במשך שנים ארוכות, שתיית הקפה הייתה דבר שרבים מאיתנו עשו "על הדרך" ודרשה מאיתנו להתפשר על פרוצדורה מסורבלת ועל הטעם. אך נראה כי כיום, עשור לאחר כניסתן לחיינו, הפופולריות של מכונות הקפה שנמצאות כמעט בכל מטבח, שינו ואולי אפילו שידרגו את חיינו משמעותית - במינימום זמן ומאמץ ומקסימום איכות, נוחות וטעם (וזה עוד לפני שדיברנו על המגוון המוצע כיום). איך אומרים? כאילו העולם הוא בית קפה וכולנו בריסטות.

מאז, קפסולות הקפה הפכו לתעשייה משגשגת ואף לעניין תרבותי של ממש, כשכמעט בכל אירוח ביתי או שיחת ברזייה בעבודה אפשר לשמוע שיחות שעוסקות בהזמנות של שרוולי קפה או דיון על הטעם המועדף עלינו. אך מעטים יודעים כי דווקא אותן קפסולות אהובות טומנות בתוכן הפתעה. הן טעימות, הן יפות - והן ניתנות למיחזור. 

מיחזור קפסולות נספרסו (צילום: נספרסו,  יחסי ציבור )
בקרוב נהפוך לאלומיניום מעובד. קפסולות קפה במפעל|צילום: נספרסו, יחסי ציבור

הקפסולות של חברת נספרסו מיוצרות מאלומיניום, הנחשב לחומר הטוב ביותר לשמירה על הטריות, הטעם ואיכות תערובת הקפה - אלמנט חשוב במיוחד לנוכח העובדה שפולי קפה נפגמים במהירות עם החשיפה לחמצן, אור ולחות. יותר מכך, את האלומיניום ניתן למחזר אינסוף פעמים מבלי לפגוע באיכותו - מהלך שחברת "נספרסו" מקדמת מזה שנים ארוכות מעבר לים, ובחמש השנים האחרונות גם בישראל.

במסגרת מגמת המיחזור ההולכת וגוברת סביבנו, אל בקבוקי הפלסטיק ושקיות הניילון הצטרפו גם קפסולות הקפה מאלומיניום, כחלק מהאתגר להפחית משמעותית את כמויות הפסולת הנזרקת, שמאיצה את ההתחממות הגלובלית. לשם כך, "נספרסו" חברה ב-2013 למפעל המיחזור "אמניר", ויחד הם יצרו מערך מיחזור עצמאי, שאיפשר לראשונה בישראל את הפרדת האלומיניום והקפה מהקפסולות המשומשות.

אבל לפני שכל התהליך בכלל יכול להתחיל - ישנו החלק שלנו, עם הכנת הקפה. את קפסולות האלומיניום בהם אנו משתמשים ניתן לשמור בשקיות מתכלות למיחזור ש"נספרסו" מציעה ללא עלות, וכשהן מלאות - מוסרים אותן לשליח המגיע עד הבית או בנקודות איסוף שונות הפזורות ברחבי הארץ. מהרגע שבו הן חוזרות לידי החברה, הקפסולות נאספות ונשלחות למיחזור במפעל.

את משקעי הקפה שנאספו מהקפסולות הופכים לקומפוסט על ידי שילוב האדמה והחומרים האורגניים השונים לכדי דשן עשיר ומזין לקרקעות, הנמכר למפעלי חקלאות ואחרים. פולי הקפה הטחונים משפרים ומסייעים לצמחים לספוח יותר מים ופחמן דו חמצני, ועושים פלאים לירקות והפרחים שלכם בגינה. 

מיחזור קפסולות קפה, אוקטובר 2018 (צילום: שאטרסטוק)
משפרים את הצמחים. פולי קפה טחונים|צילום: שאטרסטוק

ומה עם קפסולות האלומיניום? ובכן, לאחר שנגרסו והופרדו ממשקעי הקפה, הן מותכות באמצעות תהליכי מיחזור מתקדמים והופכות בחזרה לחומר גלם. משם האלומיניום עובר עיבוד ולבסוף מועבר לתעשייה הישראלית - צעד מתבקש, בייחוד לנוכח העובדה שאלומיניום נחשב למתכת איכותית בעלת תכונות ייחודיות (כמו חוזק ומשקל קל) ששומרת על איכויותיה גם לאחר מיחזורה.

מיחזור האלומיניום נחשב כיום לתעשייה משגשגת ואף ירוקה במיוחד. תהליך המיחזור שלו מצריך השקעה קטנה בהרבה מזו הנחוצה להפקת המתכת ממשאבים טבעיים. יותר מכך, ההפקה הראשונית של המתכת מצריכה שימוש בחומרים הנחשבים כמזהמים ולא ידידותיים לסביבה, ולכן ישנו יתרון אקולוגי עצום דווקא למיחזור החוזר שלה. כל אלה הופכים את האלומיניום לחומר גלם מבוקש במיוחד, שבסיום תהליך המיחזור משמש את התעשייה לייצור מגוון מוצרים שונים - כמו אופניים, תריסים, חפצי בית ועוד. אז בפעם הבאה שאתם מכינים קפה, זכרו שיש בידכם את הכוח לעזור לסביבה ולשמור עליה. נפלא, לא?

מיחזור קפסולות קפה, אוקטובר 2018 (צילום: שאטרסטוק)
גם טעים וגם אקולוגי|צילום: שאטרסטוק