"החיים מתחילים ב-40", אמר הפילוסוף וולטר פיקין, ונראה שככל שעובר הזמן - אמירתו הופכת רלוונטית יותר. יש מי שמדברים על משבר אמצע החיים, שידוע גם בתור "משבר גיל 40", אותו נוטים לאפיין בצורך בשינויים דרמטיים בחיי היומיום, בקריירה או במערכת היחסים. אולם, הרצון לשינוי הוא טבעי ואינו קשור בהכרח למשבר, ומכאן, גם לא חייב להיות דרמטי.

"יש מי שמבקשים שינוי מהקצה אל הקצה, אבל יש רבים אחרים שבסך הכול טוב להם במסגרת המקצועית ובזו המשפחתית, ועדיין, מרגישים שמשהו חסר", אומרת שבי גוברין, ראש בית הספר ללימודי תעודה בסמינר הקיבוצים. "לא חייבים לעזוב את מקום העבודה כדי לעבור שינוי שעלותו האישית והכספית גבוהה".

נראה, שהדבר נכון במיוחד היום. "אנשים נעשים יותר ויותר רב תחומיים", ממשיכה גוברין. "אנחנו נחשפים לתחומים שונים ורוצים להתפתח בכיוונים חדשים. למשל, יכולים להיות אנשים בעלי מקצועות 'פורמליים' בהווייתם, כמו עורכת דין או רואה חשבון, שיהיו מעוניינים לפתח את התובנה וההבנה שלהם בתחומי הנפש, או להתנסות בדרכי מבט אחרות ולהביא לידי ביטוי דברים בפנימיות שלהם שלא מקבלים מקום במסגרת חיי היומיום.

בסמינר הקיבוצים מתפתחת בשנים האחרונות קהילה הולכת וגדלה של "חוזרים ללימודים" – אנשים שאוהבים את חייהם אבל רוצים להוסיף להם מימד נוסף, זווית אחרת.

הנה שש דרכים שבהן תוכלו להשקיע בעצמכם:

להירשם לקורס בפסיכולוגיה

"מעבר לכך שקורסים בפסיכולוגיה מחזירים אותנו לחוויה לימודית 'של פעם', בכך שהם מעשירים את הידע שלנו בתחום שהפך להיות אבן יסוד של כל אדם משכיל, מדובר בקורסים מרתקים, שנוגעים בדברים שכולנו חווים ופוגשים ביומיום, למשל בהורות שלנו, או בהבנת מערכות היחסים בחיינו. תהליכים רגשיים, התפתחות הילד, חרדות, מצבי סיכון והתמכרויות - אלה הם רק חלק מהנושאים שאפשר להעמיק בהם", אומרת גוברין. בסמינר הקיבוצים יש סדרת קורסי מבואות בפסיכולוגיה,  שמתקיימים מספר פעמים בשנה, בשעות ובימים שונים, ומאפשרים חלון הצצה לנפש האדם.

להתחבר לצד האומנותי שבכם

"רוב האנשים חיים 'מהצוואר ומעלה' ביומיום שלהם. כלומר, אנחנו רואים ושומעים, מדברים (בלי סוף), צורכים תכנים מעל גבי מסכים, אבל הגוף נשאר מחוץ לתמונה.. התנסות באומנות מאפשרת לשלב את הגוף, ולעורר לחיים את התחושות והחושים שלנו. קורסי האומנות נועדו לאפשר לאנשים לצאת מהמשבצת. אתה יכול להיות האדם המרובע ביותר בעולם, אחד שלא לוקח סיכונים, אבל סדנת אמנות בצבע מאפשרת לך לצאת מהקופסא ולבטא משהו אחר. התנסות ברישום מלמדת אותך להתבונן באמת ולעומק על דברים, שבדרך כלל העין חולפת עליהם. התנסויות כאלה מלמדות אותנו משהו גם לאחר שהסדנה הסתיימה. הן משפיעות עלינו בעקיפין גם בתחומים אחרים בחיים, ולתת לנו אומץ לעשות דברים קצת אחרת".

שש דרכים לעבור שינוי באמצע החיים  (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
להתחבר לצד האומנותי שבכם|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

להתחיל לכתוב

"כתיבה יכולה להיות בהיקף של  140 תווים ובהיקף של 140 עמודים. כך או כך, היום יותר ויותר אנשים עוצרים לרגע את מרוץ החיים כדי לכתוב וכדי לפגוש אנשים אחרים דרך טקסטים. בסמינר הקיבוצים קם מרכז "טיוטות", שבו נפגשות קבוצות של אנשים שלקחו פסק זמן והצטרפו לסדנאות כתיבה וקריאה; הייחוד של הסדנאות הללו הוא השילוב בין מפגש חווייתי לבין מסגרת למידה אקדמית שנותנת ערך מוסף ומאפשרת להפוך אותן לנקודות זכות אקדמיות, במידה ומחליטים להיכנס למסע לימודי ארוך יותר.

לצאת לטיול

בעבר, "הטיול הגדול" היה הרפתקה של גיל 21, חוויה של אחרי הצבא. בשנים מאוחרות יותר, רוב האנשים היו יוצאים לטיולים קצרים לארה"ב ולאירופה, ולאחר הפרישה לגמלאות, טיולים מאורגנים במקומות אקזוטיים היו לדבר מקובל. היום, כללי המשחק השתנו, ואפשר לראות יותר ויותר אנשים בגילאי 40 ו-50 עוצרים את החיים לחודש ומעלה, ויוצאים לטיול ביעדים כמו הודו או המזרח הרחוק. טיול כזה הוא בדרך כלל הרבה יותר מהתאווררות קלה, ומאפשר לכם להתנתק מהמרוץ היומיומי, להתחבר לעצמכם מחדש ולגלות דברים חדשים, על עצמכם ועל העולם.

שש דרכים לעבור שינוי באמצע החיים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
לצאת לטיול|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

להתנדב בהוראה

"כל התנדבות מביאה איתה תחושת משמעות. עבור מי שרוצה להתנדב עם ילדים, ולקבל גם חלון הצצה אל מערכת החינוך, קיימת האפשרות להיות תומכי הוראה בבית ספר. כלומר, לבוא לבית הספר אחת לשבוע או אחת לחודש, להיפגש עם ילדים ולהביא משהו מעולם התוכן שלכם. יותר ויותר אנשים ממקצועות חופשיים ומתחומי ההיי-טק מחפשים נקודת חיבור אנושית כזו, שבה אפשר לתת ולהתחבר. עבורם, ליווי של ילד אחד או קבוצה קטנה של ילדים בתהליך חינוכי מהווה מרכיב שמוסיף ערך ומשמעות לחיים", אומרת גוברין. פרוייקט "יחד מורים", שפועל מזה שנים, קם ונוצר על בסיס התנדבותי, שבמסגרתו ניתן לקבל הכשרה וליווי, ללא עלות.

להצטרף למשלחת הומניטרית

משלחות הומניטריות פועלות במצבי קיצון, כמו אסונות טבע או מלחמות. מדינת ישראל נודעת בתרומה המשמעותית שלה למדינות ואיזורים נפגעי אסון.בניגוד למה שרבים חושבים, לא חייבים להיות רופאים כדי לקחת חלק במשלחות סיוע. "סמינר הקיבוצים מציע תכניות הכשרה לסיוע הומניטרי, בשותפות עם המכון ללימודי שטח; חלק מבוגרי תכניות אלה הצטרפו למשלחות לאזורי אסון ומצוקה".

בימים אלה מוצגת בבית הספר ללימודי תעודה תערוכת תצלומים של משרד החוץ, המציגה את מעורבותה הרב תחומית של המדינה בסיוע למדינות ואזורים בכל רחבי העולם.

שש דרכים לעבור שינוי באמצע החיים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
להצטרף למשלחת הומניטרית|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock