אחד בפה ואחד בלב: בעזה מדווחים היום כי חמאס התחיל, כהבטחתו, לשלם פיצויים למשפחות שאיבדו את בתיהם בתקיפות צה"ל במבצע "עופרת יצוקה", אולם מעדויות המגיעות מהרצועה מתברר: הסכומים אותם הבטיח הארגון להעניק לתושבים קטנים בצורה משמעותית משהובטח.

החמאס ניסה לעשות השבוע את "ספין החיזבאללה", כשיצא בכותרות ענק ובהבטחות כי "כל תושב עזה  שרכושו נפגע במהלך התוקפנות הישראלית על רצועת עזה יפוצה". הארגון אף נקב בסכומים מדויקים - ואף חילק ל"קטגוריות פיצויים" את סוגי הפגיעה ברכוש: תושבים שביתם נהרס כליל, תושבים שביתם נהרס למחצה, תושבים שאושפזו, תושבים שקרוביהם נהרגו וכד'. הדבר יצר ציפיות ענק בקרב התושבים העזתיים, אולם היום מתברר שהארגון "יפגר" מעט בתשלומים, וזאת בלשון המעטה, ויעניק לתושבים סכומים אחרים לגמרי מאלו עליהם דובר.

תושבי הרצועה מדווחים היום כי החלו לקבל כספי פיצויים. "קיבלנו 1,000 דולרים בשטרות של 100", אומר תושב מרכז רצועת עזה, ומוסיף: "אבל זה לא מה שהובטח לנו. החמאס הבטיח לנו שמדובר רק במקדמה". התושבים זועמים: "הנזקים ברכושנו נאמדים במאות אלפי דולרים. גם אם חמאס ייתן לנו את כל שהובטח זה לא מספיק", אמרו בעזה. אחד התושבים אף היטיב להמחיש את המצב בצורה הטובה ביותר: "עם הסכום שנתן לי החמאס אפשר לרכוש שתי פרות. לי נהרגו שבע!".

היום כבר יצאו פקידי הממשל של חמאס ברצועה בגלוי, ואמרו כי "ייתכן ויידרש לנו יותר זמן לתשלום הפיצויים". בארגון מתרצים את העיכוב בתשלום הכספים בכך ש"משימתם של שמאי הרכוש עדיין לא הסתיימה", וכי עדיין ממשיכים לאמוד את כל הנזקים ברצועה. "אנו מקווים שהסוגיה תיפתר בימים הקרובים", אמר שר הרווחה של החמאס, אחמד אל-קורד.

חמאס ממשיך לחקות את החיזבאללה

בעדויות המגיעות היום מעזה, כנראה שכלל לא ירצה החמאס להתגאות. אחד התושבים, בן 52 ואב לתשעה ילדים שביתו נהרס כליל במהלך הלחימה, סיפר היום: "כששר הרווחה הגיע לבקר באזורנו, התושבים רצו אחריו בניסיון להירשם בדפיו ולהיות זכאים לסיוע. אני לא עשיתי זאת, כי אני לא רודף אחרי אף אחד. ביתי נהרס עד היסוד - ולא קיבלתי עדיין שום דבר מהחמאס".

הנזקים ברצועה אחרי מבצע צוק איתן (צילום: רויטרס)
הריסות בעזה. עדיין לא משקמים|צילום: רויטרס

תושבים אחרים כבר מיואשים. חליל ראג'ב אל-יאזי, עזתי שחי בביתו יחד עם עוד שלוש משפחות בבניין מגורים, קיבל גם כן 1,000 דולרים בפיצוי לביתו שנהרס. "אני בסך הכל מרוצה מהסכום. הנזקים בביתי נאמדים בעשרות אלפי דולרים, אבל מה אתם חושבים - שבאמת אבקש ממנו 10,000 או 20 אלף דולר פיצויים?".

ה"ספין" של החמאס אינו חדש, וכמו במקרים רבים העתיק גם אותו מהחיזבאללה. ארגון הגרילה הלבנוני הכריז מייד בתום מלחמת לבנון השנייה כי בכוונתו לפצות את כל תושבי הפרבר הדרומי של ביירות ואת יישובי דרום המדינה, שנפגעו קשות מתקיפות צה"ל במהלך המלחמה. הארגון אף הקים את "פרוייקט ואעד" ("ההבטחה" בערבית) - פרוייקט שיקום מיוחד, במימון אירני, שהקים בתוך שנתיים עשרות יחידות דיור חדשות בפרברי העיר ושיקם בצורה מרשימה את ההריסות בבירת לבנון.

אך כאן, בעזה, מדובר במצב שונה. הכסף האירני אומנם צפוי להגיע לחמאס ביום שאחרי מבצע "עופרת יצוקה", אך בארגון עדיין מתלבטים כיצד לתעל אותו. התרומות ממדינות ערב עדיין מתעכבות בשל "הפוליטיזציה של כספי השיקום", והמאבקים בתוך הרשות הפלסטינית בין החמאס לפת"ח בדבר השימוש בהם. לחמאס יהיה קשה מאוד לשחזר את פרוייקט השיקום המרשים, יש לומר, שהקים החיזבאללה בתום המלחמה.

במערב מתעקשים: אבו מאזן צריך לשקם את הרצועה

בישראל הביעו חשש כבר בימים האחרונים, מפני השתלטות של אנשי החמאס על כספי התרומות שיגיעו לרצועה גם מהארגונים ההומניטריים בעולם. גורמי ביטחון הביעו תקווה כי הכספים יגיעו בסופו של דבר ליו"ר הרשות, אבו מאזן, אך סביר מאוד להניח שלא יקרה כך הדבר. גם במערב יודעים, שמי שיהיה חתום בסופו של דבר על שיקום הרצועה, גם יקבל את הקרדיט לכך. אם אפשר יהיה למנוע מחמאס לרשום הישג נוסף ברחוב העזתי - המערב יעשה הכל על מנת להבטיח זאת.

העיכוב בפיצויים רק מחזק את הספק, שהיה רב גם כך, ברחוב העזתי, בדבר השאלה מדוע לא חידש הארגון את הרגיעה עם ישראל בתום התקופה, ושיגר עשרות רקטות לעבר יישובי הדרום. מניין ההרוגים ברצועת עזה עומד על יותר מ-1,300, לצד אלפי פצועים ונזקים בתשתיות הנאמדים ביותר משני מיליארד דולרים.

אבל דבר אחד כבר בטוח: חרף הניסיון המאולץ, יש לומר, לשדר תמונת ניצחון, החמאס יודע היטב שגם התושבים בעזה כבר מפקפקים במידת יכולתו לשלוט בנעשה ברצועה.