החיפוש "האם צריך ללמוד?" בגוגל אורך 0.35 שניות ומעלה לא פחות מ-11,400,000 תוצאות. ככה זה כשגם שאלות שפעם היו תופסות מקום מרכזי בשיח שבין הורים לילדיהם, היום כבר נשאלות רק בגוגל. בני דור ה-Z, אותם צעירים שנולדו אחרי שנת 1995, מתמודדים היום עם השאלה הזאת בעולם שמשתנה לנגד עינינו מהר יותר משאנחנו חושבים, ואם פעם הם היו מהרהרים בה במשך חודשים, היום זה לוקח להם רק 0.35 שניות.
פעם המסלול הישראלי היה ברור, הוא הונחל לצעירים על ידי ההורים והאחים הגדולים שלהם: תיכון, צבא, טיול גדול, פסיכומטרי והיישר לאקדמיה. "לא משנה מה תלמד, העיקר שתלמד", "העיקר שיהיה לך תואר ביד", הם רק חלק מהמשפטים שצעירים בתחילת שנות העשרים לחייהם שמעו על בסיס יומיומי. היום המשפטים האלה התחלפו במנטרות כמו "האקדמיה כבר לא רלוונטית" או "הניסיון המעשי חשוב יותר". נכון, ישראל היא עדיין מהמדינות המשכילות ביותר במערב, אבל צעירים רבים נוטשים את האקדמיה במה שנראה כמו לא פחות מתופעה מטרידה לטווח הרחוק.
אי אפשר להאשים אותם, חסרונותיה של האקדמיה לעומת שוק העבודה ברורים; ללמוד זה מלחיץ, זה דורש השקעה וזמן וזה לא מתגמל באופן מידי כמו משכורת שמופקדת לחשבון הבנק מדי האחד או העשרה בחודש. אבל אפשר גם אחרת: אפשר לשלב בין שני העולמות האלה וליהנות מהטוב שיש לכל אחד מהם להציע.
פתרון אחד אליו פונים רבים מבני דור ה-Z הוא שילוב של לימודים תוך כדי עבודה. בזמן שהיתרונות של המסלול הזה ברורים – צבירת ניסיון מעשי לצד ידע אקדמי, לרוב הוא גוזל מהסטודנטים שבוחרים בו מחיר יקר. כאמור, לימודים אקדמיים הם לרוב אינטנסיביים ודורשים מאמץ והשקעה של זמן, שלא תמיד יש בנמצא לסטודנטים עובדים. חיסרון נוסף הוא היעדר זיקה בין תחום הלימודים לתחום העבודה. בעוד שבמקצועות ההייטק קל יותר לעבוד כבודק תוכנה או מתכנת זוטר בשנים המתקדמות לתואר, לאחר שכבר נצבר ידע בסיסי בתחום, אך במקצועות ההומניים זה כמעט בלתי אפשרי.
בין תל אביב לסין
פתרון אחר הוא לימודים שכוללים כלים לחיים ומקצוע של ממש, והם כבר מזמן לא בגדר פנטזיה. באקדמית נתניה לדוגמה, השכילו להבין את המגמה הזאת וחנכו פקולטות חדשות ובלעדיות. בין הפקולטות הללו ניתן למצוא את בית הספר ללימודי בנקאות ושוק ההון, שמעניק לתלמידיו הבנה בסיסית בכלכלה המודרנית. בעידן הגלובלי שבו אנחנו חיים, כשגבולות הם בגדר המלצה בלבד ואיש עסקים שיושב במגדל בתל אביב עובד בצמוד לעמיתו בסין, חשיבותו והשפעתו של הענף הולכת וגדלה.
שוק ההון מפגיש בין חברות הזקוקות למימון לבין חברות אחרות שמעוניינות להשקיע בהן את הונן. קיומו של שוק הון יציב וחזק אם כך, הוא גם תנאי בסיסי לקיומן של חברות ההייטק, שמצעידות את העולם כולו קדימה. לולא שוק הון שמנוהל על ידי מומחים בתחומם, לא יוכל העולם ליהנות מפירותיו של הענף – מהסמארטפונים שכולנו משתמשים בהם ביום-יום, דרך תוכנות ואפליקציות שונות ועד מכשור רפואי מתקדם ומציל חיים.
תחום נוסף שמכשיר את הסטודנטים ל"חיים האמיתיים", הוא מנהל עסקים. נכון, זה תואר שקיים גם במקומות אחרים, אך באקדמית נתניה הוא מתחלק למסלולים מגוונים ובלעדיים, בהם ה-SMB שעוסק בשאלת הליבה – איך לגרום לעסק פרטי להתנהל בהצלחה. בעיקר היום, בצל האיום של הגעת אמזון לישראל, רכישת הכלים לניהול עסק פרטי חשובה מתמיד. נכון להיום, צעירים רבים פונים לתחום היזמות, מקבלים לידיהם עסק משפחתי או פותחים עסק משלהם מבלי לדעת את עקרונות הבסיס בניהול נכון, מה שמוביל אותם פעמים רבות להתנהלות כלכלית שגויה ולעיתים אף לפשיטת רגל. כמו כן, באקדמית נתניה תוכלו למצוא את המסלול החדש ללימודי תואר ראשון במנהל עסקים, הנמשך שנתיים בלבד ומאפשר השתלבות מהירה ויעילה בשוק העבודה הדינאמי והמשתנה.
גם לימודי ביטוח מהווים "הימור בטוח" עבור מי שמחפש לימודים פרקטיים שיאפשרו השתלבות מקצועית מהירה בשוק העבודה. אנחנו אולי מכירים את המושג הזה בהקשרים אחרים, אבל תחום הביטוח הוא למעשה עולם תוכן נרחב במיוחד שמהווה את אחד הענפים הכלכליים החשובים והגדולים במשק הישראלי, עם היקף השקעות של מיליארדי שקלים. האקדמית נתניה היא המוסד היחיד בישראל המוסמך על ידי המועצה להשכלה גבוהה להעניק תואר אקדמי ראשון בלימודי ביטוח ולאפשר למסיימיו קריירה ניהולית בתחום הפיננסים; התמחות בניהול סיכונים, משכנתאות, מיסוי, חברות הפנסיה ועוד.
בסופו של דבר, לא משנה באיזה מסלול אתם בוחרים, העיקר שתזכרו שהעולם שלנו השתנה, ותעודה ממוסגרת על הקיר אולי תגרום לאמא להיות מאוד גאה אבל לא בהכרח תבטיח לכם עתיד מקצועי נכון וביטחון כלכלי להמשך חייכם. לכן, כשאתם שוקלים מה ללמוד או איפה – כדאי לבדוק גם את האקדמית נתניה.