סלימאן סלאמה, רפרנט מתמטיקה במחוז הצפון של משרד החינוך, הכין אלפי תלמידים לבגרות ויש לו טיפ חשוב מאוד. הוא טוען ש-24 השעות שלפני המבחן חייבות להיות מוקדשות לסיכום החומר ולשאלות בסיסיות בלבד. "ביום שלפני המבחן, חשוב שהתלמיד יסכם את החומר בצורה תמציתית לקראת הבחינה ובשפה פשוטה, כדי שיראה את התמונה הכוללת.

כדי למנוע את תופעת ה"בלק אאוט", כדאי לא לפתור שאלות קשות ביום לפני הבחינה, אלא לפתור דווקא דברים פשוטים ובסיסיים שיעזרו לכם להתכונן לשאלות הקשות יותר שיופיעו במבחן". לדעתו, כדאי לתלמידים לקחת נייר ולסכם מהראש ולא מהספר, למשל תרגילים בהנדסה אנליטית. "התופעה של "הלם בחינה" היא תוצאה של חוסר ביטחון - ואם התלמידים ישלטו בדברים הבסיסיים שאותם הם סיכמו ביום שלפני הבגרות, זה יעזור להם להצליח". והנה עוד טיפים חשובים:

טיפ מספר 1: תחשבו חיובי - חרשתם כמו מטורפים, התנתקתם מהפייסבוק, מחקתם את כל הקבוצות בווטסאפ ועשיתם גם השתק לשנה, ובאמת ישבתם ברצינות ולמדתם לבגרות במתמטיקה. אז למה זה עדיין כל כך מפחיד? האמת היא שאין ממש סיבה, הכל בראש. אם אתם מוכנים למבחן אתם תצליחו, תחשבו חיובי.

טיפ מספר 2: כיבוי אורות - הלילה שלפני הבחינה אמור לתת לכם את הכוחות להתרכז ולהביא את היכולות שלכם לידי ביטוי באופן מיטבי. כמו ששחקני כדורגל לא יבלו לילה שלם לפני משחק חשוב (טוב, לא מדובר על כדורגל ישראלי), כך גם אתם חייבים לישון טוב. זה רק טבעי שתתקשו להירדם בגלל המתח וההתרגשות, אבל היי, תמיד אפשר לספור כבשים בחזקת שתיים.

טיפ מספר 3: קחו כמה ביסים לפני המבחן - זה לא רעיון כל כך טוב להגיע לבחינה רעבים. גם אם אין לכם ממש תיאבון, עדיף לנשנש משהו קטן שייתן לכם אנרגיה. אחרת, תרגישו את הגרף של הרעב שלכם עולה לכיוון של הפלאפל ממול. כמובן, לא כדאי גם לאכול יותר מדי לפני ולהחזיק את הבטן במשך כל המבחן.

טיפ מספר 4: ודאו שלא שכחתם כלום - אין יותר מלחיץ מלגלות רגע לפני הבגרות שהמחשבון שהשאלתם מאחיכם הגדול כבר מזמן לא עובד, העט מסרב לכתוב או שהעיפרון הוא בכלל מקל של סושי שהסתנן לכם לקלמר. נכון שתמיד יש כמה דקות לתקן ולהשאיל מהחברים, אבל למה להיכנס ללחץ מיותר?

טיפ מספר 5: קודם הוראות, אחר כך שאלות - הדף הכי חשוב שכדאי לקרוא הוא הדף הראשון "הוראות לנבחן", כדי שלא תעשו טעויות מיותרות. לאחר מכן, כדאי פשוט לקרוא את כל השאלות ולסדר לכם בראש מול מה אתם מתמודדים. קרוב לוודאי שזה יעזור לכם להירגע ולגלות שהשד לא כל כך נורא כמו שסיפרו לכם.

טיפ מספר 6: לכו על בטוח - אם פגשתם שאלה קלה שאתם די בטוחים לגביה, תתחילו איתה. אתם לא מקבלים ציון לפי הסדר בו פתרתם את השאלות, אז עדיף שתעשו לעצמכם חיים קלים ותקדישו זמן לשאלות הקשות באמת. ככל שתפתרו יותר שאלות קלות יותר, כך הביטחון העצמי שלכם יעלה, הזיכרון יחזור והעולם יחייך אליכם שוב.

אישה, רעיון, עסקים, עבודה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לכו על בטוח|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

טיפ מספר 7: קשה יש רק בלחם - אין באמת שאלות קשות ואף אחד לא מנסה להכשיל אתכם בכוונה, יש רק שאלות שאתם לא זוכרים איך לפתור. בנימה אופטימית זו, נסו להבין למה השאלה נראית לכם קשה, מה ההיגיון והחוקתיות שעומדים מאחוריה ואיך אתם יכולים להתקדם לפיתרון. ואם אתם עדיין לא בטוחים שהבנתם אותה כהלכה, היעזרו במשגיחים, עד שתהיו בטוחים שהבנתם את מה שצריך.

טיפ מספר 8: אל תתחפרו בחול - לפעמים יש שאלות שגורמות לכם להרגיש כמו רכב שמתחפר בחול - ככל שיותר תתאמצו כך תמשיכו לשקוע ולהסתבך. הפתרון הכי פשוט הוא להרפות. תעברו לשאלה הבאה, תשתו מים או דמיינו את הים והגלים. כשתחזרו אל השאלה לאחר כמה דקות, לא תבינו איך לא פתרתם אותה קודם.

טיפ מספר 9: עד הרגע האחרון - אם הבחינה אורכת שעה ורבע, זה בדיוק הזמן אותו אתם צריכים לנצל עד לרגע האחרון. הרי לא תרצו להיפגש עם כל אלו שסיימו מוקדם במועד ב'. אם סיימתם והשעון עוד לא נגמר, תעברו שוב על התשובות, סביר להניח שתגלו כמה טעויות שעוד אפשר לתקן.

טיפ מספר 10: שמרו על החוקים - הקשיבו להוראות, שמרו על שקט ובשום אופן אל תעתיקו. גם אם אתם חושבים שלמשגיחה אין באמת עיניים בגב, זה פשוט לא שווה את הסיכון, אף פעם. חוץ מזה, אם למדתם והשקעתם, זה בדיוק הזמן להוכיח את זה על הנייר.

בהצלחה!