נוצרים את האש: אחרי 22 ימים של לחימה הקבינט המדיני-ביטחוני אישר את הצעת ראש הממשלה להפסקת אש חד-צדדית בעזה. "החל משתיים בלילה תנצור ישראל את פעילותה ההתקפית ותמשיך את היערכותה ברצועה וסביבה", הכריז הלילה ראש הממשלה אהוד אולמרט. "אם יימשך הירי לעבר ישראל - נרגיש חופשי להגיב בעוצמה".
שני שרים התנגדו להחלטה - אלי ישי ורוני בר-און - והשר רפי איתן נמנע בהצבעה שהתקבלה בקבינט שהתכנס בלשכת ראש הממשלה בקריה בתל אביב. בדיון השתתפו, מלבד השרים החברים בקבינט, הרמטכ"ל, ראש אמ"ן, ראש השב"כ, ראש המוסד והיועץ המשפטי לממשלה. עם זאת, גם את שר הביטחון ויו"ר העבודה אהוד ברק הוא לא שכח, והודה לו "על המקצועיות וההבנה שהפגנת לכל אורך הדרך".
ראש הממשלה אולמרט התייצב בפני העיתונאים בתום הישיבה, כדי להציג את ההחלטה ואת ההישגים בלחימה. "נוצרו התנאים אותם יעדנו כפי שהוגדרו ביציאה למבצע והם הושגו במלואם, ואף מעבר לכך", אמר ראש הממשלה. "החמאס הוכה קשות הן בחלקיו הצבאיים ובתשתיות שלטנו. מנהיגיו מסתתרים, רבים מאנשים נהרגו, מפעליו נהרסו והרקטות הופצצו. צומצמה יכולת הירי לעבר ישראל ומרחבי השיגור בשליטת צה"ל".
אולמרט הדגיש גם את ההישגים הנלווים. "המערכה הוכיחה את עוצמתנו וחיזקה את כושר ההרתעה של ישראל", אמר.
מכאן המשיך אולמרט להציג את הלקחים שהפיק אחרי מלחמת לבנון. "הכוחות הוכנו בצורה יסודית, צוידו בכל מה שהם זקוקים לו ובכך הפגינו את המקצועיות", אמר. "העורף הישראלי הפגין את חוסנו למרות ירי הרקטות. העורף חיזק אותנו ונתן לנו את היכולת להמשיך. הוכח שידענו להפיק את הלקחים בצורה נאותה. ממשלת ישראל גילתה אחדות מטרה. ההחלטות התקבלו באופן אחראי ומושכל. הממשלה ידעה לעמוד בדרישות של האוכלוסייה והכוחות הלוחמים".
אולמרט ציין כי ישראל הגיעה לשורה של הבנות שיבטיחו צמצום משמעותי של הברחת הנשק. הוא אף ניצל את ההזדמנות לחזק את ראש מפלגתו המתמודדת בבחירות, שרת החוץ ציפי לבני, כשהודה לה על תרומתה למהלכים המדיניים ועל המאמץ הדיפלומטי שניהלה.
ברק: צה"ל יישאר פרוס בעזה
שר הביטחון אהוד ברק המשיך בקו דומה לראש הממשלה ונאומו התאפיין בהצדעה לכוחות הלוחמים, ניחום המשפחות השכולות ואזהרה לחמאס לבל ימתח את גבולות הסבלנות של מדינת ישראל. ברק פתח בהודעה כי ישראל קיבלה את הבקשה המצרית לכונן הפסקת אש אך הוסיף, "אין ביטחון מוחלט, צה"ל יישאר פרוס בעזה על פי שיקולים מבצעייים".ברק הוסיף כי זאת מלחמת ברירה צודקת, "יש גבול לסבלנות". במחווה נדירה פנה ברק אישית אל רא"ל אשכנזי והכריז בגאווה "אני רב אלוף במילואים אהוד ברק מצדיע לך רב אלוף אשכנזי".
בהמשך ברק ציין את העמידה הנחושה של העורף שסיפקה את התמיכה המקסימלית לכוחות בשטח.
לקראת סיום דבריו הזכיר שר הביטחון, כמו ראש הממשלה לפניו, את החייל החטוף גלעד שליט וציין כי למרות המאמץ העליון, "אין לי עדיין בשורות", עוד הוסיף, "לצה"ל ישנה ברית לא כתובה עם ההורים ששולחים את בניהם לצה"ל".
מחוץ לקריה הפגינו עשרות בני אדם בקריאה להכניס את שחרורו של גלעד שליט להסדר שיתקבל. זה כנראה לא קרה. "המאמצים לשחרורו של שליט יימשכו, ובמהלך המבצע עשינו פעולות שונות שקירבו אותנו למטרה זו", אמר אולמרט. "גלעד נמצא בראש מעייננו ואיננו זקוקים לכל דרבון בנושא זה. כולי תקווה שנזכה לראות אותו בקרוב בחיק משפחתו".
היום יגיעו לישראל, לביקור בזק, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת ניקולא סרקוזי. השניים יעברו בירושלים בדרך לפסגה שמכנס נשיא מצרים חוסני מובארק מחר בשארם א-שייח'. במקביל, הגיע ללשכת ראש הממשלה אמש מכתב מארבעה מנהיגים אירופאים שמבטיחים לסייע בניסיון למנוע את הברחות הנשק לראש הממשלה. על המכתב חתומים ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון וכן סרקוזי ומרקל.
לקראת הדיון פנו אמש ראשי רשויות בעוטף עזה לשרי הקבינט בקריאה "לכלכל את הצעדים הצבאיים והמדיניים כך שלא יחזור בעתיד הנראה לעין איום הטרור מרצועת עזה כלפי אזרחי מדינת ישראל". ראשי הרשויות הוסיפו כי "תושבי קו העימות הדרומי נשאו על כתפיהם במשך שמונה שנים את אימת הטרור, ועל כן מוקירים את הפעילות שנעשתה בשלושת השבועות האחרונים כנגד תשתיות הטרור ברצועת עזה".
גם בקרב תושבי הדרום עצמם שוכן החשש שהפעולה תסתיים ללא תוצאה של ממש. "לא אכפת לנו לספוג את כל הרקטות והגראדים באשקלון", אמרה לחדשות 2 תושבת העיר היום, "אבל אם הם ייצאו ויירו שוב - לא עשינו בזה כלום".
לשמור על עירנות
בפיקוד העורף מזהירים את התושבים בדרום הארץ מאווירה משוחררת מדי לקראת האפשרות להסכם הפסקת אש. "יש להיזהר מאוד ממלכודת השאננות", אמר לחדשות 2 אל"מ במיל' ד"ר ירון בר דיין מפיקוד העורף. "כשיהיה בטוח אז נאמר זאת, אבל עכשיו יש לשמור על ההוראות. ההתנהגות האחראית של תושבי הדרום הצילה חיי רבים".
"בתום שלושה שבועות של מבצע 'עופרת יצוקה' אנחנו קרובים מאוד להשגת היעדים והשלמתם בהסכמות מדיניות", אמר בצהריים אהוד ברק בביקור במפקדת חטיבת הצנחנים.
עם זאת, שר הביטחון ביקש מהלוחמים לא להיות שאננים. "על צה"ל וכוחות הביטחון להמשיך בפעילותם המבצעית ולהיות מוכנים לכל התפתחות אפשרית", אמר. שר הביטחון קיבל במהלך הסיור סקירות ביטחוניות על פעילות הכוחות במסגרת המבצע ברצועה. אל הביקור התלוו מפקד אוגדת עזה, תא"ל אייל איזנברג, ומפקדים נוספים בגזרה. מוקדם יותר אתמול, נפגש שר הביטחון ברק עם ראש עיריית אשקלון, בני וקנין, באשקלון.
ביום שישי חתמו שרת החוץ האמריקנית, קונדוליסה רייס ושרת החוץ, ציפי לבני על מסמך הבנות שקובע שיתוף פעולה מלא בין המדינות במאמץ למנוע מהחמאס לשוב ולהתחמש. בראיון ל"אולפן שישי" היא הסבירה מדוע זו התוצאה הטובה ביותר שישראל יכלה לקבל מהמבצע.
"רצינו להחזיר את כושר ההרתעה לישראל והצלחנו לעשות את זה פעמיים: מהאוויר ומהקרקע", הסבירה לבני. שרת החוץ משוכנעת שבניגוד למלחמת לבנון השנייה, הפעם אין ספק מי ניצח. "אני בשיחות כבר שבוע עם עמיתים ממדינות ערביות, גם כאלה שאין לנו מגעים איתם והם מדברים בלשון של תבוסה לחמאס. העובדה שישראל ניצחה היא עובדה מובהקת".
בהכנת הידיעה השתתפו עמית ולדמן, שגיא בשן ובן מיטלמן