בעולם הוויסקי יש תפקידים שהם הרבה יותר מטייטל, אלא סמל למצוינות. אחד מהם הוא המאלט מאסטר - תפקיד שדורש לא רק ידע בלתי נתפס, אלא גם חזון, יצירתיות ואומץ לשבור את הגבולות. אם יש מישהו שמגלם את כל זה, הרי שמדובר בבריאן קינסמן - המאלט מאסטר הנוכחי של גלנפידיך.

קינסמן, כימאי בהכשרתו, התחיל את הקריירה שלו בכלל בתחום רפואת השיניים, אבל מהר מאוד הבין שהמקום שלו נמצא במקום אחר לגמרי, במזקקות הוויסקי של וויליאם גרנט אנד סאנס. תחת כנפיו של לא פחות מאשר המאלט מאסטר האגדי, דיוויד סטיוארט, קינסמן עבר מסע שהפך אותו לאחד האנשים המשפיעים ביותר בעולם האלכוהול. היום, השם שלו חרוט על הבקבוקים של גלנפידיך ומאנקי שולדר והוא האיש שמנווט בין מסורת לחדשנות, ומגדיר מחדש את הגבולות של עולם הוויסקי.

"חיפשתי עבודה בתור כימאי ואז ראיתי מודעת דרושים", מספר קינסמן בריאיון לפורבס. "חשבתי לעצמי 'חברת וויסקי, זה נשמע די מגניב', והרגשתי שזו התאמה טבעית כי למדתי כימיה. התפקיד הראשון שלי היה לחקור את הכימיה של עץ האלון ושל המשקאות החריפים במזקקת וויסקי בדרום סקוטלנד. עשיתי את זה כמה שנים, ולאט לאט התקדמתי בתוך החברה".

קינסמן מספר לפורבס שבהתחלה הוא בכלל לא חשב על זה כקריירה אמיתית: "זה היה נראה לי כמו ג’וב מעניין - זה הכל. אבל אני אגיד לך משהו, תוך שעתיים ביום הראשון שלי, התאהבתי. הגעתי בלי מושג על עולם הוויסקי, אבל היו לי מנטורים מדהימים שלקחו אותי תחת חסותם, וכל מה שלמדתי פשוט הלהיב אותי. לא עבר הרבה זמן עד שהבנתי שזה המקום שלי ושפה אני צריך להיות".

בסקוטלנד, ויסקי הוא לא סתם משקה, אלא חלק מהתרבות, מהמשפחה וה-DNA. "גדלתי במשפחה סקוטית מאוד מסורתית, אז ויסקי תמיד היה שם. בכל חגיגה או אירוע משפחתי הייתה לפחות בקבוק בלנדד ויסקי על השולחן - לרוב Bell’s שהיה הפייבוריט של סבא שלי, שהיה חובב ויסקי מושבע. אני לא יכול להגיד שבילדותי פיתחתי תשוקה למשקה, אבל הוא בהחלט היה חלק מהתרבות שספגתי. ובוא נגיד את האמת: ניגנתי על חמת חלילים, ואיפה שיש חמת חלילים, יש גם ויסקי. זה בלתי נמנע. באוניברסיטה הייתי שותה מדי פעם, אבל לא הייתי איזה אנין טעם".


איך מגיעים לתפקיד שאנשים בתעשיית הוויסקי רק חולמים עליו? אצל בריאן קינסמן, זה התחיל עם המנטור, תשוקה למדע, ושיחה אחת ששינתה הכל. "המסע שלי התחיל עם ג’ון רוס, המנטור הראשון שלי, ובנאדם שתמיד היה בו צד של מורה מתוסכל. הוא פשוט לא היה יכול שלא ללמד - כל שאלה, כל נתון, הוא תמיד דחף אותי לחשוב. 'למה הגרף הזה שונה? מה הסיבה למהירות האדים הזאת?', הוא באמת פתח לי את הראש והראה לי איך המדע מתחבר לאמנות של הזיקוק", מסביר קינסמן.

המאלט מאסטר של גלנפידיך נזכר בשיחה שקרתה אי שם בביקורת סוף השנה בשנת 2000, בו הצהיר לראשונה על כוונותיו - להיות ממשיך דרכו יום אחד של דיוויד סטיוארט - המאלט מאסטר האגדי של גלנפידיך: "הייתי בחברה שלוש שנים, והשיחה הייתה די שגרתית, איך הולך? מה אתה אוהב? מה פחות? ואז הוא שאל אותי: ׳איזה תפקיד היית רוצה?׳ בלי לחשוב פעמיים עניתי: אני רוצה את התפקיד של דיוויד סטיוארט!"

"בשלב הזה, ג’ון כבר הכיר אותי טוב, ואני חושב שהוא הבין שאני לא צוחק. הוא פשוט לחץ לי את היד ואמר, ׳תמשיך לעשות את מה שאתה עושה׳ - וזהו, שום דבר לא קרה במשך תשעה חודשים, עד שיום אחד הוא ניגש אליי ואמר, ׳אני זוכר את השיחה ההיא. היית רציני?׳ עניתי לו מיד, ׳לגמרי, 100% רציני׳. בנקודה הזאת דברים התחילו לזוז. הוא אמר לי שזה לא יקרה ביום, אבל שהדלתות יתחילו להיפתח. עד 2001, רגע לפני גיל 30, כבר הייתי השוליה הרשמי של דיוויד - ומשם הכל התחיל".

הדרך למאלט מאסטר היא שילוב של מדע, אומנות ולמידה בלתי פוסקת. הרקע של קינסמן בכימיה הפך לנכס משמעותי. "זה נתן לי יתרון מהרגע הראשון ואפשר לי לנהל שיחות אמיתיות ומשמעותיות עם הצוותים הטכניים - יכולנו לדבר באותה שפה, וזה יצר חיבור שעזר לי להבין בדיוק מה המוצר צריך", הוא נזכר. "בזכות זה, עבדנו יחד בצורה הרבה יותר זורמת והובלנו את התהליך לכיוון הנכון. זו עבודה משותפת שבה הם מטפלים בייצור היומיומי, ואני מוודא שהכל נשאר ברמה הגבוהה ביותר. יש בזה משהו מאוד ייחודי. מצד אחד בלנדינג עם טאץ’ אמנותי, ומצד שני מדע והנדסה טהורים. זה פשוט מרתק. ולא רק אני, אם תסתכל על המתחרים הסקוטיים בתפקיד הזה, תראה שכ-90% מאיתנו מגיעים מרקע מדעי. זה לגמרי הכיוון שהתעשייה הולכת אליו, ובצדק".

"דיוויד היה מנטור מדהים, ובהתחלה הכל סבב סביב למידה - להבין איך המערכת עובדת, להכיר את בסיסי הנתונים, להבין את החביות והמלאים ההיסטוריים. זה היה מאוד פרקטי, המון שיחות, המון עבודה מעשית. אבל ככל שהתקרבנו לסוף, הדינמיקה השתנתה. דיוויד התחיל להשתתף בפחות ישיבות, ואני קיבלתי על עצמי יותר אחריות. זה הרגיש קצת כאילו אני מחליק לתוך התפקיד שלו, כאילו גנבתי לו את העבודה, אבל בקטע טוב. למרות זאת, היה לי חשוב להתנהל ברגישות כלפיו בזמן המעבר הזה. הרגע הכי מאתגר היה לקבוע את הנקודה שבה נעשה החילוף הרשמי. זה היה רגע משמעותי לשנינו".

להפוך למאלט מאסטר של גלנפידיך זה רגע שרבים חולמים עליו, אבל רק חמישה אנשים עשו אותו לפניו. עבור קינסמן, זה היה תהליך טבעי של חילופי דורות: "המעבר הרשמי לתפקיד היה קשור בעיקר לגיל הפרישה של דיוויד סטיוארט. בזמנו, בבריטניה, הפרישה בגיל 65 הייתה חובה, חוק שכבר השתנה מאז, וטוב שכך אם זה לא היה משתנה, אני די בטוח שדיוויד עדיין היה עושה את העבודה הזו".

אם יש רגע שבו הכל באמת הפך למוחשי בשביל קינסמן, זה היה כשראה את השם שלו על בקבוק בפעם הראשונה. "לא אשקר, זה היה רגע מדהים", הוא נזכר ומספר שזה לא קרה דווקא עם גלנפידיך - "אם אני זוכר נכון, זה היה על בקבוק של מאנקי שולדר. כנראה בגלל שבאותו זמן עשו עיצוב מחדש לגלנפידיך".

היום השם שלו לא תמיד מופיע על הבקבוקים - עניין של מיתוג ושיווק - אבל מבחינתו, זה אף פעם לא היה הדבר הכי חשוב. "וויסקי זה משחק של צוות. יש מאחורי כל בקבוק קבוצה אדירה של אנשים שעובדים קשה, ואני פשוט בר מזל להיות חלק מזה".ֿ בריאן קינסמן אולי מחזיק בתפקיד עם היסטוריה של מאות שנים, אבל מבחינתו, וויסקי טוב הוא לא רק מסורת - הוא גם חדשנות, תעוזה ודחיפה קדימה. וזה בדיוק מה שעומד מאחורי אחד המהלכים הכי מסקרנים של גלנפידיך בשנים האחרונות - שיתוף הפעולה עם קבוצת הפורמולה 1 של אסטון מרטין, שמוכיח עד כמה בגלנפידיך לא מפחדים לחשוב מחוץ לבקבוק.

מדובר מפגש בין שני עולמות שמדברים באותה שפה - דיוק, אומנות וביצועים חסרי פשרות. מצד אחד, המותג שהמציא מחדש את עולם הוויסקי ומצד שני, מכונות שמזיזות גבולות בכל מירוץ. התוצאה? חיבור שמביא את גלנפידיך לדור חדש של חובבי וויסקי, כאלה שמחפשים ריגוש, חוויות חדשות, ומשחקים רק בליגה של הגדולים.


עבור קינסמן, זה הרבה יותר מסתם שיתוף פעולה, זה רגע שמגדיר מחדש את המקום של גלנפידיך בעולם האלכוהול. "נדהמתי לחלוטין. זה מהלך שמשנה את כללי המשחק ומכניס את גלנפידיך לעולם חדש לחלוטין. אנחנו מגיעים לאנשים שמחפשים חוויות ייחודיות, יוקרתיות, כאלה שמעריכים את הדברים הטובים בחיים - ורבים מהם בכלל טעמו וויסקי סקוטי קודם".

אבל למרות שהקהל מתרחב, עבור קינסמן דבר אחד ברור, המהות של גלנפידיך לא משתנה. "אנחנו לא משנים את החוויה - אנחנו פשוט מאפשרים ליותר אנשים לחוות אותה. אנחנו יוצרים מוצרים מדהימים עם מורשת בלתי נתפסת, והעבודה בתעשייה כזו דינמית זו זכות אדירה. הדרך לפנינו מלאה בהזדמנויות, ולנו נשאר רק דבר אחד להגיד - Bring it on!".

אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות!