כשמקשיבים למיכה ועדיה, היינן הראשי של יקב הרי גליל, מבינים שמדובר באדם שחזה את העתיד. ועדיה (55), אשר הפך לראשונה לאב לפני 9 שנים, נאלץ לעקור 70 אחוז מהכרמים ביקב באותם ימים בעקבות וירוס שתקף אותם. "הבנתי שהווירוס הוא סימפטום של בעיה ולא הבעיה עצמה. הרגשתי לא בנוח עם העולם שהבת שלי גדלה בו, ורציתי לעשות דברים שיאריכו חיים". יקב שנהנה מפרי הגפן והאדמה שמזינה אותו, אך טבעי שנעשה הכול כדי לשמור עליהם.

באותה תקופה, מעטים ידעו מה זו חקלאות בת קיימה, ועדיה נאלץ לחפש פתרונות בעצמו ולהיתקל במבטים משתאים. "כשהיקב התחיל את השינוי, הסתכלו עלינו במבט של 'את מי זה מעניין?'. אבל כדיסלקט שהתגבר על הרבה קשיים בזכות רצון ואכפתיות, הבנתי שהחלק הראשון והחשוב הוא לקבל החלטה שעושים שינוי".

גפן עצמאית עם מינימום התערבות אנושית

"יין הוא חיבור למקום, אז הלכתי והסתכלתי מה הטבע יודע לעשות ואיך הוא יכול לעזור לי. רציתי להבין מה היה שם לפני. הגפן הרי ניזונה מהקרקע וצריך לדעת איך לשמור עליה".

בתמיכת היקב, ועדיה פצח במסע של למידה על אגרוטק, סביבתיות וביולוגיה. הוא התחיל באינטרנט, נסע להשתלמויות בחו"ל ויצר שיתופי פעולה מקומיים. כשלוש שנים אחר כך, הקיימות הפכה לאג'נדה של הרי גליל והיקב הפך לאחד מהחלוצים בתחום הקיימות בישראל ועומד כרגע על 85 אחוז כרמים בני קיימה, בשאיפה ל-100 אחוזים.

אחד האתגרים האמיתיים שאני רואה לנגד עיניי כמשימה, היא ללמוד ולהכיר את הסביבה הטבעית של כל כרם וכרם, כדי לייצר  לגפן את התנאים האופטימליים שיאפשרו לה עצמאות גידולית עם מינימום התערבות אנושית.

מיכה יינן יקב הרי הגליל (צילום: בטן מלאה)
מיכה ועדיה- היינן הראשי של יקב הרי גליל|צילום: בטן מלאה

הכרם כבית לפרפרים, ציפורים וצמחי בר נדירים

ההתחממות הגלובלית ואירועי מזג האוויר החריגים שהגיעו בעקבותיה, כגון שריפות, סופות חול ושיטפונות, גרמו לועדיה לחשוב כיצד לעודד את המערכות לעבוד ולהגן על עצמן. "הבנו שככל שיש יותר רבגוניות באדמה, המערכת האקולוגית עמידה יותר בפני הפרעות.

"הריסוס הכימי נגד העשבייה פגע בחיים של הקרקע והחיוניות שלה. אז הפסקנו לרסס עשבייה ועברנו לכיסוח מכני וכל המגוון הביולוגי חזר . ודי מהר הכרם התחיל להיות בית לציפורים מגוון פרפרים וצמחי בר שלא היו שם קודם. במקומות בהם שימרנו את העשבייה, הקרקע נאחזה בו ולא הייתה בעיה יותר לטפל בתעלות לניקוז מים.  

"הפסקנו גם לדשן באופן כימי ועברנו לדישון אורגני. את הקומפוסט אנחנו מכינים בעצמנו, בצוותא עם השותפה חברת גרין קומפוסט, והוא עשוי משאריות קפה מקפסולות נספרסו שמוחזרו. הדשן האורגני עשיר במיקרואורגניזמים השומרים על חיוניות ומארג ביולוגי.

"גם את ההשקיה הפסקנו כמעט לחלוטין. נתנו לגפנים להעמיק שורש ולהגיע למקורות מים טבעיים ועמוקים. השקענו הרבה גם בבדיקות של בריאות הצמח. אנחנו בודקים את המצב המינרלי של הצמח בשיטה חדשנית שבאה מהולנד. בשנה שעברה הצלחנו אפילו להסיר את כל ההדברה מגידול עליו ביצענו תצפית. לקחנו צמחים כ"כ בריאים שלא היינו צריכים להדביר אותם". ביקב מצמצמים הדברה, מדשנים בדשן אורגני וכמעט ולא משקים.

יקב הרי גליל 2  (צילום: בטן מלאה)
"יין הוא חיבור למקום" יקב הרי גליל|צילום: בטן מלאה

"הדיוקן של האדמה והכרם נכנס לתוך הכוס"

מאז שביקב עברו לגידול כרמים בני קיימה, הם ראו את תגובת הקרקע: צמחים עם עלים מאוד מבריקים וחיוניים. פריחה נרחבת ומלאת חיים באביב ותולעי אדמה שמעידים על בריאות הקרקע. בחלקות שלהם אפשר אפילו להתהלך בלי שהבוץ ייתפס בנעליים, בזכות העשב שנותר שם והאדמה האוורירית. מי שירצה ימצא שם גם פטריות למאכל - עדות לטיב האדמה.

התוצאה, בסופו של דבר, הגיעה גם לטעם של היין עצמו. או כפי שועדיה מכנה זאת: "הדיוקן של האדמה נכנס לתוך הכוס". האיכות, החמיצות והחיוניות של היין עלתה וזה מורגש גם בלגימה.

יקב הרי גליל נוף (צילום: יערה וקסלבאום )
יצירת פרחים שמזמנים חרקים שיאבקו אותם|צילום: יערה וקסלבאום

בסדרת "אור" החדשה של היקב שניתן להשיג במסעדות נבחרות, מסורת הקיימות פורצת הדרך של הרי גליל נשענת על האקולוגיה של הגפן. "כשאור השמש פוגש את הצמח, הוא הופך אותו לסוכר. הסוכר הזה משמש כמשאב של הצמח כמו יצירת פרחים שמזמנים חרקים שיאבקו אותם, או הפרשת סוכר לקרקע שמושכת פטריות וחיידקים אשר משמשים את הצמח. הגפן היא בעצם החוליה הראשונה שפוגשת את האור ומתחילה את שרשרת המארג הזה.  כל זה ניתן לראות על התוית של היינות בסדרה: אור ברברה, אור בלאן דה נואר, אור גראנש

חיבור בין סביבה, חברה וטכנולוגיה ביין

האכפתיות עליה דיבר ועדיה, איננה מסתכמת בטבע. יקב הרי גליל הוא אחד הפעילים בקהילה ומעורב במיזמים חברתיים שונים , כמו לדוגמא בפסח האחרון שמכרו היקב מארז "תתיישנו" מארז וינז' מיוחד לחג עם תרומה לרשת ביגודית של ויצו

"אכפת לנו מהאנשים שעובדים איתנו, מהצרכנים ומהחברה בה אנחנו חיים. העבודה עם הקהילה תמיד יוצרת משהו חדש ורענן. גם מי שמקבל וגם מי שנותן יוצא עם מורל יותר גבוה".  

יחד עם ההישענות על מסורות גידול, ביקב הרי גליל פונים כל הזמן גם לטכנולוגיה בת קיימה. בין היתר, היקב מקיים שיתוף פעולה עם חברת נטפים בנושא הבנת מערכת השורש של הצמח ושיתוף פעולה עם חוות מתתיהו, חברת מחקר חקלאית ניסיונית הסמוכה ליקב, שם מגדלים כ-70 דונם של חקלאות מקיימת ומחדשת.

כמו כן , נרקם השנה שת"פ בין יקב הרי גליל עם מרכז החדשנות Margalit Startup City Galil, שמתמקד בתעשיית הפודטק והאגרוטק הישראלית. נוצר חיבור לסטארטפים הפועלים בתחום ושילוב פתרונות טכנולוגיים בכרמים של היקב. מרכז הפודטק והחדשנות של מרגלית סטארטפ סיטי גליל, של היזם והמשקיע אראל מרגלית, ממוקם בקריית שמונה ומתמקד בפיתוח האקסיסטם של ישראל בתחום הפודטק והאגרוטק במטרה לפתח פתרונות פורצי דרך לבעיות בוערות של העולם, כמו: התחממות כדור הארץ, רעב עולמי והצורך במזון בריא, תוך שילוב המהפכה הטכנולוגית בחקלאות.

_OBJ

"יותר אנשים עושים דברים כמו שאנחנו עושים"

כשאנחנו עוצרים ושואלים את ועדיה איך הוא רואה את עתיד החקלאות המקומית והעולמית, הוא  אופטימי. "החקלאות הולכת להתגייס לפתרון הבעיה הגלובלית בראייה ארוכת טווח. אני כבר רואה את זה קורה כמה שנים טובות. יותר אנשים עושים דברים כמו שאנחנו עושים והחקלאים שתפסו את הקטע מתרגשים נורא.

"הכלכלה נעה כנגד הגידול הקונבנציונלי כי יש עלייה בתשומות. בגידול המחדש, יש עבודה אמיתית בהפחתת ההתערבות שלנו למינימום. הכל נעשה במקום. זו חקלאות יוזמת ולא מגיבה, היא יוצרת פתרון הרבה לפני שיש בעיה". 

מה התגובות מהצרכנים?

"הצרכן רוצה יין איכותי וטעים, ואם הוא מבין שכדי שיהיה לו יין איכותי וטעים אנחנו צריכים לעשות פעולות מקיימות כמו צמצום ריסוס, קומפוסט אורגני המבוסס קפה נספרסו ממוחזר (כלכלה מעגלית), שמירה על כרמים פורחים טבעיים השומרים על החי והצומח בכרם ועוד. 

כמו כן , דור ה- Y גם החל לשתות  ולהעריך יין ולא רק בירה ואלכוהול. עבורם, כל נושא הקיימות מאוד מעניין והם מעריכים חברות שעושות יותר בנושא".   

השבוע מתקיים ברחבי הארץ שבוע הקיימות, היינות המקיימים של יקב הרי גליל, יוגשו במסעדות שף ברחבי הארץ, לצד מנות מקיימות ומפתיעות ויושלבו בקוקטיילים של יקב הרי גליל עם סודהסטרים. אתם בהחלט מוזמנים ליהנות מכל היופי הזה. 

<< היכנסו לפרטים ומידע נוסף והצטרפו למהפכת הקיימות