המסרים הכפולים שבים להישמע מהרצועה: דובר הזרוע הצבאית של החמאס, אבו עוביידה, מי שהיה "כוכב התקשורת" של הארגון בימים שלפני מבצע "עופרת יצוקה", אומר היום בטון שאינו משתמע לשתי פנים: "לא נסכים לרגיעה ארוכת טווח".
עוביידה התראיין לאתר האינטרנט של הארגון, והתייחס בין השאר לדיווחים הרבים בעניין העסקה ההולכת ונרקמת בין ישראל לחמאס. "לא נסכים להודנה ארוכת טווח, משום שכוונותיו של האויב תוקפניות", הוא אומר בראיון, ומוסיף: "לא נכבול את ידי ההתנגדות שלנו לטווח ארוך, משום שהאופציה העומדת בפנינו מול האויב היא לא אופציה של פיוס או שלום. האויב לא מושיט את ידו האמיתית לשלום".
טענותיו של עוביידה נשמעות היום כמו תקליט שבור מהימים שקדמו למבצע "עופרת יצוקה". בניגוד למציאות בשטח, שב עוביידה ומעלה טענות חסרות כל שחר: "האויב חייב להפסיק בתוקפנותו במלוא מובן המילה - קודם כל ברצועת עזה". עוביידה גם קורא לישראל להסיר באופן מיידי את המצור מרצועת עזה, ומכנה דרישות אלה כ"דרישות המינימליות שמציב העם הפלסטיני".
"שליט והמעברים - שני עניינים שונים"
כמנהגו, נוטה עוביידה גם הפעם לנסות ולערב גורמים חיצוניים בסכסוך. "עמדתנו היא גם העמדה של כל מדינות ערב וכל המדינות האיסלאמיות", הוא אומר בראיון. עם זאת, הדגיש דובר הזרוע הצבאית של החמאס, הסתייגות אחת באמירתו: "ההודנה שנעניק תהיה לתקופת מעבר, זמנית - אך אם תושג רגיעה בקונצנזוס פלסטיני, נהיה מחוייבים אליה".
העובדה שהזרוע הצבאית אינה מעורבת בשיחות המדיניות בין החמאס לישראל, בתיווך המצרי - ידועה לכל. עם זאת, מנסה עוביידה לצייר היום תמונה לפיה הדנים בקהיר פועלים על פי דרישות הזרוע הצבאית של הארגון: "הכיבוש ניסה לאורך תקופה ארוכה לקשור את עניין הרגיעה והמעברים בעניין שחרורו של החייל גלעד שליט, אך אנו התנגדנו לכך. מדובר בשני עניינים נפרדים לחלוטין". עוביידה קורא, למעשה, לקיומן של שתי עסקאות עם ישראל - האחת בעניין המעברים, והשנייה חילופי שבויים.
עוביידה התייחס גם לאיומים הישראלים לפגוע בבכירי החמאס גם בימים שאחרי מבצע "עופרת יצוקה": "מדובר בתעמולת בחירות", הוא אומר בבטחה. "העובדה שניזאר ריאן וסעיד סיאם, שחוסלו במהלך המבצע הישראלי - עדיין ברוחו ובנפשו של העם הפלסטיני, מעידה על חוזקו של העם הזה".
האם ה"פרחח" ישוב להכתיב את הכללים?
דובר הזרוע הצבאית של החמאס בלט בחדות לשונו בימים שלפני מבצע "עופרת יצוקה". הוא זה שהוביל את קמפיין האיומים של החמאס נגד ישראל לחדש את פעולות ההתאבדות, והוא גם שהתחייב והיה למעשה "חתום" על הכרזות החמאס כי לא יסכים לחדש את הרגיעה, עם סיומה בחודש דצמבר בשנה שעברה.
עם פרוץ המבצע נמלט עוביידה, יחד עם יתר בכירי הארגון, למנהרות ולבונקרים ברצועה, ולמעט הופעה אחת, שהייתה מוקלטת, לא נשמע קולו במהלך המבצע. מה שהוא כן הגדיל לעשות - היה לכנס מסיבת עיתונאים ראוותנית בסיום המבצע, ולהכריז בפני העיתונאים: "החמאס ניצח".
השאלה העומדת על הפרק כעת היא, האם המצרים יאפשרו ל"פרחח" להכתיב פעם נוספת להנהגה המדינית של הארגון את כללי המשחק. בפעם שעברה זה עלה לחמאס ביותר מ-1,300 הרוגים, אלפי פצועים ונזק בל ישוקם ברצועת עזה. הפעם, ההערכות הן שמובארק ואנשיו ילחצו מספיק חזק על מנת למנוע מאבו עוביידה לשוב ולהשתלט על סדר היום של ההנהגה המדינית של הארגון.
העיתונות הערבית: כך ייראה ההסכם בין ישראל לחמאס