1. אני חושב - משמע אני קיים
שינויי האקלים, ההתחממות הגלובלית והידלדלות שכבת האוזון הינם רק חלק מהתופעות המהוות איום על כדור הארץ - סכנות שהובילו את יקב הרי גליל לאמץ את אג'נדת הקיימות, המבקשת לשמור על המערכות האקולוגיות ולהגן על עתיד כדור הארץ. כארגון שמתקיים באמצעות אוצרות הטבע, היקב לקח על עצמו פרויקטים להובלת חזון הבר־קיימא כדרך חיים, במטרה לשמור על הסביבה בריאה וחיונית לאורך זמן.
2. חכמים בשמש
יקב הרי גליל החל לייצר אנרגיה חלופית באמצעות מערכת חשמל סולארית המוצבת על גג היקב, ושימוש במערכת לחימום מים באמצעות קולטנים סולאריים. כמו כן, התאורה בשטחי היקב הוחלפה לתאורת LED חסכונית ובשלוש השנים האחרונות הופחתו הוצאות החשמל ב-50% והשקיית הכרמים ב-40%.
3. ירוק עולה
מעל אולם החביות הנסתר של יקב הרי גליל נשתלה צמחיית בר מקומית, במטרה לייצר בידוד שמוריד את הטמפרטורה ולהקטין את צריכה האנרגיה. הגג הירוק משמש גם כבית גידול לצמחייה טבעית התומכת במערכות אקולוגיות מקומיות של החי והצומח.
4. למחזר, תנו להם למחזר
ביקב הרי גליל מקפידים על צמצום הפסולת ועל הטמעת תכנית מתמשכת לשימוש חוזר (Reuse-Reduce-Recycle), במסגרתה הוחלפו כל חומרי האריזה והחל שימוש בבקבוקי יין העשויים זכוכית קלה יותר - צעד שהוביל לצמצום משמעותי באריזות חיצוניות ולחיסכון בעלויות השינוע. והפסולת התעשייתית? היא מועברת למיחזור או לשימוש חוזר במפעלים אחרים.
5. מדושן עונג
יקב הרי גולן מוביל מיזם סביבתי חדשני לדישון המורכב משימוש בקומפוסט שמכיל קפה ממוחזר מקפסולות נספרסו ומועבר ליקב לאחר הפיכתו לדשן מועשר בחנקן, ויטמינים ומינרלים. ולא רק זה: היקב מייצר קומפוסט בעצמו מפסולת אורגנית שנאספת מחדר האוכל של העובדים ומוחזרת לגינת היקב.
6. ישר מהחבית
ב-2016 השיק היקב חביות יין המאפשרות למסעדות למזוג יין ברמת טריות גבוהה מתוך חבית נירוסטה לשימוש ומילוי חוזר. כל חבית כזו חוסכת כ-19.5 ק"ג של בקבוקי זכוכית, קרטונים, מחיצות, ניילון ופלסטיק המיועד לאריזה. וזה משתלם - רק בשנת 2017 נחסכו 45,450 ק"ג של זכוכית.
7. שופכים אור
במטרה למנוע ממזהמים להיכנס למערכת הביוב או לקרקע, יקב הרי גליל הוסיף מערכת לטיפול במי שפכים, החליף את כל חומרי הניקוי לחומרים ידידותיים לסביבה והקטין את היקף השימוש בהם. הריסוסים הקונבנציונליים בכרמים הופחתו גם הם ב-80% וכיום מוביל היקב פרויקט חדשני של החלפת חומרי הריסוס באוזון (חומר הדברה ללא תופעות לוואי).
8. השינוי מתחיל מבפנים
עובדי היקב מחוייבים בעצמם לאג'נדת הקיימות, כשבמהלך השנה כל עובד משובץ לצוות פעיל ומקדם יוזמה בתחום הבר-קיימא. מהמנהלת ועד אחרון העובדים - כולם מחויבים לעשייה ולמעורבות חברתית-סביבתית.
9. קוטפים את פירות ההצלחה
היקב הקים לשימוש העובדים גינת ירק שמתחדשת ומניבה ירקות לאורך השנה. כמו כן, ברחבי היקב ישנם תשעה עצי זית סורי הנמסקים בעונתם והופכים לשמן זית לשימוש עובדי היקב.
10. מעבירים את זה הלאה
אורחים במרכז המבקרים של היקב בקיבוץ יראון יוכלו ליהנות מטעימות יין אך גם מתערוכות מתחלפות, השמות דגש על אמנים מקומיים ושימוש בחומרים ממוחזרים. בין היתר, הוצגו תערוכת פסלים מעיסת נייר של משה ברגר, תערוכת "ממיחזור למיזוג" של אביבה סביצקי ותערוכתו של בן הקיבוץ, אלעד גוטרמן, המפסל בפסולת ברזל ומתכות שונות.
לעוד מידע וטיפים על חיבור של איכות לסביבה >>