השתחררתם? אתם כבר עונדים את דרגות החופש הנכספות, אבל עדיין לא יכולים לחגוג כמו שצריך את היעדרו של הרס"ר ואת היכולת המופלאה לצאת לבירה באמצע השבוע? זה בדיוק הזמן לעשות קצת כסף.
אחרי שששת החודשים שלכם בעבודה יסתיימו, תהיו זכאים למענק עבודה מועדפת של 9,950 שקלים מה ביטוח הלאומי. מה זה אומר בעצם? שאת החודשים האחרונים ביליתם אמנם כמפלצות פז"ם, אבל עכשיו הגיע הרגע לצבור פז"ם מסוג אחר לגמרי – פז"ם אזרחות.
מי יכול לעבוד בעבודה מועדפת על מנת לקבל את המענק?
הזכאים לעבוד בעבודה מועדפת ולקבל את המענק הם חיילים וחיילות משוחררים משירות חובה (למעט המשוחררים מטעמי אי-התאמה) או כאלה שהשלימו 24 חודשי שירות לאומי. כך גם בנות שנישאו בתקופת השירות – בתנאי ששירתו שישה חודשים לפחות, ונישאו תוך 30 ימים מיום השחרור מצה"ל.
על מנת לקבל את המענק, יש לעבוד בעבודה המוכרת על-ידי המוסד לביטוח לאומי כעבודה מועדפת (נדרשת) במשך שישה חודשים לפחות, בתקופת הזמן התחומה בחוק. בנוסף על כך, כאשר אתה מתחיל לעבוד, עליך להיות זכאי לדמי אבטלה – על כך בהמשך.
אילו עבודות נחשבות כעבודה מועדפת?
התחומים המוכרים כתחומי עבודה מועדפת, כאשר בכל תחום ישנם סוגי עבודות ספציפיים המוכרים ככאלה, הם:
אתרי בנייה: כל עבודה באתר בנייה, למעט עבודת פקידות. למשל: גינון, חיבור בניינים חדשים לתשתיות, רשתות התקשורת והחשמל ועבודת עפר, סלילה וצביעת כבישים וכו'.
עבודה בספינת נוסעים: המפליגה בארץ בלבד, מאופיינת בסביבת עבודה צעירה, דינמית ומלאה בחוויות. כולל מגוון תפקידים כמו: צוות בידור, עובד בריכה, עוזר ברמן ועוד.
בתי מלון: עבודה במלצרות, בטבחות, בחדרנות, בצוות בידור וכו', ועבודה בלתי מקצועית, לרבות שטיפת כלים ועבודת ניקיון, ולמעט עבודת פקידות.
אתרי גידול חקלאיים ובתי אריזה: עבודה בלתי מקצועית באתרי גידול חקלאיים ובבתי אריזה, לרבות עבודות ניקיון ולמעט עבודת פקידות. למשל: עבודה בלתי מקצועית בענפי החקלאות השונים, במשתלות העוסקות בגידול צמחים, ביערות קרן קיימת, בחממות, בחווה לגידול בעלי חיים, בבתי אריזה וכו'.
בתחום התשתיות: אסדת גז, מתקני חשמל הקשורים לייצורו והפצתו, חיבור בניינים חדשים לתשתיות, הקמת מערכות להפקת חשמל סולרי ועוד.
מפעלי תעשייה ובתי מלאכה: כל עבודה בלתי מקצועית בתעשיות הבנייה, המזון, הטקסטיל ובתעשיות אחרות, למעט עבודת פקידות. למשל: עבודה במוסכי רכב, במחסן צמוד למוסך, בבית מלאכה לתיקון תקרים, ייצור רכיבי מחשב אלקטרוניים במפעלי הייטק המוכרים כמפעלי תעשייה, וכן הלאה. בתחום זה ישנה עבודה מקצועית מוכרת בתחום המתכת, למשל במסגרות וריתוך, חרטות וכרסום, חשמלאות ומכונאות וכו'.
טיפול באנשים בעלי מוגבלויות: עבודה במתן טיפול וסיוע אישי לאנשים עם מוגבלויות – הכוונה לסיוע בביצוע פעולות היומיום, כגון לבוש, אכילה, שליטה בהפרשות, רחצה, ניידות עצמית בבית; או להשגחה ולפיקוח על המטופל, למניעת נזק או סכנה לעצמו או לאחרים. שימו לב: לא תוכר עבודה של בן משפחה בטיפול באנשים עם מוגבלויות, וכן לא תוכר עבודה במשק הבית של אדם עם מוגבלויות. ישנם תנאים שונים לזכאות למענק בטיפול באדם עם מוגבלויות בביתו, או בטיפול ובסיוע לאנשים עם מוגבלויות השוהים במוסדות מסוימים.
לכל אחד מהסעיפים פירוט נרחב ואפשרויות עבודה רבות נוספות, ובכל אלה ניתן לעיין בחוברת המוסד לביטוח לאומי.
שימו לב כי לכל בירור בנוגע לסוג העבודה ובנוגע לבירור לגבי עבודות ספציפיות, יש לפנות למוסד לביטוח לאומי.
זכאות לדמי אבטלה
זהו סעיף שנדמה שולי, אבל בלעדיו לא תוכל לקבל את מענק העבודה הנדרשת. אז מה הכוונה בתנאי "ובלבד שביום תחילת העבודה הנדרשת הראשונה היית זכאי לדמי אבטלה"?
על פי החוק, המתחילים לעבוד בעבודה מועדפת בכל שלב בשנה הראשונה לשחרור, פטורים מסעיף זה. אם תתחיל לעבוד בעבודה הנדרשת הראשונה לאחר שחלפה שנה מיום השחרור, יהיה עליך להוכיח לביטוח הלאומי כי מתוך 18 החודשים האחרונים (בשנה וחצי) שקדמו לתחילת עבודתך הנדרשת הראשונה, צברת לפחות 12 חודשי עבודה מלאים, רצופים או לא רצופים, אצל מעסיק אחד או יותר, בכל עבודה שהיא. אם בתוך תקופת העבודה שתצבור נכללים ימי שירות סדיר (בחובה או בקבע) או מילואים, יימנו ימים אלה כימי עבודה.
שים לב, כי במידה וקיבלת דמי אבטלה ב-11 החודשים שקדמו לתחילת עבודתך הנדרשת הראשונה, המענק שישולם לך יהיה בשיעור מופחת. דמי האבטלה בעבורם קיבלת תשלום יקוזזו בעצם מימי העבודה הנדרשת שצברת. כלומר, אם צברת 150 ימי עבודה נדרשת וקיבלת דמי אבטלה מירביים בעבור 50 ימים, תקבל מענק מופחת (על פי חישוב החלק היחסי) בעבור 100 ימי עבודה נדרשת.
לכן, כיוון שבשנה הראשונה לשחרור מהשירות הזכאות לדמי אבטלה מובטחת, מומלץ להתחיל לעבוד בעבודה נדרשת דווקא במהלכה.
כמה זמן צריך לעבוד? מהי תקופת הזמן שאחריה מתבטלת הזכאות למענק?
מינימום תקופת העבודה בעבודה מועדפת היא שישה חודשים מלאים, ולא יותר מ-12 חודשים, במהלכם השלמת 150 ימים, רצופים או לא רצופים, בעבודה מועדפת המוכרת ככזו, אצל מעסיק אחד או יותר. זאת, במהלך שנתיים (24 חודשים) מיום שהשתחררת משירות חובה, ובלבד שביום תחילת העבודה הנדרשת הראשונה היית זכאי לדמי אבטלה. על העבודה להיות במשרה מלאה, על-פי הנהוג במקום העבודה. ימי מחלה וחופשה לא נספרים במניין ימי העבודה.
כלומר, על מנת להיות זכאי למענק, ניתן לעבוד לדוגמה בתקופת זמן כוללת של עשרה חודשים, רצופים או לא רצופים, הפרושים על פני שנתיים מיום השחרור, במשך 15 יום בכל חודש. לעומת זאת, במידה ותעבוד עשרה ימים במשך 15 חודשים לא תהיה זכאי למענק – שכן תקופת הזמן הכוללת במהלכה עבדת ארוכה יותר מ-12 חודשים.
שימו לב! לפי הצעת חוק שעברה בכנסת בקריאה שנייה ושלישית ללא התנגדויות בפברואר 2012, נוסף תיקון לחוק הביטוח הלאומי, ובעצם הוארכה תקופת הזכאות למענק עבודה מועדפת לחיילי המילואים. לפי התיקון, בתקופה של שנתיים מיום סיום השירות הסדיר שבה על חייל משוחרר להשלים שישה חודשים בעבודה הנדרשת, לא יימנו ימי שירות מילואים.
מה זה אומר? אם כשנה אחרי השחרור זומנתם לשירות מילואים בן חודשיים, למשל, הרי שהחודשיים האלה לא יימנו במסגרת הזמן בה חייבים למלא את כל תקופת העבודה המועדפת. מי שבמהלך השנתיים שירת חודשיים במילואים, יקבל עוד חודשיים למסגרת הזמן בה הוא יכול לעבוד בעבודה הנדרשת. מרגע כניסת החוק לתוקף, הוא יחול גם שנתיים רטרואקטיבית (כלומר גם על מי שהשתחרר שנתיים לפני התיקון).
האם אפשר להחליף עבודה באמצע?
על פי כללים אלה, אין מניעה להפסיק לעבוד בעבודה המועדפת ולהתחיל לעבוד בעבודה מועדפת אחרת, כאשר ימי העבודה ממשיכים להיספר לצורך המענק, וזאת בתנאי שהדבר יקרה במסגרת תקופת הזמן שנקבעה לכך.
מהם הכללים לגבי חיילים המשוחררים משירות קבע?
כיוון שהעבודה המועדפת היא הטבה המיועדת לחיילים המשוחררים משירות חובה, במידה ועברת משירות חובה לשירות בקבע תוכל לצבור את ששת החודשים ו-150 הימים בעבודה המועדפת רק עד תום שנתיים (24 חודשים) מיום סיום שירותך בחובה.
ומה אם התחלתי לעבוד בחפש"ש?
הימים נספרים החל מיום השחרור – ולכן, במידה והתחלת לעבוד בעבודה מועדפת טרם יום זה, הימים במהלך חופשת השחרור לא ייספרו כחלק מהעבודה המועדפת.
ובשורה לעובדים חמישה ימים בשבוע:
שים לב, כי אם במקום עבודתך מקובל שבוע עבודה בן חמישה ימים, ועבדת שבוע עבודה מלא, ייחשבו לעניין צבירת ימי העבודה שישה ימי עבודה בשבוע.
אפשר לעבוד בעבודה מועדפת במסגרת המקצוע שלי?
במידה ואתה בעל מקצוע אזרחי המוכר על ידי משרד העבודה והרווחה, ועבדת במקצועך, לא תהיה זכאי למענק העבודה המועדפת.
מה קורה אם מסיימים לעבוד את 150 הימים בפחות מחצי השנה שהוקצבה?
שים לב! אם תעבוד 150 ימים בפחות משישה חודשים מלאים, לא תהיה זכאי למענק, אלא במקרים יוצאי דופן.
מי שעבד בעבודה נדרשת פחות משישה חודשים מלאים, יוכל, בתנאים מסוימים, להיות זכאי למענק חלקי, שיחושב באופן יחסי לפי מספר ימי העבודה שעבד בעבודה המועדפת. המקרים המזכים הם:
מענק חלקי בעבודה באתרי גידול חקלאיים ובבתי אריזה: במידה ועבד החייל המשוחרר ארבעה חודשים מלאים ו-100 ימי עבודה לכל הפחות, יהיה זכאי למענק מופחת. סכום המענק יחושב באופן יחסי למספר ימי העבודה.
מענק חלקי בגין מקצוע: יוענק כאשר החייל המשוחרר הוא בעל מקצוע אזרחי המוכר על-ידי משרד העבודה והרווחה (למשל מכונאי, חשמלאי, הנדסאי, טכנאי וכו'), ועבד בעבודה מועדפת שאינה במקצוע זה. כך למשל מכונאי שעבד במלצר בבית מלון.
מענק חלקי בגין מרחק: יוענק כאשר החייל המשוחרר עובד בעבודה מועדפת ומקום העבודה נמצא במרחק של לפחות 60 קילומטר ממקום מגוריו על פי הרשום בתעודת הזהות. זאת, במידה והמעסיק אינו מספק מקום לינה מטעמו ללא תשלום ואינו דואג להסעה יומית מבית החייל המשוחרר אל מקום העבודה ובחזרה.
בשני הסעיפים האחרונים, על מנת להיות זכאי למענק יש לעבוד בעבודה המוכרת כמועדפת לפחות 25 ימי עבודה רצופים בתוך 21 החודשים הראשונים מיום השחרור, או שלושה חודשים רצופים בין החודש ה-22 ל-24 מיום השחרור משירות חובה.
מה גובה המענק?
עכשיו הגענו לחלק המעניין באמת – הסכום שתקבל בעבור עמל כפיך בעבודה שהמדינה הגדירה כחשובה ויצרנית מספיק על מנת לתגמל אותך. על פי חוק הביטוח הלאומי, סכום המענק החד פעמי 9,950 ש"ח – וזהו מספר המתעדכן מעת לעת, בהתאם לעליית המדד במשק. המענקים החלקיים יחושבו באופן יחסי למספר ימי העבודה.
שים לב! המענק ייחשב כהכנסה לכל דבר, ולכן יילקח בחשבון יחד עם ההכנסות האחרות לצורך חישוב מס. במידה והגעת לסף המס בשנה בה קיבלת את המענק, אתה עשוי להידרש לשלם עליו מס.
איך מקבלים את המענק?
על מנת לקבל את המענק המגיע לך בתום תקופת העבודה הנדרשת, עליך לשחק אותה עורך דין ולהגיש תביעה. את התביעה למענק יש להגיש בסניף הביטוח הלאומי בתום ששת חודשי העבודה, ולא יאוחר מ-12 חודשים מיום סיום ששת חודשי העבודה. לטופס התביעה (שאפשר למצוא באתר של המוסד לביטוח לאומי, או לקבל באחד הסניפים) יש לצרף צילום של תעודת השחרור משירות סדיר (או אישור על תקופת שירות לאומי בהתנדבות מאחת העמותות המוכרות בחוק), ואת אישורי המעסיק, במקום המיועד לכך, על סוג העבודה והתפקיד שבוצע ומספר ימי העבודה בכל חודש. במידה והתחלת לעבוד בעבודה מועדפת לאחר שחלפה שנה מיום השחרור משירות חובה, יש להמציא צילומים של כל תלושי השכר בכל עבודה שהיא, שנצברו בשנה וחצי שקדמו לתחילת העבודה המועדפת (להוכחת זכאות לדמי אבטלה).
לבירור מקום וזמני קבלת הקהל בסניף הביטוח הלאומי הקרוב לביתך, ניתן לעיין באתר האינטרנט של המוסד לביטוח לאומי.
לא מרוצה מקביעת המוסד לביטוח לאומי?
בתביעה כמו בתביעה, לפעמים מפסידים – אם לא עמדת באחד התנאים לקבלת המענק, והמוסד לביטוח לאומי דחה את תביעתך, אתה מוזמן לפנות לבית הדין האזורי לעבודה ולהגיש תביעה כנגד ההחלטה שהתקבלה. את הערעור יש להגיש 12 חודשים מהיום שנמסרה לך החלטת המוסד, ובמידה וגם נגדו תרצה לערער, תוכל לגשת לבית הדין הארצי לעבודה.
איך מתעדכנים?
לעתים קרובות חלים שינויים הן בתחומי העיסוק המותרים כתחומי עבודה מועדפת והן בשיעור המענק. לעדכונים, ניתן לפנות למוסד לביטוח לאומי (במוקד הטלפוני במספרים 1-222-6050 או *6050, בימים א'-ה' בין 8:00 ל-17:00) או ללשכה להכוונת חיילים משוחררים (בטלפון 03-7380909).
ואיך מוצאים עבודה?
כיוון שיש המון סוגי עבודה מועדפת, זאת לא אמורה להיות בעיה. החל מקפיצה לתחנת הדלק או למלון הקרוב למקום ביתך, וכלה בהתעניינות בבתי אריזה ברחבי הארץ, לרוב רק צריך לקפוץ להציג את עצמך, להתעניין אצל חברים או להרים טלפון – ומשם הדברים יתגלגלו. כמו תמיד, גם באינטרנט אפשר למצוא לא מעט דברים מעניינים, למשל בלינקים הבאים: ג'וביסטי | מועדפת | אולג'ובס | דרושים | מוג'וב | מועדפת | ואפילו בחיפוש בגוגל.