האוניברסיטה העברית בירושלים חולשת על 6 קמפוסים, 7 פקולטות ו-14 בתי ספר. מלבד 8 פרסי נובל שנרשמו על שמה ויותר מ-10,000 פטנטים, "העברית", כפי שהיא מכונה באקדמיה, גם נמנית עם 100 האוניברסיטאות הטובות בעולם. בקיצור, עם נתונים כאלה אין פלא שמדובר במוסד מבוקש וביעד שאותו מציבים לעצמם עשרות אלפי סטודנטים בשנה.
אבל מה שמפתיע לגלות על האוניברסיטה העברית קשור למספר הסטודנטים שעוברים בשבילה לבירה. מסתבר שמדי שנה, כ-70% מהסטודנטים החדשים מגיעים מחוץ לעיר וסקרים תקופתיים מגלים שיותר מ-80% מתוכם מגדירים את עצמם "שבעי רצון מהחיים בירושלים". הסיבה היא כנראה הקשר החזק בין האוניברסיטה העברית לבין ירושלים עצמה והאופן שבו הסטודנטים מתמזגים עם החיים בעיר.
אם כבר לצאת מהבועה, אז רק בירושלים
בבחירה ללמוד בירושלים יש את מה שמכונה "יציאה מהבועה": העיר והאוניברסיטה משולבות זו בזו והסטודנטים מעורבים בהוויה הירושלמית. הם יושבים בברים ברחובות הקטנים של נחלאות, מדברים על פילוסופיה ופוליטיקה עם באסטיונרים ממחניודה ועובדים בגופים ירושלמים שיוצרים שינוי. למעשה, בכל ירושלים לומדים כ-42,000 סטודנטים ואפשר בקלות להבין למה.
במקביל, סטודנטים מהעברית מתנדבים בגופים עירוניים ומקימים בעצמם המון יוזמות שמשפרות את העיר. כשהם לא עושים את כל זה וסתם רוצים לנוח, עיריית ירושלים מאפשרת להם להרים ליינים של מסיבות דירה או סתם לשחק "אולטימייט פריזבי" ולעשות יוגה בגן סאקר.
מעבר לכך, בקשר של הסטודנטים לאוניברסיטה בירושלים יש משהו מיוחד שלא קיים בערים גדולות אחרות. בבאר שבע לדוגמא יש קהילה סטודנטיאלית אבל היא מובחנת מהעיר, בעוד בתל אביב הסטודנטים מורגשים מאוד בין דיזינגוף לאבן גבירול - אבל הם ממש לא קבוצה מגובשת.
האוניברסיטה העברית למעשה מוכיחה עד כמה חשוב שהסטודנטים ישתלבו בעיר. מכאן נובע הערך המוסף של הלימודים ועם החוויות האלה הסטודנטים יוצאים לחיים האמיתיים. רק תשאלו את הצעירים שמרוכזים במשולש של רחביה, נחלאות ומרכז העיר ואחר כך גם את אלו שמפוזרים בין בית הכרם, קריית יובל, קטמון הישנה והגבעה הצרפתית.
בירה בחינם? בשביל זה נרשמים לאוניברסיטה
האמת שהחיבור לירושלים בולט כבר שמגיעים ליום פתוח באוניברסיטה העברית. בכל יום פתוח כזה מקפידים להביא משהו מהשוק כדי להכניס את המועמדים לאווירה הירושלמית, ומשקיעים זמן ויחס אישי בהסבר על העיר, על הרכבת הקלה ועל הקמפוסים.
סטודנטים מהעברית מתרגלים לאווירה ומקיימים ארוחות שישי המוניות וארוחות שישי קטנות וביתיות. כל זה נוצר באופן אורגני אבל גם בתמיכה של אגודת הסטודנטים בתחילת השנה, בעיקר בשביל לחבר את החבר'ה החדשים אחד לשני ולסטודנטים ותיקים. בהמשך, יש אירועים שהאוניברסיטה עושה בתוך העיר ובאופן שתורם לחיבור עם הקהילה.
לא סגורים על מה ללמוד? תנו לנו לעשות לכם סדר>>
אירוע הדגל השנתי נקרא "איינשטיין בעזה" כי הוא מתקיים ברחוב עזה והרחובות הסובבים עם הופעות רחוב, במות ומרצים ש"יורדים מהפודיום" ובאים לבתי עסק ולדירות של סטודנטים - אך כדאי להזכיר גם את ערבי Brain & Beer: הרצאות קצרות שמועברות על ידי סטודנטים בנושאים שקשורים למדעי המוח ובירה בחינם. יש יותר טוב מזה?
בין לבין, ארגונים ירושלמים מובילים כמו "רוח חדשה", "צעירים במרכז", "מיידע'לה" ועוד עוטפים את הצעירים בעיר ויוצרים בשבילם הזדמנויות לקשרים. כך תקופת לימודים טיפוסית משלבת בין כל העולמות ומעניקה לסטודנטים בירושלים כלים וחוויות. מכאן ברור עד כמה לעירייה בעצמה חשוב לתת מקום לסטודנטים ולייצר את החיבור בינם לבין ירושלים, באופן שפשוט לא קורה באף עיר אחרת בארץ.