, רפלקסולוגיה, שיאצו, עיסוי שוודי, עיסוי רקמות עמוק - כל אלה משלבים בין השחרור הפיזי לרגש. אנשים נמצאים תחת המון לחץ, חרדה, פחד, וטיפול גוף יכול להאט את קצב הלב, להוריד לחץ, לשחרר אנדרופינים, ולכן לפעמים הוא יעיל יותר מאשר טיפול בדיבור״, היא מסבירה.
לפי רידמן, לא מעט סטודנטים שלומדים רפואה משלימה, עושים זאת אחרי שעשו תואר ראשון בפסיכולוגיה, ומשלבים בין ההשכלה שכבר רכשו לטיפול במגע. הלגיטימציה שקיבלו מקצועות הטיפול במגע בשנים האחרונות, הפכו אותם למבוקשים מאוד ומעבר לתחושת הסיפוק שמגיעה עם הטיפול בבני אדם, מדובר במסלול תעסוקה מבטיח. ״בזמן הקורונה רוב הקליניקות של הבוגרים שלנו גדלו ב-25%, היה ביקוש אדיר״, אומרת רידמן, ״בנוסף, יש המון הזדמנויות עבודה בקופות החולים, בספא ובמלונות. כל הזמן מתקשרים אלינו לחפש מטפלים".
רידמן גם מפתיעה כשהיא מספרת שישראל היא אחת המדינות המתקדמות בעולם בתחום של רפואה משלימה, ובתחום הרפלקסולוגיה אנחנו אפילו המדינה המפותחת ביותר, לדבריה. ״יש לפעמים טאבו לגבי מגע, אבל אנחנו צריכים מגע לא פחות מאשר אוויר ומים״, היא מסכמת.
רפואה סינית – שימור של זרימה אנרגטית
תחום נוסף ברפואה משלימה הוא הרפואה הסינית. רפואה זו התפתחה במשך אלפי שנים, ואחד העקרונות הבסיסיים שלה, מספר פרום, הוא זרימת הדם ושימור הזרימה. ״ניקח לדוגמה את הדיקור״, הוא אומר, ״הרבה מטופלים שואלים 'איך הסינים הגיעו לדיקור?', אבל השאלה הנכונה היא לא 'איך?, אלא 'למה?', למה הם חיפשו שיטה כזאת מלכתחילה. כשמבינים שכל הרעיון היה שימור של זרימה אנרגטית ובעיקר זרימה של דם - זה נהיה מאוד הגיוני. הם בעצם רצו להגיע פנימה, להזיז דם ממקום למקום, אבל מבלי לפגוע באדם. זה התחיל מנגיעה חיצונית בלבד ולאט לאט עבר לחדירה קלה את העור״.
מלבד הפרקטיקה של הרפואה הסינית - שעדיין מתפתחת אחרי יותר מ-2,000 שנה כשהיא בסביבה דרך למידה, טיפול ומציאת פתרונות חדשים כל הזמן עבור מטופלים - היא גם מתבססת על רעיון פילוסופי: ״אנשים שמגיעים ללמוד רפואה סינית מונעים מהרצון הבסיסי לטפל ולהיטיב עם אנשים, אבל יש להם גם סקרנות לגלות תפיסת עולם אחרת, כזו שמדברת על הרמוניה, זרימה, תנועה וטיפולים שהם אינדיבידואליים ולטווח ארוך״.
״כמובן שאם יש לי בעיה כמו התקף לב - הטיפול המערבי הוא מה שיציל אותי״, ממשיך פרום, ״אבל במצבים כמו למשל שחיקת סחוסים של הברך בשל דלקת, האורתופד ייתן לי תרופה אנטי-דלקתית, שהיא מצוינת, אבל אפשר לקחת אותה לפרק זמן קצר, כי בשלב מסוים היא תזיק לכבד ולכליות יותר ממה שהיא תועיל לדלקת. במקומות כאלה יש לרפואות השמרניות חסרון - אני יכול לשפר את זרימת הדם לברך ולאפשר לגוף לטפל בעצמו לפרק זמן ארוך יותר. זה נכון גם בתחום הכאבים, מערכת העיכול, גניקולוגיה, אורולוגיה, תחום העור ועוד״.
רפואה טבעית – מניעת מחלות וטיפול בתחלואה תת-קלינית
תחום הרפואה הטבעית כולל תחתיו כמה סוגי טיפולים באמצעים טבעיים: תזונה טבעית, צמחי מרפא, תוספי תזונה, פרחי באך וגם טיפולים רגשיים דרך מיומנויות שיחה וטיפול במגע. ״לכל אלה נלווה ידע מעמיק ברפואה מערבית״, מסבירה לשם, ״לומדים לעומק את הבסיס המדעי, מדעי התזונה ומדעי החיים, ומשלבים את הידע המדעי יחד עם הגישה הטבעית. לכן, ישנם גם סטודנטים שמגיעים לתחום אחרי שסיימו תארים ברפואה, בביולוגיה או בכימיה, ואפילו רוקחים ואחיות. העולמות האלה כל הזמן מתקרבים. ברפואה הטבעית אנחנו עוסקים יותר במניעה ובתחלואה תת-קלינית, כלומר מצבים שלא נחשבים בעיני הרפואה הקונבנציונלית כמצב חולי או פתולוגיה״.
מה למשל? לשם מציינת את אחד הגורמים הנפוצים ביותר למחלות כיום - סטרס כרוני. ״סטרס יכול לשבש את החיים ואת התפקוד היומיומי, ובטיפול אינטגרטיבי בין רפואה קונבנציונלית לרפואה טבעית, אנחנו יכולים לשים אצבע על גורמים משולבים. יכול להיות שתרופות פסיכיאטריות, למשל, יפתרו את הבעיה, אבל זה לא תמיד המקרה. ברפואה הטבעית יש לנו צמחי מרפא שנקראים אדפטוגנים, התומכים ביכולת של הגוף להתמודד עם סטרס. גם אם אנחנו לא יכולים לשנות את המקור החיצוני ללחץ, אנחנו יכולים לשפר את יכולת העמידה שלנו בו, עם כלים כמו תזונה, תוספי תזונה, תזמון של תזונה, טיפול בדרכי שינה, יצירה של היגיינת שינה ועוד״.
לימודים בפריסה ארצית – גם בפריפריה
רידמן, פרום ולשם מסכימים באופן גורף שלמידת המקצועות האלה מתאימה חד משמעית לכולם, אבל בראש ובראשונה למי שרוצים להיות מטפלים בבני אדם. בנוסף, הם כולם מזכירים את העובדה שמלבד רכישת מקצוע מבוקש וכלכלי, הסטודנטים שמגיעים ללמוד את התחומים האלה מרוויחים גם שינוי אישי בחיים שלהם עצמם ובחיי המשפחה שלהם, ולומדים גישות פילוסופיות שתורמות להם לנהל חיים שמחים יותר, לצד ההשכלה המקצועית.
למכללת רידמן יש כמה יתרונות בולטים שהופכים אותה למכללה המובילה בישראל לרפואה משלימה. יתרון אחד הוא הפריסה הגיאוגרפית, עם קמפוסים צפוניים בחיפה וכנרת בנוסף לקמפוסים בתל אביב, באר שבע ובירושלים, כך שמי שמתגורר באזור הצפון או מחפש לעשות רילוקיישן לחוויית לימודים מעט שונה - יכול ליהנות מהמיקום של הקמפוסים.
בנוסף, ברידמן מקפידים להיות כל הזמן עם היד על הדופק - להתאים את הלימודים למציאות המשתנה ולשינויים הדינמיים בתחומי הרפואה המשלימה וגם הרפואה הקונבנציונלית. צוות המרצים במכללה מתגאה בחדשנות ובמעקב הצמוד אחר הטרנדים העולמיים, ובהשראתה של סאלי רידמן, ממשיכים להביא למכללה חידושים פורצי דרך ולהוביל את התחום בזירה המקומית.
רוצים לשמוע עוד על מסלולי הלימוד ברפואה משלימה? לחצו פה לכל המידע>