נגוע - 1985

עמוס גוטמן, במאי צעיר ומוכשר, הביא למסך את הסרט פורץ הדרך "נגוע". במרכזו צעיר הומוסקסואל שחי בתל אביב ועובד במכולת של סבתו. גן העצמאות, יחסי יהודים ערבים, סקס בשירותים של מועדון אפלולי - הכל מוצג ללא פילטרים. גוטמן הפך את הביוגרפיה שלו לתיאור קודר של חיים הומוסקסואלים בעיר הגדולה. 

ביטול איסור משכב זכר - 1988

חודש מרץ 1988, באמצעות תרגיל פוליטי מתוחכם בהובלת חברת הכנסת שולמית אלוני (ז"ל),  יצאה המדינה מחדר המיטות של אזרחיה והסירה את האיסור על משכב זכר, שריד לשלטון המנדטורי בארץ ישראל. יריית פתיחה שהובילה להכרה חוקית בזכויות של חברי הקהילה.

שולמית אלוני (צילום: Photo by Moshe ShaiFLASH90 )
שולה מביטה מלמעלה|צילום: Photo by Moshe ShaiFLASH90

מצעד הגאווה הראשון בתל אביב - 1993

עד לא מזמן (תחילת הניינטיז) לא התקיימו בישראל אירועי גאווה. ביולי 93' ובהובלת חברי אגודת קהילת הלהט"ב התקיים אירוע מחתרתי בגינת רחוב שינקין, במרכזו הוצב ארון ממנו הוזמן הקהל לצאת.  שלוש שנים לאחר מכן ב-1996 התקיים אירוע נוסף בו חברי קהילת הלהט"ב יצאו בשיירת רכבים מרידינג לגן מאיר.

דגל הגאווה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
כל אחד הוא אור קטן וכולנו אור איתן|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

זכיית דנה באירוויזיון - 1998

הנציגה הלהט"בית הראשונה של ישראל זוכה באירווזיון עם השיר "דיווה". ברגע אחד, כמעט סוריאליסטי, כולם קופצים למזרקה בכיכר רבין: צעירים להטב"ים יחד עם אוהדי "מכבי תל אביב", ונראה כי מדינת ישראל מתעוררת ליום חדש. דנה לא רק זכתה אלא העמידה קהילה שלמה במרכז השיח הציבורי.

דנה  (צילום: ASSOCIATED PRESS AP)
ויוה לדיווה|צילום: ASSOCIATED PRESS AP

עברי לידר יוצא מהארון - 2001

עברי לידר, כוכב רוק מסוג שלא היה מוכר בישראל באותם ימים, החליט לצאת מהארון. זה קרה בריאיון מיוחד שנתן לגל אוחובסקי במוסף סוף השבוע של  מעריב ובו החליט לשים סוף לשמועות. הצעד של לידר נראה היום כמעט מובן מאליו אבל היווה פריצת דרך ללא מעט צעירים וצעירות מהקהילה שרק חיפשו דמות גאה להזדהות איתה.

עברי לידר (צילום: רונן אקרמן)
בוא נפזר את מסך הערפל פליז|צילום: רונן אקרמן