ריפלוקס הוא אחד המושגים הראשונים שכל הורה לומד בצעדיו הראשונים בעולם ההורות. "ריפלוקס מוגדר כמעבר של כל תוכן מהקיבה אל הוושת, כאשר תוכן התזונה גדול  – הדבר יכול לצאת מחלל הפה וזה נראה כמו פליטה ולעתים קיא" מסביר ד"ר דרור וינר, גסטרואנטרולוג ילדים מקופת חולים לאומית. "עבור התינוקות בתחילת הדרך - הכל נגדם – רוב היום הם שוכבים על הגב, הכלכלה שלהם נוזלי, ולכן 'קל' לה יותר לעבור מהקיבה אל הוושת. כמו כן, סוגר הוושתי התחתון שלהם לא מפותח וחזק מספיק ולכן לא מצליח לעצור את המעבר של התוכן".

הדרך לעזור לתינוקות פולטים, מסבירה רוית דגן – מנהלת הסברה רפואית של מטרנה  - היא לשנות את המנח של התינוק כך שיהיה אנכי. "בזמן הנקה ננסה להישען אחורה. בהאכלה מבקבוק – נקפיד שהתנוחה תהיה גבוהה. בשני המקרים חשוב להיות קשובים לתינוק ולשים לב שהאכלה אינה מהירה ומעמיסה – מה שעלול להגביר את הריפלוקס".

תינוקות רבים פולטים אבל מתי יש צורך להתייעץ עם רופא? לדברי ד"ר וינר, הדגל האדום החשוב ביותר הוא פגיעה בצמיחה ובגדילה. דגלים נוספים: שלשולים, פריחות עוריות, אי שקט קיצני, פליטות רבות.

הבשורה הטובה היא שברוב המקרים ריפלוקס חולף מעצמו סביב גיל חצי שנה, זאת משום שהתינוק גדל, השריר בין הקיבה לוושת מתחזק והתזונה הופכת מנוזלית למוצקה מה שכמובן מסייע למצב. במרבית המקרים, אין טיפול לריפלוקס. מה שבהחלט מסייע הוא כאמור החזקה נכונה ושינוי התנוחה. מי שבוחרת להניק, בהחלט יכולה להמשיך בכך – לעתים תהיה זו תזונת האם ששינויים בה יכולים להיטיב עם המצב.
עבור תינוקות שניזונים מתמ"ל, ניתן לשקול תמ"ל שהוא אנטי ריפלוקס שיכול לעזור בעליית התוכן מהקיבה לוושת, או תמ"ל שמועשר בפרוביוטיקה.

 

לפרקים נוספים היכנסו>

*לתשומת לב: חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק.