היתרונות של לימודי מדעי המחשב כבר די ברורים לכולנו - ישראל היא מעצמת הייטק, קריירה בתחום לרוב מאוד מתגמלת כלכלית, ובוגרים ובוגרות של לימודי מדעי המחשב יכולים להשתלב כמעט בכל תחום בשוק, שהרי העבודה בתחום ממש לא מוגבלת רק לחברות הייטק.

אבל גם אם כבר בחרתם להירשם לתואר ראשון במדעי המחשב, יש כמה דברים שכדאי לדעת על התואר עצמו ואיך למקסם אותו כדי לצאת ממנו מוכנים כמה שיותר לעולם התעסוקה ולטפס גבוה בסולם האפשרויות. בדיוק בגלל זה תפסנו לשיחה את מאור אסא, סטודנט לתואר ראשון במדעי המחשב בקריה האקדמית אונו, שנתן לנו כמה טיפים חשובים כדי להוציא את המירב מהתואר שלכם.

התנסו תוך כדי התואר בתחומים שונים

מאור נמצא רק בשנתו השנייה לתואר וכבר גילה שבנוסף לרכישת הידע של המקצוע עצמו הוא נהנה גם ללמד אותו, אבל ישנן עוד אופציות להתנסות בתחומים שונים. בקריה האקדמית אונו למשל תוכנית התואר הראשון למדעי המחשב במכללה שמה דגש משמעותי על יזמות, כך שכל הסטודנטיות והסטודנטים לומדים ומתנסים גם בצד הזה של התחום, כדי שיוכלו פוטנציאלית להקים סטארטאפ משלהם. ״אנחנו מקבלים המון תוכן מתחום היזמות. לא בכל מקום מלמדים סטודנטים למדעי המחשב גם את הצד הפרקטי של היזמות והחדשנות - לשבת בצוות, לבצע העלאת רעיונות בצורה יעילה, לבנות מודל או תכנית עסקית לסטארטאפ, להציג מצגת בפני משקיעים״.

בקורסי היזמות השונים במכללה סטודנטיות וסטודנטים עובדים על רעיון משלהם למודל עסקי, מדברים על גישות להצלחה של סטארטאפים והבנה של עולם היזמות בכללותו, בונים תוכנית עסקית, לומדים לבצע ניתוח שוק, תוכנית אסטרטגית ותוכנית פיננסית, לומדים על יצירתיות וחדשנות בתחום ההייטק ועוד. בנוסף, לאחר שלוש שנים של תואר ראשון הסטודנטים במסלול ממשיכים למסלול של שנה אחת נוספת בלבד שמקנה להם MBA - תואר שני במנהל עסקים.

עובדי הייטק (צילום: NEW DATA SERVICES | @new_data_services, unsplash)
״קשר אישי עם המרצים זה לא משהו מובן מאליו״|צילום: NEW DATA SERVICES | @new_data_services, unsplash

״בנוסף, תוך כדי התואר, הרמה שלי במתמטיקה ובתכנות עלתה באופן משמעותי, וניצלתי את זה כדי להתנסות בתחום ההוראה״, מספר מאור. ״נתתי שיעורים פרטיים בשני התחומים ובמקביל הייתי גם חונך של כמה קבוצות סטודנטים במכללה שלומדים מנהל עסקים וחשבונאות, בנושא המתמטיקה. האופציה להבין שהוראה מעניינת אותי ולהתנסות בה היא התפתחות שלא ציפיתי שתקרה במכללה, אבל למדתי על עצמי שאני אוהב ללמד ולהעביר חומר, הסטודנטים מרוצים ובנוסף, החונכות היא גם בתשלום״.

הוציאו את המקסימום מהקשרים והממשקים עם המרצים

״קשר אישי עם המרצים זה לא משהו מובן מאליו״, אומר מאור. ״באוניברסיטאות גדולות המרצה בקושי זוכר את שמך, אבל במכללה המצב הוא שונה ופוגשים מרצים ומתרגלים רבים במהלך התואר, רובם בעלי שם וידועים בתעשייה. אבל חובת ההוכחה היא עדיין עליך - אם את/ה טוב/ה, הם שמים לב אליך ועשויים להציע לך הצעת עבודה או עזרה במחקר, לי למשל זה קרה עם אחד המרצים, הייתי עוזר מחקר ופיתחתי קשרים עם אנשי סגל נוספים שפגשתי תוך כדי העבודה על המחקר״.

עזרה במחקר היא כמובן הזדמנות מצוינת, אבל ישנן עוד דרכים למקסם את הקשרים עם המרצים. אל תשכחו שהם כולם שם כי יש להם תשוקה מסוימת לתחום שהביאה אותם לעבוד בו וגם ללמד אותו, אז אל תתביישו לשאול שאלות, להגיע לשעות קבלה ולהתייעץ עם מרצות ומתרגלים בנוגע לחומרים הנלמדים או אפשרויות הקריירה העתידיות שלכם.

בצעו הכשרות מעשיות

תואר מוצלח לא מלמד אתכם רק את הצד התיאורטי של המקצוע שלכם, אלא מכין אתכם עם ניסיון בפרקטיקה עצמה. הקפידו לבחור בתואר שמציע קורסים וסדנאות עם עבודה מעשית, ושימו לב גם לתארים שמשתפים פעולה עם חברות חיצוניות. תוכניות מהסוג הזה יעזרו לכם ללמוד את הפרקטיקה כפי שהיא מתבצעת מחוץ לקירות מוסדות הלימודים, בעבודה שאחרי התואר, וזו כמובן גם הזדמנות מצוינת ליצור קשרים בעולם החיצוני עוד לפני שסיימתם ללמוד. בקריה האקדמית אונו, לדוגמה, משתפים פעולה עם מטריקס, SQLink וחברת הביטוח מגדל.

עובדת במשרד (צילום: Annie Spratt @anniespratt, unsplash)
בצעו הכשרות מעשיות|צילום: Annie Spratt @anniespratt, unsplash

התייחסו לכל חלק בלימודים כהזדמנות להצטיין

לעתים, סטודנטים נוטים לחשוב שעצם קבלת תואר מספיקה כדי להשתלב לאחר מכן בשוק העבודה, אבל בתחום תחרותי כמו הייטק (כמו גם ברוב תחומי הקריירה) חשוב לזכור שגם הלימודים עצמם מלאים בהזדמנויות, וחשוב לנסות להתברג בתחום כמה שיותר מוקדם, וגם לבלוט לטובה בלימודים. ״חשוב להיות רציניים, לא להוריד את הרגל מהגז, להיות נוכחים ופעילים בהרצאות ובשיעורים״, אומר מאור. ״אבל אל תתביישו להגיד את מה שלא בסדר. ההצלחה שלנו היא גם ההצלחה של המקום, ובמקרה שלי המכללה ממש קשובה אלינו ועושה הכול כדי שנצליח״.