9 חודשים אחרי תקרית הירי שהסעירה מדינה שלמה, בית הדין הצבאי בבסיס הקריה שבתל אביב הרשיע היום (רביעי) פה אחד את סמל אלאור אזריה בהריגה לאחר שירה לעבר מחבל מנוטרל בזירת הפיגוע בחברון. פרקליטיו של אזריה מחוץ לבית הדין: "מדובר בפסק דין קשה, נגיש עליו ערעור. חשנו עוינות מצד בית הדין כלפי אלאור". שר הביטחון ליברמן: "צריך לשמור על איפוק". אביו של אלאור, צ'ארלי אזריה: "השופטים קיבלו את גרסת 'בצלם'". עימותים אלימים פרצו מחוץ לבסיס הקריה בין מאות מתומכי אזריה למשטרה. אבטחה הוצמדה לשופטים הצבאיים מחשש לפגיעה בהם.

לקריאת הכרעת הדין המלאה

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נשיאת בית הדין אל"מ מאיה הלר, אימצה בזה אחר זה את טיעוני התביעה והפריכה את טענות ההגנה. "הוכח מעל לכל ספק סביר כי המחבל מת כתוצאה מירי הנאשם", קבעה. "אכן, המציאות הבטחונית מאלצת התמודדות עם אתגרים מבצעיים קשים, אך הפעלת כוח צריכה להיעשות בהתאם לצורכי משימה ולא מעבר לנדרש".

אזריה באולם בית המשפט (צילום: רויטרס)
אמו של אזריה בדרך לבית הדין|צילום: רויטרס
מפגינים מול הקריה. אתמול
הפגנת תמיכה מול בסיס הקריה|צילום:

"יש לדחות את גרסתו ולקבוע כי אינה מהימנה", אמרה השופטת הלר. "מסקנתנו מתבססת גם על התרשמות שלילית מעדותו. בהסתמך על עדותו - הוכחו מעל לכל ספק סביר כי סיבת הירי אינה חשש מסכנה אלא כי המחבל תקף בסכין קודם לכן ולדבריו 'הגיע למחבל למות". זמן קצר לאחר שפורסמה ההחלטה, צ'ארלי אזריה, אביו של אלאור, מתח ביקורת על הכרעת בית הדין: "השופטים קיבלו את גרסת 'בצלם' ולא את גרסת חיילי צה"ל".

"נשמטה הקרקע תחת טענות ההגנה" 

אל"מ הלר פתחה את דבריה בהקראת פרטי כתב האישום שהוגש נגד אזריה. "המחלוקות נרחבות ועמוקות בין הצדדים", אמרה. "הנאשם טען שחש סכנה מוחשית לחיי האזרחים מסביב שכן המחבל נע וזז", ציינה. "הנאשם חלק על הטענה שהירי נגד את הוראות הפתיחה באש. הוא טען כי חשב באופן סובייקטיבי כי נשקפת סכנה מידית לו ולחברו".

מפגינים למען אזריה (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
סמוך לבסיס הקריה, הבוקר|צילום: חדשות 2
העימותים בין המפגינים לשוטרים (צילום: רויטרס)
עימותים מחוץ לקריה בת"א|צילום: רויטרס

"הופיעו בפנינו מספר עדים לגבי הקשר הסיבתי. גרסת ההגנה התפתחה לאורך זמן. נטען שהמוות נגרם אולי כתוצאה מהירי הראשוני ולפני הירי של הנאשם, אולם רק בהמשך העלתה ההגנה טענה זו. נשמטה הקרקע תחת טענה זו מסיבות שונות, הנאשם ביקש בהקשר זה לאחוז בחבל בשני קצותיו".

2 מפגינים נעצרו (צילום: חדשות 2)
עצורים בהפגנת התמיכה|צילום: חדשות 2

השופטת אף מתחה ביקורת על עדותו של פרופ' יהודה היס, שעמד בראש המכון לרפואה משפטית, בנוגע לנתיחת גופתו של המחבל לאחר מותו. "במהלך חקירתו הנגדית הציגה התביעה מאמרים שדנו בכל הנתיחות שבוצעו בישראל כתוצאה מירי לפלג הגוף העליון - היס הסכים שאף מוות לא נגרם כתוצאה מתסחיף אוויר בריאות. שוכנענו כי לא עלה בידי ההגנה לסתור את טענת התביעה לגבי סיבת המוות. אין אלא לקבוע שהטענה העלה פרופ היס היא תיאורטית בלבד".

אחר כך התייחסה השופטת גם לעדותו של המג"ד, סא"ל דוד שפירא. "במהלך חקירת מצ"ח סירב הנאשם להתייחס לשיחתו עם המגד 'כי היה בבלקאאוט'. אולם בעדותו בפנינו טען כי סיפר למג"ד על שתי הסכנות. מצאנו לייחס לעדותו של המג"ד משקל מלא. אזריה טען כי המניע לעדות נעוץ ב'מה יגיד העולם והוא לפני תפקיד חדש' אלא שטענה זו אינה רלוונטית. דברי העדים אומתו בראיות חיצוניות, אולם הנאשם בחר בדרך הפוכה - ויצא למתקפה אישית נגד המפקדים".

"גרסה מתפתחת ומתפתלת"

לאחר מכן דנה השופטת בעדויותיהם של החיילים ששהו בשטח, וכן בעדותו של החייל שעמו שוחח אלאור זמן קצר לפני הירי. על פי אותה העדות אמר אלאור לחייל על המחבל: "הוא דקר את חבר שלי, מגיע לו למות". "הימנעות של חקירה נגדית בנושא זה מחזקת את מהימנות גירסת העד", אמרה השופטת והבהירה: "שמיעת העדים מהזירה מסייעת בידינו להבין את מה שעבר בראשו של הנאשם". אחר כך התייחסה השופטת גם לעדותו של המ"פ תום נעמן ודחתה את גרסתו של אזריה. "בפנינו גרסה מתפתחת ומתפתלת של הנאשם שתחילתה בטענת 'למחבל מגיע למות' וסופה בסכנת סכין ומטען. אנו נותנים לגירסתו של נעמן משקל מלא".

 

לאחר סקירת העדויות, פנתה השופטת לחוות הדעת הפסיכיאטרית שהוגשה מטעם ההגנה. "כידוע, חו"ד פסיכיאטרית אינה תחליף לעובדות", אמרה "חוות הדעת שלו אינה יכולה לסייע לנאשם. בפועל, אזריה לא אובחן כסובל מהפרעות נפשיות".

"הסרטונים שהוצגו - מהימנים"

אל"מ הלר התייחסה בדבריה גם לסרטונים השונים שתיעדו את אירוע הירי מזוויות שונות. "לא ראינו לא ראינו עין בעין עם ההגנה, משקל הסרטונים הוא רב", קבעה. "העידו בפנינו מי שצילמו את הסרטונים. לא ראינו מקום לפקפק בדברים שמסרו לנו - הסרטונים אותנטיים כולם וקבילים כראייה. צפייה בכולם מלמדת כי אין כל בסיס לטענת הנאשם שידו של המחבל היתה במרחק נגיעה מהסכין, שכן לפני ביצוע הירי הייתה הסכין במרחק של שני מטרים מהמחבל. מרחק הסכין עולה בקנה אחד עם מה שמסרו מרבית עדי הזירה".

"הסרטון הוצג כבר בחקירת מצ"ח, אך כבר שם טען אזריה שהוא לא מאמין לסרטון", המשיכה. "הנאשם היה ער לחוסר ההשתלבות של עדותו עם הסרטונים, ומיתן את עדותו".

פרקליטיו של אזרי לצד שרון גל (צילום: חדשות 2)
פרקליטיו של אזרי לצד שרון גל|צילום: חדשות 2

"הסרטונים מלמדים כי לאורך כל האירוע התנהל אזריה בשוויון נפש", המשיכה. "לא נראה כי הוא נדרך. הם גם מלמדים שהנאשם לא הרחיק אחרים מהזירה. הוא אף הפנה את גבו למחבל כדי לקחת את קסדתו. התנהלותו אינה עולה בקנה אחד עם חשש מיידי וסכנת חיים. הוא ירה לא לפני שהשתהה ואף שיפר את זווית עמידתו כנגד המחבל". עוד הוסיפה הלר: "עמדתם של המפקדים - המ"פ נאמן והמג"ד שפירא - עומדות בקנה אחד עם הוראות הפתיחה באש הדורשת תנאים מצטברים לביצוע ירי". היא גם מתחה ביקורת על טענותיהם של בכירי הצבא בדימוס שהעידו לטובת אזריה, ודחתה את דבריהם.

_OBJ

השופטת הלר הוסיפה לשלול את טענות ההגנה. "גרסת הנאשם אזריה היא גרסה כבושה, ולא עולה בקנה אחד עם הפרטים שמסר באופן ספונטני אחרי האירוע", קבעה. "הצבענו על כך שגרסתו התפתחה, הראינו כי גרסתו נסתרת בראיות אובייקטיביות, הראינו כי גרסתו אינה עולה בקנה אחד עם הוראות הפתיחה באש ולא את הערכתם המקצועית של מפקדיו. במצב דברים זה - אנו דוחים כבלתי מהימנה את גרסתו של אזריה במצ"ח ובבית הדין. היתה לו פרשנות מוטעית לפיה "אם יש ספק אין ספק" - מה שנוגד את הוראות הפתיחה אש. נוכח כל האמור, גם אם היתה מתקבלת גרסתו של אזריה לגבי חשד למטען, לא היה צידוק לירי". 

באשר לטענותיו של אזריה בנוגע לפרשנות הוראות הפתיחה באש, אמרה השופטת הלר כי גם אם היתה מתקבלת  גרסתו לגבי חשד למטען, לא היה צידוק לירי. "אין מקום לבצע ירי רק מחמת חשד וללא זיהוי ודאי של אמצעי (לביצוע פיגוע)".

ליברמן: "מחויבים לשמור על איפוק"

שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס להכרעה ואמר כי "הדבר הראשון שמתבקש מכולנו, גם אלה שאוהבים את פסק הדין וגם מאנשים כמוני, שאוהבים אותו הרבה פחות, להיות מחויבים לכבד את ההכרעה המשפטית, אנחנו מחויבים לשמור גם על איפוק".

_OBJ



עם זאת, הדגיש ליברמן כי "מדובר בפסק דין קשה ולמרות זאת מערכת הביטחון תסייע לחייל ולמשפחתו בכל מה שאפשר". ליברמן קרא "לאישי ציבור להפסיק להשתלח במערכת הביטחון, בצה"ל וברמטכ"ל. הקריאות ששמעתי זה דבר פסול מהיסוד - הרמטכ"ל הוא המפקד של הצבא ועושה ימים כליליות, הוא מחויב לביטחון ישראל. חייבים לשמור את הצבא מעבר ומעל כל ויכוח פוליטי".

ליברמן אף הדגיש כי "מן הראוי ללמוד את פסק הדין, לקחת אוויר ולספור עד 3 לפני שכולנו נסתער על המיקרופונים וכל אחד יביע את דעתו. גם אלו שפחות אוהבים את ההכרעה כולנו מחויבים לקבל ולכבד אותה". ליברמן אמר את הדברים על רקע העימותים האלימים שפרצו בין מאות בני אדם שהפגינו מחוץ לבסיס הקריה למען אזריה, לבין כוחות המשטרה שנערכו במקום.

זמן קצר לאחר מכן הגיב על החלטת בית הדין גם איש התקשורת שרון גל, שבעבר הכריז כי ישמש כדובר למשפחת אזריה וכי יסייע לה בהתמודדות עם הפרשה. "בית הדין מאמץ את גרסת 'בצלם' ומתעלם מהסכנה שחש אלאור בזירת פיגוע", אמר. "בית הדין הרים את הסכין ותקע אותו בגבו של הלוחם המצטיין ובגם של כל הלוחמים שצריכים לעמוד מול מציאות קשה".

בהכנת הכתבה השתתפו ברהנו טגניה, אוהד חמו, דפנה ליאל, אסף יחזקאלי, עמית סגל, רוני דניאל וגיא פלג.