אישה בהריון אוכל תפוח (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

אם את לא מפסיקה להתעניין בסלקלים ומחטאי בקבוקים, מארגנת מחדש את הבית ומשפצת כל סדק מינורי בקיר - מזל טוב: כנראה שאת "מקננת", ואת ממש לא לבד בסיפור. התופעה המרתקת (והקצת מוזרה הזאת בואי נודה) שכיחה בקרב נשים בשלהי תקופת ההיריון שלהן, ולעיתים אפילו כבר בתחילתה.

תקופת הקינון, שזכתה לשמה כמובן בעקבות התהליך הטבעי שבו הציפורים נוהגות לרפד את הקן שלהן לפני בקיעת הביצים, גורמת להריוניות רבות לעבור למוד של הכנות והתרוצצויות בלתי פוסקות, במטרה להכין את אזור המגורים לקבלת הדייר החדש. כאמור, תקופת ההתעוררות הזאת בד"כ מתרחשת בשלהי ההיריון – מה שלא תמיד הופך את המשימה לקלה ופשוטה עבור ההריונית.

לשאלה "למה זה קורה?" יש לא מעט הסברים: החל מההכנות הנדרשות בעקבות הרחבת המשפחה, ועד לשינויים הורמונליים המשפיעים על הפעילות המוחית של נשים הרות, המעוררים בהן את הדחף לטפל ולהגן.

דיברנו עם 3 נשים שסיפרו לנו חוויות אישיות מרתקות מתקופת ריפוד הקן, וכמובטח - ריכזנו גם כמה טיפים מנצחים, שיעזרו לך לעבור את התקופה המעניינת הזאת בקלות ובכיף. 

אישה בהריון מקוננת (צילום: Studio-Annika, Thinkstock)
צילום: Studio-Annika, Thinkstock

אין רגע דל: בין סידור ארגזים לניקיונות בלתי נשלטים

עינב בורנשטיין, אמא לשני ילדים מקריית אונו, מספרת על התקופה: "גרנו בתל אביב, והחלטנו שהדירה צפופה מידי והאזור פחות מתאים לגידול ילדים. אז ארזנו את הפקלאות ועברנו לקריית אונו. מה שהיה מאתגר במיוחד בתקופה הזאת היה קשור לעובדה שהייתי עסוקה בעיקר בלהקיא. למעשה, אפשר לומר שהפוזיציה הקבועה שלי במשך 6 חודשים הייתה בתוך אסלה. כך, פרקתי ארגזים, הקאתי והמשכתי הלאה לסידורי הבית החדש. למזלי, בסופו של התהליך הבית היה מוכן לקבלת האורחת החדשה והמתוקה שהצטרפה למשפחה והכל עבר בשלום".

עמית סלע (השם האמיתי שמור במערכת) מירושלים, לעומת זאת, חשה בצורך בלתי נשלט לנקות: "אני זוכרת את עצמי בחודש תשיעי עומדת על שרפרף וממרקת את המנורה בסלון מאבק. זה לא שאני חולת ניקיון בד"כ, אבל משום מה הדברים הקטנים האלה הפריעו לי בתקופת הזאת, שעברה לי בעיקר בין שאיבת אבק, מירוק חלונות וסידור חדרים בלתי פוסק. אה כן – גם לא יכולתי להפסיק לזלול במהלך הסידורים, אני לא יודעת אם זה ההורמונים או העובדה שהתרוצצתי הרבה, שפתחו לי את התיאבון בצורה חייתית כזאת".

"המטרה הייתה לנצל כל שניה של רווקות בתקופה הזאת", מספרת נעמי דגן מיוקנעם, שבילתה את תקופת הקינון שלה בצורה מקורית במיוחד. "גרנו בתל אביב באזור מרכזי ושוקק חיים. מאחר שידענו שתקופת החגיגות עומדת להתחלף בלילות נטולי שינה ובהחלפות חיתולים, החלטנו לקרוע את העיר. הכנו רשימה של כל המסעדות והברים הכי שווים באזור, ובכל ערב יצאנו למקום אחר. אז נכון, אמנם נאלצתי לוותר על היין, אבל אין ספק שזאת הייתה חגיגה מושלמת שמילאה אותי באנרגיות חיוניות לקראת הלידה".

אישה בהריון מנקה (צילום: istockphoto)
אישה בהריון מנקה|צילום: istockphoto

5 כללי הזהב לתקופת הקינון

ועכשיו כדאי שתקשיבי היטב, כי הגענו לחלק הפרקטי שמפרט את כל הדברים שבאמת חשוב לעשות בתקופה הזאת. הם יכולים לעשות את ההבדל בין תקופה לחוצה ומורטת עצבים לבין זמן יעיל שיסייע לך לישון ברוגע ובשקט.

אל תתאמצי יותר מידי

נכון שהכנות הן עניין מבורך, אבל תמיד תזכרי שהריון הוא לא זמן טוב לאתגר את הגוף במאמצים יוצאי דופן. אם ניקיון וסדר זה מה שעושה לך את היום, לכי על זה בכיף, אבל אל תשכחי גם לנוח בין מטלה למטלה, ואת ניקוי החלונות בסנפלינג – מומלץ שתשאירי כבר למישהו אחר.

ציידי את המקפיא שלך

אם עד היום לא השתמשת באופציה הקסומה והפרקטית הזאת, הגיע הזמן שתעשי היכרות עם המקפיא שלך. הוא ישמח לארח בתוכו כמעט כל ארוחה מוכנה (שהיא לא סלט חסה), ואת תרוויחי תזונה זמינה ומזינה גם בזמנים שלא יהיה לך זמן לבישולים (ותאמיני לנו שלא יהיה לך זמן כזה בתחילת הדרך, אלא אם את וונדר וומן). חוץ מזה, בינינו - יש גבול כמה אפשר לבנות על הסבתות.

וודאי שיש לך עזרה

ואם אנחנו כבר מדברים על סבתות, כדאי שתוודאי שיש אחת כזאת בסביבה, ואם לא – אז דודה, חברה, אח או כל מי שיכול לקפוץ ולעזור כשצריך. רק שתדעי - יש נשים שמגדירות את תקופת חופשת הלידה כניהול חמ"ל. אז לא שיש לנו כוונה להלחיץ חלילה , אבל לרוב כשמתכוננים מראש הכל נעשה קל יותר.

הכיני את מוצרי התמ"ל (תרכובת מזון לתינוק)

גם אם את מתכננת להניק, חכי רגע. הנה טיפ בעניין: תמיד כדאי להיות בטוחים שיש אלטרנטיבה זמינה. למה? קודם כל מפני שלא תמיד תהליך ההנקה עובר בקלות בהתחלה, ושנית גם אם תבחרי להניק, עדיין יכול להיות שיהיו מצבים שתזדקקי להשלמה ולכן כדאי לשקול להחזיק תרכובת מזון לתינוקות במקום זמין.

וודאי שהשידה מוכנה

כשתגיעי הביתה עם יצור קטן וצורח בידיים (נו כן וגם מתוק בטרוף), לא ממש יהיה לך זמן לחשוב איפה נמצא כל דבר ומה בדיוק צריך. לכן כדאי להכין מראש את כל הציוד שישמש לטיפול בקטן: אמבטיה, מגבת, בגדים מקופלים ושידת החתלה שכוללת: חיתולים, אלכוהול לחיטוי, צמר גפן ומשחת החתלה. בכל מקרה, מה שלא תעשי – אל תחסכי בחיתולי טטרה. הם ישמשו אותך כמעט לכל דבר: החל מאמצעי לספיגת פליטות ועד למשטח החתלה זמין.

תכיני רשימת ציוד לחדר הלידה

הנה משהו שעשוי להוריד את מפלס הלחץ: רשימת ציוד לחדר לידה. מעבר לדברים בסיסיים שכדאי שהיא תכלול כמו: תיק כלי רחצה, תחתונים חד פעמיים, בגדים נוחים מים וארנק; תוכלי להוסיף כל שעולה על רוחך. תתפלאי, אבל אין דבר יותר מרגיע מההתעסקות הזאת בזמן שאת יושבת וממתינה לבואו של הקטנצ'יק.

תנשמי

הכי חשוב, אל תשכחי את עצמך בין כל המטלות האלה. פעילויות מרגיעות כגון הליכה קלה, יוגה או מדיטציה עשויות לעזור לך להירגע ולקחת דברים בפרופורציה.