עבודה סוציאלית הוא מקצוע עם תדמית מורכבת - מצד אחד הוא לא זוהר, קל או מתאים לכולם, אבל מי שהרצון לשנות ולשפר את העולם בוער בו - יתקשה למצוא מקצוע מספק יותר. אז אם אתם מחפשים מקצוע שיש בו היבט אקטיביסטי-חברתי, יכול להיות שלימודי עבודה סוציאלית הם בדיוק בשבילכם.

שוחחנו עם הדס דיקמן, ראש היחידה ללימודי שדה במכללה האקדמית עמק יזרעאל, וריכזנו 5 דברים שכדאי לכם לדעת על עבודה סוציאלית:

  1. מדובר באחד המקצועות הבודדים שבסיום לימודיהם מקבלים גם תעודה מקצועית
    "בניגוד למקצועות כמו עריכת דין או סיעוד, בהם הפרקטיקום ממשיך לאחר סיום התואר האקדמי, התארים בעבודה סוציאלית בישראל בנויים כך שאת ההתמחות המעשית מבצעים הסטודנטים והסטודנטיות במהלך שלוש שנות התואר", מסבירה דיקמן. "הפרקטיקום מלווה באופן הדוק על ידי מדריכים מוסמכים, ובסיום הלימודים מקבלים הבוגרים תעודת סיום תואר אקדמי לצד תעודת הסמכה מקצועית שמאפשרת להם להתחיל ולעבוד כעובדים סוציאליים מן המניין".
  2. למרות התדמית - זו בהחלט עבודה שאפשר להתקדם בה ולהגיע לשכר נאה
    "עבודה סוציאלית היא בראש ובראשונה שליחות חברתית משמעותית, ולכן קשה למצוא בלימודים לתואר אנשים שכל מטרתם בחיים היא להפוך לעשירים במיוחד. אבל בניגוד לתדמית שדבקה בה, בהחלט ישנם מסלולי קידום בתחום. עובדים סוציאליים מתחילים לא ירוויחו הון במגזר הציבורי, אבל במהלך שנות הקריירה ישנה אפשרות להעמיק ולהתפתח ולהפוך למומחה מבוקש בתחום ספציפי, לפרסם מאמרים גם לא במסגרת האקדמיה ולהיחשף להזדמנויות תעסוקתיות וגם כלכליות שקשורות להתמחות", היא מסבירה וממליצה לא לוותר על ההתחלה במסלול השירות הציבורי, מכיוון ששם נחשפים למגוון רחב של מקרים ועבודה עם גופים שונים, והניסיון שם הוא חסר תחליף. כמו כן, לאחר צבירת הניסיון, בהחלט ניתן למצוא הזדמנויות תעסוקה גם במגזר הפרטי, בארגונים מתמחים, בעבודה כפרילנסרים ואפילו בהקמת קליניקה פרטית.
  3. הקדמה הטכנולוגית תחליף הרבה מקצועות - אבל לא את העבודה הסוציאלית
    "בשנים האחרונות מדברים לא מעט על שחיקת מקצועות - העולם מתקדם טכנולוגית, הבינה המלאכותית מגיעה כל הזמן לשיאים חדשים, ומקצועות רבים מצטמצמים או אפילו נעלמים לחלוטין מן העולם. אבל בכל פעם שמתפרסמת רשימה של מקצועות שיישארו בסביבה - עבודה סוציאלית תמיד מופיעה בה. הסיבה לכך היא פשוטה - כשעוסקים באנשים, בבעיות חברתיות ובמקצוע שהוא בבסיסו אקטיביסטי, אין שום תחליף לגורם האנושי. העובדים הסוציאליים תמיד יהיו נחוצים".
    עבודה סוציאלית (צילום: _HQuality, shutterstock)
    צילום: _HQuality, shutterstock
  4. כבר במהלך הלימודים תוכלו להכיר מקרוב את התחום בשטח
    מלבד הפרקטיקום, שהוא העבודה המעשית שמלווה את הסטודנטים לעבודה סוציאלית במשך כל שנות הלימוד בכל המוסדות האקדמיים בארץ, דיקמן מספרת שבמכללה האקדמית עמק יזרעאל שמים עוד דגש מיוחד על החיבור בין הלימודים לעבודה בשטח.

    ״אני קוראת לזה 360 מעלות - גם ברמת הסטודנט וגם ברמת המערכת״, היא מסבירה. ״ברמת הסטודנט, אנחנו מסתכלים על תהליך הלמידה שלו באופן שלם - מה שקורה בקמפוס, בקורסים העיוניים ובסדנאות ומה שקורה איתו בחוץ, בשדה. כך שאם סטודנט מצטיין בלימודים האקדמיים ומתקשה בשטח - או להיפך - אנחנו לא אומרים שהוא לא מתאים אלא בודקים מה מקור הפער ומסייעים לו. ברמה המערכתית - אנחנו עובדים על חיזוק הקשרים בין המדריכים בשדה בשירותי הרווחה השונים לבין סגל המרצים, מזינים כל הזמן את השדה במחקר וידע אקדמי ובמקביל את האקדמיה בידע עכשווי בשדה. כמו כן, אנחנו מאוד קשובים למגמות עכשוויות, נמצאים בקשר הדוק עם גורמי הרווחה ברמה הארצית והאזורית, בונים שותפויות בין האקדמיה לקהילה ותוכניות העשרה לסטודנטים וגם לצוותים בשדה. בנוסף, אנחנו ניגשים למקצוע בגישה אקטיביסטית - לא בגישה אקדמית מנותקת, וחשוב לנו לייצר השפעה חיובית באזור״
  5. עבודה סוציאלית היא מאוד רב גונית
    "עובדים סוציאליים עובדים ברמת הפרט אבל גם ברמה המשפחתית או הקבוצתית, בקבוצות של טיפול בהתמכרויות, בבתי כלא, בשירותים קהילתיים וגם ברמת שינוי המדיניות בדרגים בכירים. הם יכולים להתמחות בעבריינות, בבריאות ובבריאות הנפש, לעבוד עם נשים, ילדים ונוער ועוד אינספור תחומים. עובדים סוציאליים נמצאים בשירותי הרווחה הציבוריים, אבל גם בארגונים כמו ״אופק נשי״ שמסייע ותומך בנשים בזנות. הם גם מספקים שירותים משניים אך חיוניים בבתי חולים, בבתי ספר ובחברות פרטיות. בנוסף, הם לוקחים חלק במערכי חירום ארציים, מטפלים בפתרון בעיות אבל גם במניעה, למשל בליווי מתמודדי נפש ומגבלות בכניסה למסגרות תעסוקתיות וחברתיות", מספרת דיקמן ומסכמת: "במילים אחרות - האופציות הן אינסופיות, כך שבמהלך הלימודים, וכמובן לאחר מכן במהלך הקריירה, הסטודנטים והבוגרים של לימודי עבודה סוציאלית יוכלו ליהנות מעולם רחב ומלא באפשרויות".