האירוע שנערך בטקס חגיגי בהובלת היו״ר מר עמית אהרנסון, חברי ועדת הפרס ישראל אהרוני, הילה אלפרט, אפרת אנזל, ריטה גולדשטיין, תיקי גולן, יאיר היידו, רועי ירושלמי, רותם מימון, עירית שנקר, אלעד רביד וחיים שפיגל. האירוע היה מרגש עד מאוד והוענק בו פרס אחד מיוחד - פרס השראה על מפעל חיים לשף שלום קדוש, שהגיע לאירוע עם כל בני משפחתו.

לצידו שמחו והתרגשו 14 זוכים מאושרים, ביניהם:

המסעדה המצטיינת של המטבח הישראלי - "רוטנברג", השף המצטיין של המטבח הישראלי - רז רהב, השף המבטיח של המטבח הישראלי- אביעד פלד ואורי שטיינברג, המסעדה החדשה המצטיינת של המטבח הישראלי -"אלטער", אוכל הרחוב המצטיין של המטבח הישראלי-"הקוסם", מוסד הקולינריה המצטיין של המטבח הישראלי-חנן מרגילן, המסעדה הכשרה המצטיינת של המטבח הישראלי - "דריה", פרס המיזם המצטיין לקידום המטבח הישראלי-"זרעי מורשת", פרס מיזם החדשנות המצטיין של המטבח הישראלי-"Redifine Meat", פרס מצוינות בתיעוד המטבח הישראלי  (ספר, סרט, סדרה)- "אנחנו על המפית", כאן 11.  פרס מצוינות בתיעוד המטבח הישראלי (מדיה חברתית)-ד״ר נוף עתאמנה, פרס מצוינות לחקלאי ישראלי- "משק עפאים", פרס מצוינות ליצרן ארטיזנלי ישראלי-"בוטיק פתורה" והזוכים בפרס המצוינות בתחום ייצור היין, הבירה והאלכוהול- "מזקקת יוליוס". 

מאחורי הסירים

חגיגת ״פסטיבל ופרסי המטבח הישראלי בחסות אמריקן אקספרס״ החלה בראשם של היזמים אנשי הקולינריה נירית וייס ודוד קישקה שחברו לאתר החווית toMix – עוד בימים המאתגרים שבין סגרי הקורונה. החזון היה להאיר זרקור על תרבות הקולינריה המקומית היפהפיה והמיוחדת שצמחה על מצע הישראליות המורכבת, שהגיעה לשעת השיא שלה רגע לפני פרוץ המגפה, וזכתה להכרה והוקרה בכל העולם.

היזמים החלו לפתוח במסורת קולינרית שנתית חדשה, שביום שאחרי המגיפה אף תהפוך לאבן שואבת לתיירות. בעולם קוראים לזה ״גסטרוטוריזם״.

וכך, אחרי שנה ארוכה של עבודה מאחורי הקלעים, ב-11.11 יצא לדרך המיזם השאפתני: פסטיבל בן 50 אירועים, אשר התקיים במשך חודש בכל רחבי הארץ: מאירוע פופ אפ מישלן שיצר השף המוביל גל בן משה ממסעדת "prism" בברלין, בליווי תפריט יינות מותאם של יקב "רקנאטי", דרך ארוחות נושא סביב מהו מטבח ישראלי וטעימות זני שמני זית ישראלים, סיורי שכונות ושווקים, ועד סופי שבוע קולינריים במלונות דן עם מיטב השפים. מיקס אדיר של אירועים, שהוא בעצם הומאז׳ למטבח הישראלי עצמו – רב מקורות, השראות, עמים, זיכרונות וטעמים.

אז מה היו לנו שם?

טובי השפים בארץ נענו להזמנה להשתתפות בפסטיבל הקולינרי הגדול שהיה כאן אי פעם והרכיבו תפריטים מרתקים שהביאו לידי ביטוי את מגוון הטעמים שלנו כחברה ישראלית. בין השפים שהשתתפו: חיים כהן, ארז קומרובסקי, רן שמואלי, עזרא קדם, מושיקו גמליאלי, שרון כהן, גל בן משה, רז רהב, שיראל ברגר, תומר טל, אביבית פריאל, לונא זרייק, ענר בן רפאל, יוסף זוזו חנא, ניר מסיקה, ד"ר מוזנה בשארה, אליאס מטר ועוד רבים וטובים.

הפסטיבל נפתח בפופ אפ מישלן בן חמישה ימים בחסות יקב רקנאטי בניצוחו של השף גל בן משה ממסעדת "prism" בברלין. בחלל היפהפה של רביבה וסיליה הקומה השניה, הקים השף שהגיע במיוחד מברלין מסעדת מישלן שהגישה ארוחה מיוחדת בת 16 מנות למשך חמישה ערבים רצופים. את התפריט המוקפד ליווה תפריט יינות מותאם של שישה יינות מיקב "רקנאטי", שנבחרו בידי השף בן משה ויינן "רקנאטי" קובי ארביב, אשר בחנו ביחד שאלות של זהות וטרואר ויצרו דו שיח מרתק המשקף חדשנות לצד אוטנטיות וכבוד למסורת המקומית.

 

אירועי יקב רקאנטי (צילום: סאזר ברודרמן)
גל בן משה וקובי היינן של יקב רקאנטי |צילום: סאזר ברודרמן

ואיך אפשר לחגוג פסטיבל קולינרי ישראלי בלי לדבר על שמן זית?

שמן הזית הוא ללא ספק אחד מחומרי הגלם הטהורים והבריאים שיש לנו כאן בארץ. לא במקרה, התקיים הפסטיבל בעונת המסיק וחומר הגלם האהוב נחגג במגוון דרכים לאורך הפסטיבל. עשר ארוחות קונספט של טובי השפים התקיימו בסימן המסיק: אשת הקולינריה הילה אלפרט המייצגת את ענף הזית בחרה עבור הארוחות ארבעה זני שמן זית שאותם טעמו הסועדים בטעימה מודרכת בהשתתפות בעלים של בתי בד מרחבי הארץ. הטעימה איפשרה לסועדים ללמוד על הזנים השונים, הארומות והאיכויות שלהם, והדרכים המתאימות לשלב אותם במנות השונות. טעימות אלו התקיימו למשל במסעדת "אלטער" של השף ענר בן רפאל ברמת השרון, בארוחה המיוחדת של אביבית פריאל ולונא זרייק מ"לונא הנצרתית" שהתקיימה ב"נקסט דור של האוזריה", במסעדת "ג׳ורג׳ וג׳ון" במלון "דריסקו" ביפו, במסעדת "פרינג׳" הירושלמית, ב"צמח" של קבוצת מחניודה, ב"פאסטל" התל אביבית ועוד.

ארוחה מיוחדת, ל״אמקס פור פודיז״ בלבד שהוקדשה כולה לזהב הנוזלי התקיימה במסעדת "קלארו" - שם אירחו הילה אלפרט והשף רן שמואלי שבעים סועדים למשתה אבירים שבו סיפרה אלפרט סיפורים מרתקים על שמן הזית, עידו תמיר מבית הבד פתורה ערך טעימה מקצועית של שמני זית והשף רן שמואלי הסביר על אג׳נדת ה-"nose to tail" המאפיינת את עבודתו.

בנוסף, נערכו סיורים מודרכים ואירועי טעימות בבדי הבד המצטיינים בארץ.

ענף עץ הזית (צילום: אייל מרילוס)
טעימות שמני זית- ענף עץ הזית|צילום: אייל מרילוס

ומה יותר טוב מסופ"ש מפנק במלונות דן בשילוב קולינרי ותרבותי מנצח?

כל מי שבילה בחופשה במלונות דן, יכול להעיד על חווית קולינרית שזכורה לו לטובה בין שנ"צ לקפיצה לבריכה. זה רק מתבקש מאליו שלחגיגה כזו גדולה יצטרפו השפים המובילים של מלונות דן ששמחו לחלוק את הידע והאהבה הגדולה שלהם לבישול עם הנופשים ואוהבי הקולינריה.

הפסטיבל נחגג בשלושה סופי שבוע קולינריים של אוכל טוב והופעות:

השף חיים כהן התארח במלון הדגל של הרשת - "קינג דיוויד הירושלמי" - שם הגיש ביחד עם שף המלון רועי ענתבי ארוחה מופלאה שכולה מטבח מקומי ומסע של טעמים בין עשרות שנות עשייתו הקולינרית. למחרת, התקיימו במלון שלל אירועים קולינריים - סיורי שוק, טעימת תזקיקים של מזקקת "תינקרס" הירושלמית והופעה של אסתר רדא ומיכה שטרית.

השף רן שמואלי ("קלארו") התארח אצל השף גולן ישראלי במלון "דן אכדיה" בהרצליה וביחד הם יצרו ארוחה המורכבת מ-100% תוצרת מקומית. למחרת, נהנו אורחי המלון מהופעה של הזמר אמיר דדון ומשיחה מרתקת בין איש הקולינריה דוד קישקה והילה אלפרט.

רגע לפני שהסתיים הפסטיבל, התארח השף רז רהב ("ocd") אצל השף דניאל פוגל במלון "דן קיסריה" לסופ״ש קולינרי אקוסטי שלווה בהופעה של דנה ברגר וחמי רודנר.

בבית הספר לקולינריה של רשת מלונות דן, "דן גורמה", נערכו סדנאות יוצאות דופן ובישול חד פעמיות: אריאל רוזנטל ״הקוסם״ ואורלי פלאי בורנשטיין סיפרו את סיפורו של ספר החומוס עטור השבחים ולימדו את האורחים להכין את המסבחה המופלאה של "הקוסם", וד״ר מוזנא בשארה העבירה את הקהל מסע היסטורי הסוקר את התפתחותו של המטבח הפלסטיני בסדנה שבה לימדה להכין לא פחות מ-10 מנות צבעוניות וטעימות.

אירועי מלונות דן  (צילום: איל מרילוס)
חגיגה קולינרית במלונות דן|צילום: איל מרילוס

יצאתם רעבים מהכתבה? גם אנחנו. 

נפגש בשנה הבאה  - ובינתיים אל תשכחו – יש לנו ארץ עם מטבח נהדר!