למרות שאנחנו חולפים על פניהם מדי יום, עדיין רבים מאתנו לא מודעים אליהם: מפעמים (דפיברלטורים) המוצבים במרחב הציבורי יכולים לסייע לכל אחד מאתנו להציל חיים, גם אם איננו רופאים. במסגרת מיזם משותף הציבו מפעל הפיס ומד"א מאות מפעמים מתקדמים בביתני מפעל הפיס הפרוסים ברחבי הארץ ומאפשרים לכולנו להציל חיים בפעולה אחת פשוטה. הראייה לכך היא שמאז הפעלת המיזם כבר ניצלו תשעה אנשים שכל אחד מהם הוא עולם ומלואו.

לכבוד יום המודעות הארצי לשימוש במפעמים (דפיברילטורים), שחל ב-21.2.23, ולמען העלאת המודעות לקיומם במרחב הציבורי ואופן השימוש בהם, שוחחנו עם האנשים שהצילו חיים ועם אלה שניצלו בזכותם. "אני מאד מקווה שעוד אנשים יכירו את חשיבות הדפיברילטור", אומרת צעירה מבת ים שהצילה את חייו של תושב העיר בן ה-80.

דום לב היא סיבת המוות השנייה בשכיחותה בישראל, כשמחצית ממקרי המוות, כתוצאה מדום לב, מתרחשים מחוץ לבתי החולים. מדובר על כ-4,000 בשנה אנשים אשר מתמוטטים ברחוב, במקום העבודה או בבית ונזקקים לשירותי הצלה מידיים,  שיכולים להינתן ע"י אזרחים, עוד לפני שכוחות מד"א מגיעים לשטח.

ברחבי הארץ מוצבים כיום אלפי מפעמים שמיועדים לציבור אך המודעות לשימוש בהם עדיין לא מספקת. גם כאשר קיימת מודעות, לעיתים מתברר שישנו חסם פסיכולוגי ותודעתי עמוק המרתיע אנשים מהשימוש במכשיר. אחד מהאנשים שהיה זקוק לשירותו של המפעם הוא דוד קורין, גבר בריא בן 64 , שעבר דום לב במקום עבודתו לפני כ-3 שנים. למרות שהמפעם היה סמוך למקום האירוע והובא ע"י עובר אורח, לא נעשה בו שימוש והוא לא חובר אליו עד להגעת שירותי ההצלה. דקות ההשתהות הללו עלו לדוד בנזק נוירולוגי קבוע.

"לפני שנתיים אבא שלי, דוד, עבר דום לב במקום העבודה, בחור בריא בן 64", מספרת ליהי קורין. "לצערי ברגע ההתמוטטות מישהו הניח לידו דפיברילטור, אך המכשיר לא חובר עד להגעת צוותי ההצלה. עבור אבא שלי, הדקות הללו היו קריטיות והוא נותר עם נזק נוירולוגי קבוע. המחשבה -  'למה היה ליד אבא מכשיר והוא לא חובר?' ממשיכה להדהד בי. עם הזמן הבנתי שהתשובה נעוצה ככל הנראה בחסם פסיכולוגי ושנדרש שינוי תודעתי עמוק אצל כולנו בנוגע לשימוש במכשיר".

דוכן פיס עם מפעם (צילום: איקי מימון)
דוכן פיס עם מפעם|צילום: איקי מימון

"נושא דום לב בקהילה הוא בידיים שלנו והמשימה שלנו היא שכל אחד ואחת ידעו שבכוחם להציל חיים!", מסכמת ליהי קורין בתקווה. "מדובר במטרה לאומית! כולנו חייבים לדעת מה זה דפיברילטור (מפעם), איפה המכשיר הכי הקרוב אלינו ושכל אחד ואחת יכולים להציל חיים! יש לנו 4 דקות עד לנזק מוחי. זה באמת בידיים שלנו!", מסכמת ליהי קורין.

"כשהלב שלו חזר לפעום ממש התרגשתי, הבנתי שהצלתי חיים"

גם חייו של שמואל לוי בן ה-80 ניצלו בזכות מפעם שהוצב בדוכן מפעל הפיס. מי שסייעה לו היא מיה שפירו סטרלין, מתנדבת נוער במד"א, בת 15 בלבד.

הצעירה מבת ים סיימה את קורס מגישי העזרה הראשונה של מד"א והפכה למתנדבת בארגון. באחד הימים בהם שהתה בחנות ברחוב בלפור ההומה, שמעה קריאות לעזרה מבחוץ - ורצה לעזור.

כשהגיעה למוקד האירוע, ראתה את שמואל לוי מחוסר הכרה, ללא דופק וללא נשימה, כשלצידו עובר אורח שמקבל הדרכה טלפונית ממיטל ברגמן, חובשת במוקד החירום 101, ומבצע פעולות החייאה בסיסיות.

מיה שפירו סטרלין ושמואל לוי (צילום: דוברות מד
מיה שפירו סטרלין ושמואל לוי|צילום: דוברות מד"א, דוברות המשטרה

מיה הזדהתה כמתנדבת מד"א ולקחה שליטה על האירוע, החלה לבצע עיסויי חזה ונתנה שוק חשמלי בעזרת המפעם של מד"א שהובא מדוכן מפעל הפיס הסמוך.

מיה שפירו סטרלין, מספרת על האירוע הדרמטי, מנקודת מבטה: "יצאתי מחנות ברחוב, שמעתי מישהי צועקת 'עושים עליו החייאה' וישר רצתי למקום. החלפתי את האזרח שביצע את פעולות ההחייאה ובעזרת מכשיר הדפיברילטור שהביאו מדוכן מפעל הפיס הסמוך נתתי שוקים חשמליים. המשכתי את ההחייאה ויחד עם הכוננים של מד"א וצוות ניידת טיפול נמרץ ממש נלחמנו על החיים של שמואל. כשהלב שלו חזר לפעום ממש התרגשתי, הבנתי שהצלתי חיים".

שמואל, שהתרגש מאוד מהמפגש חיבק את מיה והודה לה: "בזכותך אני פה, בזכות צוות מד"א, בזכות הקדוש ברוך הוא, בזכות האזרחים שעזרו לי ובזכות הטיפול המסור שקיבלתי מצוות ביה"ח וולפסון. אני מודה לכולכם מקרב לב, ממש אין מילים בפי". בני משפחתו של שמואל פנו למיה והוסיפו: "כל הכבוד על זה שהחזרת לנו את הבן אדם הכי חשוב לנו בחיים. את אלופה!".

 

כיצד מצילים חיים בעזרת מפעם?

אנחנו מקווים שזה לא יקרה, אך אם תתקלו באדם שהתמוטט ברחוב ואיבד את הכרתו עליכם לפעול במהירות ובנחישות :
התחילו בלקרוא למטופל ובדקו אם הוא מגיב למגע פיזי כמו צביטה. במקרה ואין תגובה, חייגו מיידית למד"א 101 והחלו בהחייאה - לחיצות על בית החזה והנשמה מפה לפה. אין צורך בהכשרה מראש ואל תחששו שאתם עלולים לעשות טעות או לגרום נזק למטופל.

המוקדן/ית במוקד מד"א ידעו לכוון אתכם כיצד לבצע כל פעולה וילוו אתכם עד להגעת כוחות ההצלה. בשלב הזה, ובמידת הצורך, הם ינחו אתכם היכן נמצא המפעם הסמוך ביותר למקום האירוע ויפתחו מרחוק את הנעילה שלו. מומלץ לשלוח אדם נוסף שיביא במהירות את המכשיר, בזמן שאתם ממשיכים בפעולות ההחייאה. אל תנתקו את השיחה.

חישפו את אזור החזה של המטופל, ולאחר מכן עיברו לשימוש במפעם. שימו לב שהמפעם הוא אוטומטי וחיצוני. מהרגע שתפתחו את הערכה, תשמעו הנחיות מוקלטות, ברורות ופשוטות לגבי השימוש במכשיר אשר מעניק מכת חשמל מצילת חיים. כל שניה חשובה ומשפיעה על סיכויי השרידות של המטופל. כאשר הלב מפסיק לפעום, זרימת הדם והחמצן לאיברי הגוף נפסקת, ולאחר 4 דקות עשוי להתחיל נזק מוחי. הדרך היחידה להשיב את פעולת הלב במצב של דום לב, היא באמצעות מכת חשמל. היא איננה מסוכנת ואיננה פוגעת בגורל המטפל.

ב-21.2.23 יתקיים יום המודעות למפעמים. במסגרת היום יוקמו מעל 100 עמדות הדרכה לציבור בהובלת צוותי רפואה ומתנדבים. במסגרת ההדרכות ניתן יהיה ללמוד על הדרכים לזיהוי דום לב והפעולות הפשוטות להצלת חיים.

אפליקציית "איפה דפי?" הלוקחת כאמור חלק במיזם,  הינה שירות חברתי והתנדבותי למיפוי דפיברילטורים ציבוריים ואיתור הדפיברילטור הקרוב ביותר לכל מקום האירוע מהמחשב או מהנייד. המידע מהאפליקציה, מסונכרן למערכת השליטה והבקרה של מד"א במוקד החירום 101.