שנה בחיים יכולה לטוס, במיוחד אחת כמו זו של הקורונה, אבל כשמסתכלים על התינוקות שלנו – זה מדהים לראות מה וכמה הם מספיקים לעשות ב-12 חודשים. אחת הסוגיות המהותיות ביותר בשנה הראשונה לחייו של תינוק היא כמובן התזונה (לצד השינה). זה בכלל לא משנה אם זהו ילדכם הראשון או הרביעי במספר – הסוגיה הזו תמיד מורכבת, לא פעם מבלבלת ומעלה שאלות רבות. פנינו לרונית דוייב, מנהלת מדעית מטעם "סימילאק", שתעשה לנו סדר בשאלות הנפוצות ביותר.
כמה התינוק שלי צריך לאכול ביום?
"כמובן שכל תינוק הוא יחיד ומיוחד ואי אפשר להתייחס לתינוק שנולד במשקל 2.5 קילו כפי שמתייחסים לתינוק שנולד במשקל 4 קילו", אומרת רונית ומסבירה שתינוק נולד עם מנגנון רעב ושובע אישי, שבאמצעותו הוא מווסת את כמות המזון הנדרשת לו, וכל שנותר לנו הוא רק לפתח את יכולת ההקשבה לאותם הסימנים. "תינוקות אמורים לאכול לפי דרישה, גם אם הם יונקים חלב אם וגם אם ניזונים מתמ"ל, וכל שעלינו ההורים לעשות הוא להקשיב לסימני הרעב והשובע שלהם. בדרך כלל בחודשים הראשונים לחיים, התינוק יראה סימני רעב בכל שעתיים-שלוש ובהדרגה, עם העלייה בנפח הארוחה, הפערים יכולים לגדול לרווח של כל ארבע ואפילו חמש שעות בין ארוחה לארוחה".
מהספרות המדעית עולה כי תינוקות עד גיל שישה חודשים (שעדיין לא אוכלים מזון מוצק בכלל) צורכים בין 130 ל-160 מ"ל חלב אם או פורמולה לכל קילוגרם משקל גוף, במשך 24 שעות. חישוב כמות של כל ארוחה תלוי במספר הארוחות במהלך היום. אז איך נדע מתי להעלות את כמות המזון? "במידה והתינוק מסיים את כל כמות החלב בבקבוק ונראה כי הוא מחפש מזון נוסף, כדאי להציע לו יותר בארוחה הבאה, דבר שיאפשר לו לצרוך ולווסת את כמות המזון לה הוא זקוק".
איך אפשר לדעת האם התינוק שלי רעב?
התשובה האוטומטית של רובנו היא "בכי" אולם רבים טועים בכך. זהו כמובן סימן לרעב אבל הוא דווקא לרוב האחרון ברשימה. בכי יכול להעיד על חיתול רטוב או חוסר נוחות כללי. "הסימנים הנפוצים ביותר שמעידים כי התינוק שלך רעב ומוכן לאכול כוללים: ליקוק שפתיים, חיפוש אחר מקור החלב, מציצת אצבעות או הכנסת היד אל הפה. חיפוש אחר סימני רעב מוקדמים אלה יבטיחו שתינוקך מקבל מספיק, אך גם לא יותר מדי מזון".
איך ניתן לדעת שהתינוק שבע?
אילו רק יכולנו ללמוד דבר או שניים מהתינוקות, חיינו היו בריאים הרבה יותר, זיהוי תחושת שובע הוא אחד מהם. "כשהתינוק לוקח הפסקות ארוכות יותר בין מציצה למציצה, מתחיל לקשקש או חסר סבלנות, מפנה את ראשו מן הבקבוק או אפילו דוחף אותו, רוב הסיכויים שהוא שבע", מסבירה רונית. כשזה מתרחש, ממליצה רונית לעשות הפסקה, להוציא לו אוויר (גרעפס) ולקחת מנוחה. "אם התינוק מתחיל שוב להראות סימני רעב, אתם תמיד יכולים להציע עוד קצת חלב אם או פורמולה".
כיצד בוחרים תרכובת מזון לתינוקות?
נתחיל בכך שחלב אם נחשב למזון הטוב ביותר לתינוקות. לצד הנקה, יש נשים רבות שבוחרות בתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) משלל סיבות שונות ומגוונות. המדע פועל במרץ להפוך את התחליפים להיות כמה שיותר קרובים לחלב הזהב של האם. "במאי 2018 סימילאק היה המותג הראשון שהשיק פורמולה פורצת דרך בישראל עם רכיב ה-HMO, רכיב פרהביוטי המשמש כמצע לגידול חיידקים במערכת העיכול", מסבירה רונית. "מדענים גילו את הרכיב בחלב אם לפני כ-20 שנה ומאז עסקו במיפוי תכונותיו ויתרונותיו לתינוק היונק. HMO התגלה כרכיב השלישי בכמותו בחלב אם והוא תורם לשיפור תפקודי מערכת העיכול וההגנה החיסונית של התינוק והוא מסייע לגדילת החיידקים הידידותיים המשמשים כפרוביוטיקה". לכן, גם בבחירת תמ"ל חשוב להבין מה הכי נכון וטוב עבור התינוק.
איך אפשר להיות בטוחים שהתינוק אוכל מספיק?
המדדים הבולטים ביותר הם עקומת הגדילה של התינוק והחיתולים שלו. שני אלו מספקים חיזוקים ברורים למדי. נתחיל בחיתולים: בדרך כלל, צריכים להיות כ-5-6 חיתולים רטובים ביום. אם אין מספיק כאלו - זה עשוי להצביע על כך שהתינוק אינו מקבל מספיק חלב. ולגבי עקומת הגדילה? "תנודות גדולות מדי בעקומות הגדילה של התינוק (כפי שנקבע בביקורים סדירים אצל הרופא או בטיפת חלב) יכולות להצביע על כמות בלתי מספקת או האכלת יתר".
באיזה גיל עוברים למוצקים ואיך?
החל מגיל חצי שנה, התינוק עובר ליגה ומתחיל להכיר את העולם שמעבר לחלב הטוב והידוע. הסיבה לכך טמונה בכך שהרפלקס של הוצאת הלשון מתחיל להיעלם, התינוק מסוגל להחזיק את ראש ואת הגב בעצמו, הוא מפתח מיומנויות בליעה ומערכת העיכול כבר מפותחת יותר. ההמלצה היא להתחיל לחשוף את התינוק לאוכל מוצק בכמויות קטנות, שכן הוא רק מתחיל לפתח את יכולת הלעיסה שלו. התחילו בכפית-שתיים והתקדמו בהתאם לדרישה. בשלב הראשוני המוצקים לא יחליפו את ארוחת התמ"ל/פורמולה אולם בהמשך הם יקבלו במה של ממש. כמו כן, עם המעבר למזון מוצק כארוחה שלמה יש להתחיל לתת לתינוק גם מים במהלך היום – חשוב להקפיד לא להגזים בכמויות או לא לתת מים לפני ארוחה, כדי שהנ"ל לא יבוא על חשבון המזון.
לגבי שאלת האיך? רונית מסבירה: "תנו לו לנסות לאכול בעצמו, להרים את האוכל ולהכניס לבד לפה, הושיבו אותו מסביב לשולחן עם שאר בני המשפחה והציעו לו גם כפית מתאימה (ונשמו עמוק). חשוב לא להכריח, אם התינוק לא אוהב מזון מסוים, אז להניח לו ולנסות שוב בפעם אחרת. אם התינוק מאותת לנו שהוא שבע, לקבל זאת בהבנה ולא לנסות 'לדחוף' לו עוד אוכל".
מאיזה גיל מותר לתת לתינוק לשתות מים?
"על פי הנחיות משרד הבריאות, מגיל חצי שנה ומעלה. הוספת נוזלים אחרים, פרט לחלב אם או תרכובת מזון לתינוקות, אינה מומלצת עד גיל חצי שנה מכיוון שעלולה לבוא על חשבון הרכיבים התזונתיים החיונים להתפתחותו ואין לו צורך בכך. בכל מקרה, יש לזכור כי עד גיל שנה יש להרתיח את כל סוגי המים ולהגישם בטמפרטורת החדר".
מה אסור לתת לתינוק לאכול עד גיל שנה?
"על פי הנחיות משרד הבריאות, חלב פרה או חלב ממקור בעל חיים אחר כמקור שתייה עיקרי מותר לתת רק מגיל שנה, וזאת כדי לספק לתינוק את צרכיו ולמנוע אנמיה מחוסר ברזל. כמו כן, אסור לתת לתינוק דבש, שכן הוא עלול להכיל רעלן שמופרש על ידי חיידק קלוסטרידיום בוטוליניום. רעלן זה עלול לגרום לתינוקות נזקים ולכן המתינו לפחות עד גיל שנה.
גם לאחר גיל שנה ועד גיל 5 הימנעו ממאכלים מסוכנים העלולים לגרום לחנק בילדים כמו פירות וירקות קשים, ענבים, נקניקיות, סוכריות, פיצוחים ודגים עם עצמות. זכרו לחתוך את המזון לחצאים ולרבעים על מנת שלא ייתקעו חלילה בושט ויגרמו לחנק".