אישה בהיריון מעורערת בסלון (צילום: shutterstock By Prostock-studio)
את לא לבד|צילום: shutterstock By Prostock-studio

כל אישה שחוותה הריון בחייה, מכירה את רכבת הרגשות שמתלווה אליו. את מאושרת, מצפה לבאות ומתרגשת ששאיפתך להיות אמא עומדת להתגשם בקרוב, אבל לעיתים צפים גם דאגות ופחדים. איך אני אדע מתי הגיע הזמן ללדת? מהו אותו כאב של צירים שכולן מדברות עליו? ואיך בדיוק תינוק בגודל של אבטיח אמור לצאת מתוך הגוף שלך? לחששות האלה יש שם, ובאמת שלא המצאת אותם. "פחד מלידה הוא עניין טבעי ומוכר", אומר פרופ' איל סיון, מנהל בי"ח שיבא נשים ויולדות, "הפחד מלווה הריוניות רבות, והוא גם, כמובן, לא שמור לנשים שיולדות בפעם הראשונה". החדשות הטובות הן שיש דרכים להתמודד איתו, ואת בטח לא צריכה לעשות את זה לבד.

אז כדי שלא תפחדי מהפחד, ריכזנו עבורך את כל הכלים להתמודדות:

1. דברי על זה 

יש הרבה פתרונות להתמודדות עם פחד לידה, אבל קודם כל חשוב ומומלץ לדבר על זה. בכל פעם שאת חשה אי נוחות או חשש סביב נושא הלידה, שיחה עם מישהו שאת סומכת עליו תגרום לך להרגיש טוב יותר. "זו יכולה להיות אמא או חברה שעברה לידה ויכולה להקשיב ולסייע", אומרת ד"ר ורד בר, מנהלת מרכז חוה לטיפול רגשי בנשים במעגל הפריון בשיבא.

2. בחרי מלווה שתרגישי איתו בנוח

אם תגיעי לחדר הלידה מלווה במישהו שמכיר אותך היטב, שאיתו תוכלי להעביר רגעים אינטימיים בנוחות בכל שלב ובכל מצב – הכול יעבור יותר בקלות. "פעמים רבות אני נתקל באימהות לעתיד שמביאות איתן צוות שלם ללידה שכולל משפחה, חברים ותומכים", אומר משה יוסף-ברין, אח אחראי חדר לידה שיבא נשים ויולדות "זה גורם להן להסחת דעת, ובעיקר לא מאפשר להתמקד בלידה". הוא  ממליץ להגיע עם מישהו אחד או שניים קרובים שעליהם את יכולה לסמוך ושיהיו חיוביים, תומכים ומשרי רוגע. "מדובר באחד הכלים החיוניים ביותר להצלחת הלידה", מבהיר יוסף-ברין.

גבר מנשק אישה בהיריון (צילום: andrea bertozzini, unsplash)
הנוחות שלך היא מה שחשוב|צילום: andrea bertozzini, unsplash

3. בררי לגבי הצוות שעומד ליילד אותך

טיפ חשוב נוסף שיוריד את רמות החרדה הוא להכיר מראש את בית החולים ואת הצוות - כדאי לערוך סיור מקדים בבית החולים, להתרשם מהאווירה ומהצוות, כך שלא תגיעי למקום לחלוטין לא מוכר כשאת מתמודדת עם צירים. פרופ' סיון מבהיר, כי צוות מקצועי ומיומן יכול לעשות את ההבדל בין לידה ארוכה ומייגעת לבין לידה מוצלחת וקלה. כשאת יודעת כשאת בידיים טובות, את יכולה להיות הרבה יותר רגועה.

4. הירשמי לקורס הכנה ללידה

קורס הכנה ללידה גם הוא פתרון חשוב. הקורס מעובר לרוב על ידי מיילדת מוסמכת שתוכל לתת לך תשובות לכל השאלות ולהעניק הסברים על דרכי לידה ותרחישים שונים. "מומלץ לעבור את הקורס בבית החולים שבו את מתכננת ללדת, וכך על הדרך גם להכיר אותו טוב יותר", אומרת חביבה ארנון, מיילדת מנוסה ומנהלת השירות "שואלים את חביבה" בשיבא.

5. בניית תוכנית לידה מותאמת אישית

אם עברת את כל שלבי ההכנה המוקדמת הנהוגים, כולל קורס וסיור ועדיין יש לך דאגות וחששות, חשוב לדעת שיש לא מעט גורמים מקצועיים שיכולים לסייע לך להפיג אותם ולהתגבר על החרדה. בניית תוכנית לידה מותאמת אישית יחד עם מיילדת היא אחד מהם. "פגישה עם מיילדת החל משבוע 30 לצורך בניית תוכנית לידה מסייעת להרגיע חששות ומעניקה ליולדת תחושת שליטה, ביטחון וכלים להתמודדות עם חוסר הוודאות", מסבירה ד"ר בר. תוכנית לידה מותאמת אישית מאפשרת לך להציג מראש את הציפיות שלך ואת ההעדפות שלך לקראת הלידה - האם תהיי מעוניינת בלידה טבעית או באלחוש אפידורלי, האם את מעוניינת באפשרות של תנועתיות ושינויי תנוחה גם בניטור, ואפילו האם את מעוניינת במוזיקה שתתנגן בחדר. כך תדעי מראש את האפשרויות העומדות בפניך, תבחרי את מה שמתאים לך ותגיעי ללידה מוכנה יותר לקראת העתיד לקרות. 

קורס הכנה ללידה - נשים בהריון נושמות (צילום: Wavebreakmedia, Thinkstock)
הקורס יכול לעזור|צילום: Wavebreakmedia, Thinkstock

6. מפגש אישי עם מיילדת

בנוסף לתכנון הלידה, חלק מבתי החולים מציעים מפגשים אישיים עם מיילדת המיועדים בדיוק למי שמבקשת להפיג חששות לקראת הלידה. מפגש אישי עם מיילדת מיועד לכל אישה שחשה חרדה לקראת הלידה הקרובה, בעקבות לידות טראומטיות בעבר, אירועי חיים קשים, או מכל סיבה אחרת. המיילדת, המומחית בטיפול בנשים במצבי משבר מיילדותיים, תכין אותך לקראת הלידה, וכן גם את הצוות הסיעודי והרפואי.

7. היעזרי בטיפולים אלטרנטיביים

בנוסף לקורסים, ייעוץ ומערכות תמיכה, גם טיפולים שונים, כמו דיקור סיני, דמיון מודרך ועוד עשויים להקל על תחושת המתח והחרדה, וחלק מבתי החולים כבר החלו להציע טיפולים תומכים כאלה בחדרי הלידה. 

בסופו של דבר, חששות מלידה אינה דבר נדיר וחשוב להבין שאת לא לבד ושיש למי לפנות ואיך להתמודד עם החשש. בחרי ללדת במקום שבו תוכלי לקבל את מרב התמיכה ולהרגיש שאת בידיים טובות, שאת מוקפת בצוות מסור ומקצועי שיעשה הכול בשביל שתהיי רגועה ונינוחה לאורך כל הדרך. "הגמול האמיתי שלנו טמון בכל יולדת שיוצאת מהמרפאה מאושרת עם תינוק בריא בידיים – כל אחת ואחת מהן גורמת לנו לאושר רב", אומרת ד"ר בר.

לכל שאלה, ניתן לפנות למרכז שירות וליווי 052-6666101 בטלפון ובוואטאפ.